21.10.2016

Братът на Фетхуллах Гюлен бе арестуван в Турция

Властите в Западна Турция са арестували брата на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, който живее в доброволно изгнание в САЩ и когото Анкара обвинява за опита за преврат в Турция през юли, предаде турската частна агенция Доган, цитирана от ДПА.

Още

Отстраниха 12 000 полицаи в Турция за връзка с Фетхуллах Гюлен

  Турските власти са отстранили от работа 12 801 полицаи, заподозрени във връзки с ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, съобщи Анадолската агенция, пише БГНЕС. 2 523 от тях са били на ръководни постове. Опитът за преврат в нощта срещу 16 юли беше организиран от войници и офицери от турската армия. В сблъсъците, станали главно в Истанбул и Анкара, загинаха 246 души, без да се броят участниците в преврата, а повече от 2000 души бяха ранени. Анкара обвинява живеещия в изгнание в САЩ Гюлен и привържениците му, че стоят зад опита за сваляне на властта. 

Турция арестува брата на Фетхуллах Гюлен

Турските власти са арестували братът на ислямският проповедник Фетхуллах Гюлен – Кутбетин. Задържането му е осъществено в рамките на...

Фетхуллах Гюлен осъди репресиите срещу поддръжниците му в Турция

Живеещият в изгнание в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, когото Турция обвинява за осуетения опит за преврат през юли, осъди репресиите на турското правителство срещу неговите поддръжници и каза, че "сърцето го боли".

Фетхуллах Гюлен отправи обвинения към Турция

Проповедникът Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява за осуетения опит за преврат преди два месеца, осъди репресиите на турското правителство срещу неговите поддръжници и каза, че "сърцето го боли", предаде Асошиейтед прес. Във видеоизявление пред Съвета по международна политика във Филаделфия Гюлен каза, че последователите му са подложени на потисничество, тирания, тормоз и незаконно изземване на собственост. Турция е изпратила на САЩ официално искане за арест на Гюлен, който живее в изгнание в щата Пенсилвания. Той обаче отрича каквото и да е участие в опита за преврат на 15 юли.

Фетхуллах Гюлен осъди репресиите на Турция срещу неговите поддръжници

Турското правителство използва опита за преврат, за да ги оправдае, смята ислямският проповедник

Турция официално поиска от САЩ арест за Фетхуллах Гюлен

Турското министерство на правосъдието е изпратило писмено искане за задържането му