25.10.2016

Дебати в НС по приемане на споразумението между ЕС и Канада

Депутатите обсъждат предложението на социалистите, които искат правителството да се обяви против бързата процедура по приемане на споразумението между ЕС и Канада. БСП иска правителството да предостави доклад за ефекта от споразумението, както и да съгласува позицията си с парламента. Корнелия Нинова предупреди, че споразумението би повлияло на всички сфери: Създава паралелна съдебна система за арбитраж - всеки външен инвеститор, почувствал се ощетен, завежда иск и решението на този съд не се обжалва. Веднъж нещо дадено на концесия, никога занапред няма да може да създаде общинско дружество, ако това е изгодно за общината и нейните граждани. Представете си какво навлизане ще бъде тук на евтини генномодифицирани организми. Какво означава това за българското селско стопанство? От "Атака" призоваха до 25-и октомври да бъде предоставен анализът по ефекта от споразумението. Магдалена Ташева: Правителството на България да не подписва това мракобесно споразумение, което ще убие демокрацията и суверенитета на България. От АБВ поискаха да има анализ за икономическата дейност между България и Канада, за да се прецени дали споразумението е в полза на страната ни. За цялостен анализ настояха всички депутати от различни парламентарни групи. В изказванията залегна и тезата, че отпадането на визите за Канада не може да е цената за подписването на споразумението. Борис Станимиров от Реформаторския блок каза: Докато нямаме писмени ангажименти за отмяна на визите, да не ратифицираме това споразумение. Телефонен разговор между двама премиери не може да бъде ангажиращо. Ако случайно правителството подпише едно споразумение, което не отговаря на българския интерес, просто да не го ратифицираме след това. Депутатите продължават дебатите. Преди дни стана ясно, че засега Белгия няма да подпише търговското споразумение с Канада. Очаква се то да бъде подписано на 27-и октомври.

Още

Канада не е изгубила надежда в четвъртък споразумението с ЕС да бъде подписано

Канада запазва надежда в четвъртък в Брюксел да бъде подписано споразумението за свободна търговия с ЕС /CETA/ въпреки твърдия отказ на Валония да го подкрепи, съобщи канадският министър на търговията Кристия Фрийланд. При завръщането си в Отава след провала в петък на преговорите с белгийската област Валония, министърът заяви на брифинг в парламента, че запазва надежда. „Топката сега е в полето на Европа“, каза тя и подчерта, че се работи усилено за преодоляване на валонското вето, като пожела успех на европейските преговарящи. Европейските и канадските власти все още не са отменили срещата на върха в четвъртък, когато бе предвидено да се подпише подготвяното в продължение на седем години споразумение, информира БГНЕС. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск и канадският премиер Джъстин Трюдо проведоха телефонен разговор по този въпрос. Те се договориха ЕС и страните членки да продължат да подготвят срещата в четвъртък , съобщиха от канцеларията на Трюдо. Говорител на канадския премиер обаче уточни, че неговото пътуване за Брюксел ще се осъществи, ако има предварително споразумение между Белгия и нейната франкофонска област и останалите страни членки на ЕС. „Двамата с премиера Трюдо смятаме, че срещата на върха в четвъртък все още е възможна“, заяви в „Туитър“ Доналд Туск след разговора си с канадския ръководител.

Правителството каза "да" на Всеобхватно икономическо и търговско споразумение между ЕС и Канада

Министерският съвет прие решение за одобряване и подписване на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада, от една страна, и Европейския съюз и неговите държави-членки, от друга. Одобрено е и Споразумението за стратегическо партньорство между ЕС и Канада.

Канада търси възможности за сътрудничество с Русия в Арктика

Руският президент Владимир Путин разглежда Арктика като регион без конфликти

Правителството одобри подписването на търговското споразумение между ЕС и Канада

Правителството одобри подписването на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Европейския съюз (ЕС) и Канада. Одобрено е и Споразумението за стратегическо партньорство между Евросъюза и Канада, се казва в съобщение от правителствената пресслужба. Министерският съвет упълномощава постоянния представител на България към ЕС да подпише двата документа при условие на поет официален ангажимент от страна на Канада за отмяна на визите за българи до края на 2017 година. 

Правителството одобри търговското споразумение между Канада и ЕС

Министерският съвет прие решение за одобряване и подписване на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и Европейския съюз и неговите държави-членки, съобщиха от правителството. Одобрено е и Споразумението за стратегическо партньорство между ЕС и Канада. Правителството упълномощи постоянния представител на България към ЕС да подпише двата документа при условие, че ще бъде поет официален ангажимент от страна на правителството на Канада за отмяна на визовите...

Кабинетът одобри търговското споразумение между ЕС и Канада

Подписваме СЕТА под условие, че визите за български граждани отпаднат най-късно в края на 2017 г.