25.10.2016

В Саудитска Арабия екзекутираха принц, извършил убийство

В Саудитска Арабия изпълниха смъртна присъда срещу член на кралското семейство, съобщава британският вестник The Independent, цитиран от "Фокус". Екзекуцията е била извършена във вторник вечер в столицата Рияд, потвърдиха местни медии. Принц Турки бин Сауд ал Кабир е признал, че е застрелял свой сънародник след спречкване.

Още

Екзекутираха принц в Саудитска Арабия

В Саудитска Арабия е била изпълнена смъртната присъда на принц Турки бин Сауд ал Кабир, предаде телевизионният канал „Ал Арабия“. Преди три години принцът застрелял свой приятел в столицата Рияд заради спор за пари. Семейството на загиналия Адел ал Мохаимид отказало да бъде овъзмездено с пари и настоявало за смъртна присъда. Тя е изпълнена след санкция на крал Абдула бин Абдул Азиз ал Сауд. Преди това Апелационният и Върховният съд на Саудитска Арабия са потвърдили смъртната присъда. Това е първото смъртна присъда за кралска особа. Саудитското вътрешно министерство е отказало да съобщи как е изпълнена смъртната присъда, но обикновено е чрез обезглавяване. В Саудитска Арабия по законите на шариата (ислямския закон, който урежда всички аспекти на живота и обществото)смъртна присъда се издава за убийство, контрабанда на наркотици, въоръжен грабеж, изнасилване и богохулство....

Най-продаваните автомобили в Саудитска Арабия

Най-продаваните автомобили в Саудитска Арабия Агенцията focus2move публикува данни за продажбите на нови автомобили, в това число и лекотоварни, за 2015-та година в Саудитска Арабия. ...

Всяка втора белгийска пушка отива в Саудитска Арабия

Службите проучват дейността на централната джамия в Брюксел, която е стопанисвана от петролното кралство

Британският посланик в Саудитска Арабия прие исляма и отиде на поклонение в Мека

Посланикът на Великобритания в Саудитска Арабия Саймън Колиз стана първият високопоставен дипломат в Саудитска Арабия, приел исляма и отишъл на хадж, съобщи в. „Дейли мейл”. Колиз обяснил, че е решил да стане правоверен, след като 30 години живял сред мюсюлмани. Той приел исляма непосредствено преди да се ожени за съпругата си Худа, която е сирийка. Колиз е работил в дипломатическите мисии на Великобритания в Сирия, Ирак, Катар, ОАЕ, Йемен и Тунис.

28 млрд. долара влизат в Саудитска Арабия в периода на хаджа

Приходите на частния сектор в Саудитска Арабия по време на годишното поклонение по светите за мюсюлманите места в градовете Мека и Медина тази година ще надхвърлят 28 милиарда долара. Според саудитския централен комитет, броят на поклонниците ще е около 1 милион и половина, предаде БНТ. По думите на кмета на Мека Осама ал-Бар се очаква приходите на частния сектор през хаджа да бъдат 60 милиарда саудитски реала или около 17 милиарда долара. Той допълни, че ако към тази сума се прибавят приходите на компаниите, работещи в сферите на транспорта, доставките и разпределението на стоки от първа необходимост, общо приходите на частните предприемачи ще надхвърлят 100 милиарда реала или 28 милиарда долара. Кметът отбеляза още, че след обновяването и разширяването на основните джамии в Мека и Медина, както и изграждането на допълнителни хотелски комплекси, Саудитска Арабия още през 2020 година ще може да приеме до три милиона и 700 хиляди гости за хаджа. Сред поклонниците тази година има много сирийски бежанци, които се надяват в страната им да се възцари мир след повече от 5 години конфликт. "Да се надяваме, че Бог ще се смили над нас и над Сирия и ще се смили над всички арабски страни, които са в криза. Молим се по Божията воля да си отмъстим на Башар и на неговиите поддръжници. За нас той е неверник и следовниците му също са неверници", коментира една от поклонничките от Алепо Хеям. Много от поклонниците се помолиха на върха на планината Рахман в близост до Мека за семействата си. Хаджът е ритуал, задължителен поне веднъж в живота за всеки мюсюлманин със средствата да извърши скъпото и трудно пътуване.  

28 милиарда долара влизат в Саудитска Арабия в периода на хаджа

Приходите на частния сектор в Саудитска Арабия по време на годишното поклонение по светите за мюсюлманите места в градовете Мека и Медина тази година ще надхвърлят 28 милиарда долара. Според саудитския централен комитет, броят на поклонниците ще е около 1 милион и половина.