28.10.2016

Цачева: Като президент ще работя за една по-образована и богата българска нация

Важно е институциите да насърчават връзката между образованието, технологиите и бизнеса. Като президент ще работя за една по-образована и богата българска нация, защото само така можем да вървим редом до останалите европейски народи. Това каза кандидатът на ГЕРБ за президент Цецка Цачева по време на посещение в шивашка фирма в Русе,

Още

Жорж Ганчев обясни как държавният глава трябва да гони до дупка хора като Иво Прокопиев и Иван Костов

Кандидатите за президент Жорж Ганчев и Александър Томов се изправиха един срещу друг в поредния дебат по bTV. „Битката” премина при спокоен тон, а Томов дори посочи Ганчев като добър пример за младите – за това как човек може и на 77 години да преследва мечтите си и как през целия си живот той е бил последователен.

Бременна в паника след като яла от опасните яйца

Бременна жена случайно разбрала, че е яла от изтеглените от пазара полски яйца, за които има съмнение, че са заразени със салмонела. Бъдещата майка...

Есенна любов и есенна поезия, динамични и пъстри като древния елексир за повдигане на духа

Отново и отново, в поетическата рубрика „Пепел от рози“ четем прекрасна поезия, за да се вслушаме в езика и да сравним различни български преводи. Маларме, но и Гео Милев, и Кирил Кадийски, и уж четем само едно стихотворение, а пък всъщност те са повече... А след това актрисата Мая Бабурска ще ни разкаже кратка история, наистина много кратка, разказ на много модерната по своето светоусещане писателка Линор Горалик. Историята е на един дъх - вдишване, издишване, и ето любовта е и започнала, и изчезнала и ни е направила по-мъдри и по-щастливи. Любовта, любовта, към изкуството и към хората – да се поровим малко в живота на великите, и в творчеството им: Ортенс – това е красивото име на Мадам Сезан. Десетки портрети, скици, авкарели ни показват едно непроницаемо лице, какво се крие тук, каква е тайната... Есента , както и всеки друг момент е прекрасно време да се замислим за гардероба си – а ние обръщаме поглед назад, за да се запитаме: кога дамите започват да носят панталон и защо - когато започват да спортуват, но как става това, и какво пише в първите броеве на списание „Велосипедистка“... А след тези забавни факти се обаждаме по телефона на руската писателка Ася Гусева, красива нежна и талантлива, сценаристка и издателка, а паралелно с всичко това, майка на шест деца, които възпитава (почти) сама, деца, които рисуват и говорят чужди езици, печелят медали по фехтовка и се грижат за себе си и другите – Ася споделя тайната си. И за да бъде щастието ни пълно – нека разлистим древните кулинарни книги, бездънен кладенец на вдъхновение и да си изберем там рецепта за нещо като есенен еликсир, „който да повдига духа“. И отново, отново, отново, приветстваме есента, този път през строфите на Валери Петров, актьорски изиграни от Дарчо Радев.

Боян Захариев: Не е необходимо мащабните образователни програми да се дефинират като ромски

Има много критични моменти за отказ от образование при ромските деца – първият е още при записването, другият между 4 и 5 клас с появата на много учебни предмети, а следващият и най-критичен - в края на основното образование. Това обясни пред "Хоризонт" Боян Захариев , програмен директор на Институт „Отворено общество“: Достигащите до края на средното си образование са все пак деца, които въпреки трудната среда са положили доста усилия. Това са деца, които са стигнали много по-далеч от други техни връстници, които много по-рано са се отделили от образованието.В коментар по набралата сила обществена дискусия около т.нар. ромски стипендии, Захариев нарече безумие настояването да се спре вече съществуваща програма, при това финансирана от донор. Той направи паралел с други страни от Централна и Източна Европа, където извън финаннсирането от дарителски организации, най-много образователни програми се правят с пари от Европейския съюз и то по изрично настояване на Европейската комисия.При нас образователните програми се обявяват като такива за етническите малцинства с фокус върху ромите, докато в Централна Европа, например в Унгария и Словакия, където ромите са силно сегрегирани предимно в селските райони, се инвестират директно големи средства в цели общности и общини с преобладаващо ромско население, стана ясно от думите на експерта.Той определи българският подход като доста по-балансиран и даде пример как се развиват повечето от проектите, като изтъкна, че преобладаващата част от участниците в подобни програми са смесени училища, където учат деца от различни етноси. Много от по-големите проекти по европрограмите са на училищно ниво и там със съгласието на ромските организации се инвестира във всички ученици, не само в ромските. Захариев открои като най-съществен проблем програмите на дъното, т.е. мерките, които трябва да бъдат насочени към най-слабо представящите се в училище деца и онези с най-слаба грамотност. Стипендиите са част от добрите стимули, но засега липсва анализ за ефекта от подобна мярка, посочи още Боян Захариев. Той уточни, че това може да се опакова в по-големи училищни програми , без да е необходимо подобни мащабни програми да се дефинират като ромски, защото така или иначе те ще обхванат много ромски ученици по редица критерии. Експертното мнение можете да чуете в звуковия файл.

Идиотско: Колежанка блъска патрулка, докато пияна си прави голо селфи зад волана (ВИДЕО)

Американска колежанка се удари в полицейска кола, докато си правеше топлес селфи зад волана, предава ВВС. Идиотският инцидент се е случил в град Брайън, на 169 километра от Хюстън.