24.10.2016

Турция се включва в битката за Мосул

16 турски самолета ще участват в офанзивата срещу "Ислямска държава" заедно с международната коалиция. Съединените щати очакват джихадистите да използват химическо оръжие, въпреки че техническите възможности на екстремистите са ограничени, заяви американски представител. Смята се, че в Мосул има около 700 000 цивилни. Вашингтон обвини "Ислямска държава", че ги използва за жив щит.

Още

Иракски военни: Убити са почти 800 джихадисти от началото на офанзивата за отвоюване на Мосул

Иракските военни твърдят, че са убили почти 800 джихадисти от началото на офанзивата за отвоюване на Мосул, съобщава БТА. Операцията започна преди седмица с подкрепата на водената от САЩ международна коалиция. Смята се, че във втория по големина иракски град има между 4 и 6 хиляди активисти на групировката "Ислямска държава".

Иракската армия е ликвидирала 772 терористи на ИД от началото на операцията в Мосул

Иракската армия седмица след началото на операцията по отвоюването на Мосул от „Ислямска държава“ е ликвидирала 772 терористи от групировката и е освободила 74 населени места, предаде РИА Новости, цитирана от Фокус. Информационното бюро на военното командване на иракската армия съобщава, че още 23 терористи са били задържани. Военните са успели да унищожат 127 коли-бомби и са произвели контролирани взривове на 397 самоделни взривни устройства. Армията е открила и две работилници за изготвянето на експлозиви на терористите. Освен това от началото на операцията иракските военнослужещи са „освободили от терористите 74 села и населени места“. 

Ликвидираха 772 терористи от „Ислямска държава“ от началото на операцията в Мосул

Иракската армия седмица след началото на операцията по отвоюването на Мосул от „Ислямска държава“ е ликвидирала 772 терористи от групировката и е освободила 74 населени места. Това предаде РИА Новости, позовавайки се на местни медии.

От началото на офанзивата на Мосул са убити 772 терористи и са освободени 74 населени места

Иракската армия седмица след началото на операцията по отвоюването на Мосул от „Ислямска държава" е ликвидирала 772 терористи от групировката и е освободила 74 населени места, предаде РИА Новости, цитирана от Агенция "Фокус", позовавайки се на местни медии. Армията на Ирак е на 8 километра от Мосул Информационното бюро на военното командване на иракската армия съобщава, че още 23 терористи с...

Военни сили на Ирак са на 8 км. от Мосул. Готвят удари

  Правителствените сили на Ирак се приближиха до 8 километра от град Мосул, който терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД) държи от две години, предаде БГНЕС. Иракската армия напредва към северните райони на града, а шиитските и кюрдските доброволчески отряди „пешмерги“ активно действат на западния фронт, твърди ливанската телевизия „Ал Маядин“. Тази сутрин „пешмергите“ успешно са отразили атака на ИД срещу град Синджар, разположен западно от Мосул. Операцията по освобождаването на Мосул, който ИД обяви за своя столица в Ирак, започна на 17 октомври. В нея са задействани общо 60 000 души, подкрепяни от международната коалиция, оглавявана от САЩ. По данни на разузнаването в града има 5000-6000 въоръжени джихадисти. 

Армията на Ирак е освободила повече от 50 населени места от ИД край Мосул

Правителствените сили на Ирак са освободили повече от 50 населени места от „Ислямска държава“ край южните покрайнини на Мосул, предаде ТАСС, позовавайки се на местни медии. Става дума за населени места разположени в стратегически-важния район между градовете Ел Кияра и Мосул.  Наземната военна операция по освобождението на Мосул започна на 17 октомври. Освен правителствените войски в кампанията участват сътрудници на полицията, кюрдски отряди и милициите на местни племена.