21.10.2016

Още

ЦИК ще се справи с ремонта на Изборния кодекс

Броят на секциите на места се увеличава

Парламентът размести програмата си заради промените в Изборния кодекс

Парламентът ще обсъди утре на първо четене 12-те законопроекта за промени в Изборния кодекс и ратификация на Споразумението от Париж към Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата, решиха депутатите.За да може след гласуването на проектите в пленарна зала правната комисия да се събере и да изготви обобщен законопроект за изменение на кодекса, народните представители разместиха програмата си и добавиха още една точка в дневния ред преди парламентарния контрол - ратификация на Споразумението от Париж за климата.Предвижда се срокът за пред...

Калфин: Скандалите за Изборния кодекс отвличат вниманието!

Грешно е президентската институция да се подценява, коментира той

Правната комисия прие три промени в Изборния кодекс

Приетите предложения бяха внесени от групите на ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт

Парламентарната правна комисия прие 3 от 12-те законопроекта за промени в Изборния кодекс

Депутатите от парламентарната правна комисия одобриха три от общо 12-те предложени законопроекта за промени в Изборния кодекс. Одобрените проекти са на ГЕРБ, на Реформаторския блок и на т. нар. "Проект на компромиса" между ГЕРБ, Реформаторите и Патриотичния фронт, който беше постигнат след намесата на премиера Бойко Борисов, миналия петък. Текстовете са, за отпадане на ограничението от 35 изборни секции за страните от Европейския съюз, за квадратчето "не подкрепям никого" и за правилото за отчитането му в изборите за президент и кметове. То ще се отчита за включено в резултата при мажоритарните избори, тоест ще участва в конкуренцията с другите кандидати. Беше решено още, при необходимост, да се разрешава гласуване в секция в чужбина, с повече от една избирателна кутия. Промените в Изборния кодекс ще се обсъждат в пленарната зала в петък. Намеренията са, измененията да влязат в сила от деня на обнародването им в Държавен вестник. Отхвърлените 9 законопроекта, са свързани основно с предложения за отпадане на задължителното гласуване и на квадратчето "не подкрепям никого", както и за премахване на ограничението от 35 изборни секции в чужбина.

Правната комисия в НС прие три от предложенията за промени в Изборния кодекс

Спорове по текстовете от Изборния кодекс в правната комисия в парламента. След повече от 3 часа дискусия, депутатите приеха предложенията на управляващото мнозинство за секциите в чужбина и квадратчето "Не подкрепям никого". От ЦИК обясниха пред депутатите, че промяната ще струва и повече средства за изборите.