24.10.2016

Отново бой в бежанския лагер в Харманли

Сериозно е пострадал 21-годишен младеж, който е с контузия на гръдния кош след удар с метален прът

Още

Мигрантите, предизвикали безредиците в Харманли, искали да бъдат прехвърлени в Сърбия

Стотици мигранти, настанени в приемен център в българския град Харманли, са участвали в днешните безредици, предава австрийската медия ORF, цитирана от Фокус. Търсещите убежище са настояли да бъдат прехвърлени в съседна Сърбия, тъй като не искат да останат в България. В тази връзка мигрантите са поискали дори да бъдат съпроводени до българо-сръбската граница от сили за сигурност. Съгласно разпространените данни в протеста са взели участие около хиляда мигранти.

Ето какво се случва в лагера в Харманли

Бунтът на бежанците от лагера в Харманли вече е потушен. Първоначално в неуредиците са се включили около 100, като броят им е нараснал до над 1000 мигранти, предаде БГНЕС.

Напрежението, в бежанския лагера в Харманли, стихна

Бунтът на бежанците от лагера в Харманли вече е потушен. Първоначално в неуредиците са се включили около 100, като броят им е нараснал до над 1000 мигранти, пише БГНЕС. Масово недоволство в центъра за бежанци възникна тази сутрин заради битовите условия, като напрежението е ескалирало заради забележка за лоши битови условия. Сериозни полицейски сили бяха съсредоточени в Харманли, след подаден от Държавната агенция по бежанците сигнал. И към момента полиция, жандармерия и гранична полиция продължават да са около лагера, като никой не може да каже точния им брой. Според полицията не се е стигнало до бой и сблъсъци в лагера. По неофициална информация настанените в центъра са искали да го напуснат. В лагера пристигнаха областният управител на Хасково Станислав Дечев и заместникът му Валентин Ангелов. 

Мигранти, местна власт и полиция преговарят след бунта в бежанския център в Харманли

След сутрешния бунт в бежанския център в Харманли се водят преговори между протестиращите и представители на местната власт и полицията. По неофициална информация демонстрантите са около 500 души. Конфликтът е възникнал рано сутринта в сервизните помещения. Напрежението ескалирало и групата се е насочила през портала на бежанския лагер. Първоначално недоволството е било заради лошите битови условия в центъра. След това бежанците са посочили, че не желаят да останат повече в страната ни и искат да бъдат насочени към Сърбия. Според информация на БНР демонстрантите са предимно хора, които са загубили търпение от чакането на статут. В момента продължават преговорите с участието на кмета на Харманли Мария Киркова, областният управител на Хасково Станислав Дечев и директора на РДВР-Хасково Ангел Цанков. Бежанците настояват в лагера да дойдат представители на неправителствените организации, които подробно да им разяснят какво ще се случи с тях. Около 100 полицаи охраняват бежанският център. В Харманли има и жандармерия. От МВР не съобщават за арестувани подбудители на размириците.

Бунтът на мигрантите в центъра в Харманли е потушен (видео)

Напрежението тръгнало от спор за битовите условия в лагера