24.10.2016

Бан Ки-мун очаква дипломатическа победа за Кипър

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун очаква дипломатическа победа по проблема за разделения остров Кипър, съобщава кипърската новинарска агенция. Агенцията цитира кореспонденция на американското национално радио, в която по проблема за Кипър се казва:

Още

Бан Ки-мун подкрепя общностите в Кипър на решителния стадий от преговорите помежду им

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун е обещал да окаже помощ на лидерите на гръцката и турската общности в Кипър на решаващия стадий от преговорите за обединяването на острова, предаде ТАСС. Според Бан Ки-мун срещата му в Ню Йорк с президента на Кипър Никос Анастасиадис и с този на непризна ...

Бан Ки-мун подкрепи решение на Кипърския въпрос в рамките на 2016 година

Решение на Кипърския въпрос в рамките на 2016 г. ще се търси в рамките на интензивни претговори подкрепени от ООН. Това бе потвърдено след критичната среща тази вечер в Ню Йорк между генералния секретар на международната организация Бан Ки-мун и лидерите на двете кипърски общности Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ. “Предстоящият период ще бъде критичен за Кипър. Времето е от съществено значение”, подчерта генералният секретар на ООН Бан Ки-мун в изявлението си сред срещата с лидерите на двете кипърски общности, като обеща, че той и ООН “ще направят всичко възможно, за да се насърчи по-успешен резултат”. Тристранната среща в Ню Йорк бе очаквана и оценявана като изключително важна за определянето на по-нататъшния ход на преговорите за обединяването на Кипър. Доказателство за значението й е и фактът, че тя продължи двойно по-дълго от предвидените първоначално 45 минути. Ръководителят на международната организация похвали лидерите на двете кипърски общности за техните “забележителни усилия до момента и за постигнатия напредък”. Той приветства техния съвместен ангажимент да увеличат усилията си още повече, в съответствие с желанието им за постигане на цялостно уреждане на Кипърския въпрос през 2016 г. Бан Ки-мун призова Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ да продължат процеса "със смелост", като се възползват максимално от ситуацията, за да преодолеят нерешените въпроси без забавяне. Двамата кипърски лидери ще ускорят преговорите след завръщането си в Кипър. Новият кръг обаче ще продължи без на масата да е сложена “пътна карта”. Анастасиадис и Акънджъ постигнаха значително сближаване по четири от преговорните глави, но остават двете най-конфликтни глави – за сигурността и гаранциите. Лидерите на двете кипърски общности поискаха Бан Ки-мун да засили личната си ангажираност в процеса. Той обяви готовността си да ги подкрепи по всички въпроси, включително в международните измерения на проблема. Думите му бяха изтълкувани като отворена възможност за бъдеща международна конференция, на която ще се обсъдят международните аспекти на обединения федерален Кипър. Президентът Никос Анастасиадис посочи, че е “напълно удовлетворен” от срещата. “Нашите усилия за решение ще продължат със същата решимост”, увери той.

Кипърският въпрос може да се обсъжда в трета страна

Ако по време на мирните преговори през октомври се постигне значителен напредък в обсъжданите глави, едва тогава деликатният и трънлив въпрос за територията ще бъде поставен за обсъждане на среща, която е възможно да се проведе в трета страна, съобщи президентът на Кипър Никос Анастасиадис след днешната среща на лидерите на двете кипърски общности. Тя бе първата след тристранната им среща с генералния секретар на ООН Бан Ки-Мун в Ню Йорк в края на септември. На нея Анастасиадис и Акънджъ потвърдиха ангажимента си да ускорят преговорите с цел постигане на решение в рамките на 2016 г., въпреки, че не бе приета “пътна карта” с график за завършване на преговорния процес. След маратоните от преговори през юли и септември, през октомври лидерите влизат в критична за мирния процес фаза, като ще се срещнат 9 или 10 пъти. Целта на интензивния диалог е да се постигне максимално сближаване в позициите на двете кипърски общности. Едва след това ще се пристъпи към обсъждане на промените в територията, която ще заемат двете общности в двете зони на бъдещата федерация. Идеята за среща тип “Кемп Дейвид” бе лансирана от лидера на кипърските турци Мустафа Акънджъ. Въпросът за територията е ключов, защото без него не може да се затвори изключително чувствителната глава за собствеността, връщането или обезщетяването за имоти. От постигнатия напредък по тези проблеми зависи и пристъпването към най-конфликтните и решаващи въпроси – за сигурността и гаранциите, по които двете преговарящи страни имат дълбоки различия.   Кипърският президент Никос Анастасиадис заяви убедеността си, че предизвикателствата по всички преговорни глави могат да бъдат преодолени по време на предстоящите интензивни преговори, като подчерта, че наличието на добра воля и конкретни стъпки от Турция в тази насока ще играят решаваща роля.

В Ню Йорк ще се проведе ключова среща за решаването на Кипърския въпрос

Ключова среща за решаването на продължаващия 42 години Кипърски въпрос събира днес в Ню Йорк генералния секретар на ООН Бан Ки-мун и лидерите на двете кипърски общности – президента на Кипър Никос Анастасиадис и лидера на кипърските турци Мустафа Акънджъ. Тя е наситена с много високи очаквания да даде тласък за постигането на политическо споразумение за обединяването на страната до края на 2016 г. Днешната среща е кулминация на изключително интензивния етап на преговори между лидерите на двете кипърски общности Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ през август и септември, както и на техния маратон от контакти през изминалата седмица в Ню Йорк с висши представители на ООН, ЕС, САЩ, страните-гаранти Гърция и Турция. “Ние сме изправени пред критични събития и важни дилеми”, каза в нейното навечерие президентът на Кипър Никос Анастасиадис. Двамата лидери вече обсъдиха всички глави от преговорите и днес ще информират ръководителя на ООН за постигнатия напредък и за оставащите висящи конфликтни въпроси. Значително уеднаквяване на позициите има по въпросите, свързани с правата на човека, управлението и споделянето на властта във федерален Кипър, икономиката, собствеността и въпросите на ЕС. Нерешени остават въпросите за териториалните корекции, сигурността и гаранциите, където и от двете общности са поставени редица “червени линии”. Най-голямото предизвикателство на днешната тристранна среща е да се уточни как ще изглежда следващата фаза на преговорите, за да се преодолеят различията. Очаква се след разговора да бъде обявена своеобразна пътна карта за активизиране на преговорния процес, за да се постигне политическо решение до края на 2016 г. Анастасиадис и Акънджъ ще поискат генералният секретар на ООН да поеме по-активна роля в мирния процес, обявиха те по-рано този месец. Все повече са сигналите от международната общност, че времето за решение е сега и това е последният шанс.