27.10.2016

Конгрес на планинските спасители се провежда в Боровец

Над 330 делегати от цял свят ще обменят опит в рамките конгреса на Международната организация по планинско спасяване, който се открива тази вечер на Боровец. Това каза в ефира на Радио София Емил Нешев, планински спасител от софийския отряд на Планинската спасителна служба към БЧК. Акцент в работата е темата „Издирването – как да подобрим търсенето, преди да започнат спасителните действия”. В програмата са включени презентации, дискусии и демонстрации, като в последния ден ще се проведе Общото събрание на Международната комисия по планинско спасяване (ICAR). Ако държавата иска да развива планински туризъм в България трябва да обърне внимание на планинското спасяване с всичките му проблеми, убеден е Емил Нешев и допълни, че застрахователната култура у нас не е на достатъчно високо ниво. Повече за конгреса, програмата и какви са проблемите за планинското спасяване в България чуйте от разговора на Гергана Пейчева и Данаил Конов с Емил Нешев.

Още

Български планински спасители демонстрираха уменията в Боровец

Преди началото на зимния сезон, български планински спасители демонстрираха уменията си пред свои колеги от цял свят в курорта Боровец. Демонстрацията беше част от програмата на "Конгреса на Международната организация по планинско спасяване" - ИКАР, на който Българския червен кръст е домакин. ИКАР е създадена през 1948 година от шестте алпийски държави - Швейцария, Германия, Франция, Австрия, Италия и Словения. Днес тя обединява 85 организации от 34 страни и е световна платформа за обмяна и разпространяване на опита и добрите практики на планинско спасяване и превенция на нещастни случаи в планините.

Пампорово, Боровец и Банско се стягат за повече гости зимата

Ще гонят резултатите на Черноморските ни курорти през лятото

Сладкиш с вафли "Боровец"

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Безработен: Няма работа за счетоводител, бях сервитьор на морето, отвори ли се сезонът, съм на Боровец

14 фирми предложиха 141 места за шивачки, готвачи, строители и военни на традиционна трудова борса в Кюстендил. Тази година желаещите да участват са два пъти повече, над 250 човека минаха през борсата, отчете директорката на Бюрото по труда в Кюстендил Юлияна Хаджиева.

Боровец е домакин на спортното състезание по планинско колоездене

  Между 16-ти и 18-ти септември Боровец ще бъде домакин на поредното зрелищно състезание по планинско колоездене. Четвъртият кръг от българските "Downhill" серии ще събере най-бързите спускачи от региона в епична битка с гравитацията и хронометъра. Публиката ще има възможността да види на живо високи скорости, огромни скокове и атрактивно каране на байк по стръмните и технични склонове на състезателното трасе, намиращо в ски зона Ситняково, предаде БГНЕС. По време на “Borovets Open Cup 2016” ще се проведе и четвърти, финален кръг от българските детски серии. В събота, 17-ти септември, младите надежди на планинското колоездене в България ще премерят сили по съкратена версия на трасето за спускане. В борбата за медалите, освен най-бързите българи, ще се включат още и участници от Румъния, Гърция и Македония. Организаторите и спонсорите на “Borovets Open Cup 2016” са осигурили предметни награди на стойност над 4000лв. Състезателите ще бъдат разделени в 7 категории: деца 10-12, деца 13-14, юноши 15-16, мъже 17+, мастър 30+, хардтейл и жени. “Borovets Оpen Cup 2016” се организира от екипите на Боровец байк парк и Бороспорт, с любезната подкрепа на хотел Рила, Bike Ventures, Monster Energy, българския производител на велосипеди RAM BIKES и спортни магазини Industrial, SLS и Micro Extreme.

Измама на Боровец! Хапваш, пийваш и накрая си тръгваш, но с фалшиво ресто

Клиент разкри схема на измама в ресторант на Боровец, от която става ясно, че не е единственият опарен. Схемата е нелепа, но пък може да развали всяка екскурзия в планината. Оказва се, че можеш да хапнеш, пийнеш и да си тръгнеш измамен с фалшиви пари.