21.10.2016

Пищова пропищя от политик фантом: ЦИК да ме отпише, моля!

Един "център" издигал няколко кандидати и прибирал парите им

Още

ЦИК: В София ще има три Районни избирателни комисии за предаване на бюлетините от СИК

В София ще има три Районни избирателни комисии (РИК), където да могат да се предават бюлетините от Секционните избирателни комисии (СИК). Това каза по време на работен семинар говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев, предаде Фокус. „Столична община ще определи къде ще бъдат разположени те. Отчитането на резултатите за изборите за кмет в район „Младост“ ще бъде от Общинската избирателна комисия (ОИК). В местните избори водещата комисия е именно тя“, подчерта Андреев. Росица Матева, член на ЦИК, допълни, че са направени малки брошурки в джобен формат, които съдържат най-важната информация за гласоподавателя. „Изготвени са такива и за референдума, и за изборите за президент и вицепрезидент. Ще бъдат поставени във всички градове в административните учредения, както и пред всички сгради, пред които има по-голямо движение“, поясни тя. По думите ѝ разяснителните видео и аудио материали са излъчвани по медиите, както и в интернет и социалната мрежа Фейсбук. Матева уточни, че ЦИК има задължение да информира гражданите, че ще има референдум по три въпроса, докато регистриралите се партии и коалиции за участие в разяснителната кампания трябва да обясняват защо да се гласува с „да“ или „не“.  

ЦИК разкри ще успее ли да реагира навреме на решението на НС за увеличение на изборните секции в чужбина

Предвид чаканото решение на парламента за премахване на ограничението за разкриване на избирателни секции в страните от ЕС, от Комисията увериха, че имат готовност да реагират своевременно.

ЦИК маха откраднатите ЕГН-та от подписките

 ЦИК ще може да заличава от електронната си система откраднатите ЕГН-та в подписките за подкрепа на политическите сили. Това стана ясно от думите на говорителя на ЦИК Камелия Нейкова. Причината е зачестилите напоследък молби от засегнати граждани, чиито данни са били ползвани без тяхно знание. Това ще става след като избирателят подаде заявление в комисията. Имената и ЕГН-та обаче ще останат в хартиения вариант на подписките, той като те трябва да послужат на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) като доказателство в производството. През последната седмица са постъпили 6 такива жалби, като голяма част от сигналите са за подписките на Инициативните комитети. ЦИК увеличава с 6 броя на секциите в чужбина. Така на 6 ноември зад граница ще се гласува в 307 секции в общо 71 държави. Става дума за онези секции, които ще бъдат разкрити в родните дипломатически мисии. Така Берлин и Франкфурт ще бъдат вече 2, в Мюнхен и Мадрид – по 3. Комисията ще отпечата около 200 000 разяснителни брошури, както и плакати. Освен в пощите, поделенията на НОИ и НАП, те ще се разпространяват и в областните дирекции на МВР. Медийните пакети, които ИК и партиите получават, минават през три цедки в комисията, преди парите да бъдат изплатени, стана ясно от думите на другия говорител Алексндър Андреев. От ЦИК дадоха да се разбере, че няма да има забавяне в изборния процес заради последните поправки в Изборния кодекс. Не се очаква да се повтори и драмата от преди година в зала "Арена Аремеец" в София, когато членовете на секциите бяха заключени и чакаха почти две днонощия да си предадат протоколите. Тази година протоколите от изборите в София ще се приемат на три места. 

В ЦИК са обсъдени промени в план сметката за изборите при промени в кодекса

Ако се приемат измененията в Изборния кодекс, ЦИК ще се съобрази с желанието да се открият допълнителни секции във Великобритания и на други места в ЕС, каза говорителят на ЦИК Александър Андреев. Обсъдена е в Централна избирателна комисия и промяната в план сметката за изборите при евентуални промени в Изборния кодекс.Вижте още какво каза Александър Андреев във видеото.

Над 1000 снимки показват миналото на Русе в нова енциклопедия

Издадоха енциклопедия на Русе в снимки. По думите на един от авторите Йордан Борисов, работата по книгата е продължила 3 години. Идеята е в нея да се събере всичко най-ценно от държавния архив, предаде "Кис 13". Снимите могат да се ползват както от...