21.10.2016

Безплатен скрининг за катаракта и глаукома в Смолян

Град Смолян предлага възможност за безплатен скрининг за катаракта и глаукома, който се провежда са в рамките на Националната кампания "Право на зрение". Предвидена е информационна беседа за двете очни заболявания, които са сред основните причини за слепота при възрастните хора. Беседата ще изнесе д-р Галя Драгнева – началник на Очно отделение на болницата в Смолян, която е инициатор за гостуването на кампанията в града. Целта е да се предотврати слепотата чрез информираност на пациентите и навременни прегледи. Всеки посетител на беседата, който е над 55 години, няма поставена диагноза или не е опериран от катаракта, ще получи талон за безплатен скрининг. Той ще се проведе в болницата, след предварително записване на единния номер на кампанията. Задължително условие за участниците в скрининга е да са присъствали на информационната беседа. Подобна беседа и скрининг се провеждат в Смолян за втори път. През месец ноември миналата година повече от 100 души са били на безплатен преглед, като при половината от тях бяха новодиагностицирани двете заболявания – катаракта и глаукома.

Още

Смолян подготвя проекти за 21 млн. лв. по програма "Региони в растеж"

Сред тях са строителството на обходен път, саниране на блокове и ремонт на плувен басейн

Кърджали и Смолян отбелязват 104 години от освобождението си

Кърджали и Смолян отбелязват 104 години от освобождението си от османско владичество. На 21 октомври 1912 година бойци от Хасковския военен отряд на полковник Васил Делов издигат българското знаме над турския конак. Празничният ден в Кърджали ще започне с поднасяне на цветя пред паметника на генерал Васил Делов, а след това ще продължи с празнична сесия на Общинския съвет. След нейния край кметът на общината Хасан Азис ще поведе празничното шествие. Регионалният исторически музей и Художествената галерия „Станка Димитров” на улица „Републиканска” ще посрещат кърджалийци и гостите на града безплатно. На 21 октомври 1912 година районът е освободен от Османската империя и присъединен към Царство България. На тържествена сесия на Общинския съвет трима известни спортисти ще получат званието “почетен гражданин”. Празничната програма в Смолян предвижда поклонение пред Паметника-костница на връх Средногорец, известен в историята под името „Родопската Шипка“, където се водят епичните боеве на 21-ви пехотен Средногорски полк, предвождан от полк. Владимир Серафимов, довел до освобождението на Средните Родопи от османско владичество. ...

Смолян и Кърджали отбелязват 104-тата годишнина от Освобождението от османско владичество

Смолян отбелязва 104-тата годишнина от Освобождението на Родопите от османско владичество. Празничната програма предвижда поклонение пред Паметника-костница на връх Средногорец, известен в историята под името „Родопската Шипка“, където се водят епичните боеве на 21-ви пехотен Средногорски полк, предвождан от полк. Владимир Серафимов, довел до освобождението на Средните Родопи от османско владичество. В центъра на града ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на полк. Владимир Серафимов. За жителите на Смолян и гостите на града е предвидено народно веселие „Смолян празнува Свободата“. По-късно ще има шоу програма на оркестъра на ВВС - Пловдив. Кулминацията на честванията е тържествената заря - проверка в областния град. С празнично шествие на ученици и учители Кърджали също ще отбележи 104 години от своята независимост.На тази дата през 1912 година районът е освободен от Османската империя и присъединен към Царство България. На тържествена сесия на Общинския съвет трима известни спортисти ще получат званието "почетен гражданин". Историческият музей и художествената галерия обявиха вход свободен за посетители.

Батальонът в Смолян с нов учебен център

Батальонът в Смолян откри новия си учебен център. Областният управител Недялко Славов поздрави подполковник Димитър Кацаров и военнослужещите в 101-ви Алпийски батальон с празника на военното формирование. Пожела им здраве и благополучие, успехи и професионално израстване, да се завръщат живи и здрави при семействата си след всяка мисия. „Тази година посрещате празника с един много хубав подарък, който сами сте си направили – прекрасният учебен център, който преди минути всички разгледахме. Поздравявам ви за вложените труд и усилия при ре...

Проектът за граничен пункт „Рудозем - Ксанти“ бе представен в Смолян

В Смолян бе представен окончателният вариант на проекта за граничния пункт „Рудозем - Ксанти“, Областният управител на Смолян Недялко Славов обяви предстоящите стъпки за изграждането на новия пункт: Проектът с всички приложения ще бъде внесен за разглеждане на междуведомствен съвет по въпросите за граничния контрол. Съветът трябва да се произнесе с положително или отрицателно становище по така представеният проект. След като имаме положително становище, следващата процедура е да представим работните проекти с това становище в МРРБ за снабдяване с необходимия ни документ, разрешение за строеж. Съгласно подписаният договор с финансиращият орган по програмата през 2019 година, трите партньора - българската пътна агенция, гръцката пътна агенция и областна администрация трябва да са изпълнили ангажиментите по строителството на пътните връзки и на ГКПП - заяви областният управител на Смолян.

Смолян и Родопите в кадър с бележити и преломни дати

По повод 104-тата годишнина от Балканската война и освобождението на Родопите Регионалният исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян организира кръгла маса "В кадър: Смолян, Родопите – Бележити и преломни дати – съвременни проекции". Събитието ще бъде в Община Смолян. Партньори са Държавният архив, Регионалната библиотека „Николай Вранчев“ и клуб „Приятели на музея в Смолян". Модератор на форума е директорът на музея Таня Марева. В него ще участват преподаватели и от филиала на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Основните теми са за „Балканските войни и Родопите – ретроспекции и памет“;„Родопите в пределите на Никейската империя“;„180 години възрожденски църкви в Средните Родопи“;„Ден на народните будители. Родопски будители“ и „100 години след Първата световна война – съвременни музейни проекции“.