25.10.2016

Венцислав Грозев: Над половината лекари у нас са на над 55 години, а младите напускат страната

Лекарите ще се включат на 24 октомври в Протестния ден на европейските лекари против тенденцията на намаляване  средствата в бюджетирането на здравните системи. Не е само в България този проблем, разбира се, но едно е да намаляваш нещо, което е крайно недостатъчно, друго е да намаляваш нещо, което е сравнително добре остойностено. Това каза за предаването „Преди всички“ д-р Венцислав Грозев, председател на БЛС в навечерието на професионалния празник на българските лекари. Лекарят на годината вече е определен, но името му ще бъде оповестено на тържествена церемония довечера, допълни той  и очерта като основни проблеми пред медиците  липсата на средства и застаряването на лекарите у нас Здравната каса отново приключва годината с дефицит. Не мога да разбера, години наред едно и също се случва и ние не искаме да седнем да го решим този проблем или поне да създадем предпоставки в следващите няколко години той да бъде разрешаван. Кому е необходимо всяка година да се отчита дефицит, да влизаме в тежки конфронтационни взаимоотношения с Министерство, с Каса, с правителство и т. н., когато можем, в една сравнително спокойна ситуация и със спокоен тон, да разрешим един път завинаги този проблем. Ние сме длъжни да успокоим тази система един път завинаги, да я направим малко по-сигурна, както за работещи, така и за тези, които я ползват, а я ползва целият български народ.В близките години се очаква голяма част от лекарите ни да излязат в пенсия, допълни той: Ние в следващите 6-7 години, ако продължаваме с такъв темп, трябва да ви кажа, че проблемът ще бъде страхотен! Страхотен!! Над 55 години  при нас са повече от половината ни колеги. В следващите 5-6 години те отиват в нормална възрастова категория, излизат в пенсия. До 40 годишна възраст напускат страната ни. Какво става? Какво правим?!

Още

Повече от половината лекари в България са пред пенсия, предупреди БЛС

Застаряването на лекарите в България добива драматични изражения. Над 50% са на възраст над 55 години, а една трета са над 60 години, или в предпенсионна възраст. Това обяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев пред журналисти. Младите лекари в здравната система (под ...

Повече от половината лекари в България са пред пенсия, предупреди лекарският съюз

Застаряването на лекарите в България добива драматични изражения. Над 50% са на възраст над 55 години, а една трета са над 60 години, или в предпенсионна възраст. Това обяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев пред журналисти. Младите лекари в здравната система (под 30 години) са само 5%, показва още статистиката на БЛС. Между 31 и 45 години са една четвърт от специалистите. Като се остави настрана общото застаряване на нацията, основната причина...

С 235 милиона лева БЛС предлага на НЗОК увеличаване на бюджета за следващата година

Българският лекарски съюз предлага на Здравата каса увеличаване на бюджета за следващата година с 235 милиона лева. Браншовата организация смята, че парите са необходими за извънболничната медицинска помощ, за да има повече направления за преглед при специалисти, обясни пред "Хоризонт" председателят ѝ доктор Венцислав Грозев: Бюджетът на НЗОК относно здрвноосигурителни плащания за 2017 година беше предоставен на парламентарно представените партии, на Министерството на здравеопазването, на Комисията по бюджет и финанси, на Здравната комисия, на НЗОК още в началото на месец август. Той се равнява на 3 424 000 000, като е по-голям с около 220 000 000 от настоящата 2016-а.  По току-що постъпила информация от страна на НАП се упомена сума, която е над 85 000 000 лева надсъбрани средства и при това положение ние ще преразгледаме нашето предложение, като най-вероятно мислим, че можем да осигурим достатъчно обезпечаване, финансово, на извънболнична помощ с огромна тежест към нея, както и достатъчно средства и за болнична помощ, а също и за медикаменти, и за медико-диагностични дейности. Смятаме, че е разумна сумата около 3,44 млрд. лева, така че да завишим на тазгодишния бюджет с около 235 млн. лева, допълни доктор Грозев. Според ръководството на Лекарския съюз отделяните тази година суми от бюджета на Здравната каса за лекарства за домашно лечение и за онкологични медикаменти в болничната помощ са оптимално високи. Задължително обаче трябва да се засили контролът при изписването и изразходването на лекарства чрез Здравната каса, защото разходите за тях се равняват тези за медицинска дейност, добави доктор Грозев.

Здравната реформа във фазата на пръстовия идентификатор

Пръстовият идентификатор улеснява работата на медиците, коментира в интервю за предаването "Неделя 150" на програма "Хоризонт" д-р Славчо Близнаков, директор на Окръжна болница "Света Анна" в София. Лечебното заведение е сред петте болнични заведения, въвели пробно тази седмица пръстовия код : Аз се изненадах, че чак такава остра полемика, се състоя за този идентификатор, защото практически това е същата методика на Здравната каса, но на едно малко по-високо технологично ниво, което улеснява и пациентите, и медицинските служители. Пръстовият идентификатор просто заменя личната карта, нищо повече. Разположен е на няколко места в болницата – на централна болнична регистратура, спешно отделение, големите отделения. Всичко става много по-бързо и много по-лесно. Не е необходимо пациентът да носи личната си карта, така че не виждам какъв е проблемът.Близнаков допълни:Пръстовият идентификатор е една база данни и електронно досие. В момента се дава възможност да се установи дали пациентът е здравноосигурен, дали е лекуван в съответната болница.  От БЛС обаче са категорични, че разходите за въвеждане на пръстовия идентификатор са излишни. Председателят на организацията д-р Венцислав Грозев аргументира позицията:След като личните карти вършеха същата работа, след като те даваха сравнително добър отчет за прием и за изписване от болниците, не знам за какво беше необходимо да се въвежда нещо ново. Няколко милиона ще отидат от здравноосигурителните плащания. Тъй като системата ни е доста голяма, защо да не хвърлим няколко милиона за този пръстов идентификатор? Грозев допълни: Ние в никакъв случай не сме против технологичния процес, но технологичният прогрес се състои в електронното досие и в електронната здравна карта. Единственото, което извършва пръстовият отпечатък, е това, което правеше личната карта. Цялото интервю с д-р Славчо Близнаков и д-р Венцислав Грозев можете да чуете в звуковия файл.

С 22% по-ниски са бюджетите на някои болници за юни и юли

Бюджетите на някои болници са намалени с до 22% с решение на Здравната каса за юни и юли, каза председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев. Има неплатени средства за приети по спешност пациенти за първото шестмесечие, посочи д-р Иван Маджаров, председател на Българската болнична асоциация. Проблемът с намалените финанси за болнична помощ за последните два месеца може да се реши, ако Надзорният съвет на Здравната каса изпълни решението и преведе допълнително 134 млн. лева към болниците, посочи д-р Грозев:Аз се надявам, че ако Надзорът осигури тези 134 милиона, най-вероятно такова намаление до края на годината няма да бъде осъществено. Сега отново се лекуват пациенти, основно приети по спешност, без гаранция да бъдат остойностени, каза д-р Иван Маджаров. Това генерира листи на чакащи: Няма как на това, което съм го отделил за спешност, да има планиране. Това не ни позволява. В крайна сметка, когато приключим месеца и се установи, че е имало пет, шест или десет дни, в които не е имало голямо количество спешност, оставаш с по-малка заработка. Лимитирането на болничните дейности трябва да намери своето решение в съда и да отпадне,  категоричен е д-р Венцислав Грозев.