24.10.2016

"Адмирал Кузнецов" пусна изтребителите

Руският самолетоносач „Адмирал Кузнецов“ е бил засечен да изпълнява тренировъчни полети в Атлантическия океан, съобщи изданието VG. Информацията идва от норвежките военноморски сили. Тя е обявена от Даниел Томасен. Той е командир на норвежката фрегата „Фритюф Нансен“. Тя извършва наблюдение над групата руски кораби, предвождани от „Адмирал Кузнецов“. Съдовете пътуват към бреговете на Сирия. В снимка, направена от екипажа на фрегата, се вижда полет на изтребител Су-33. Сопоед Томасен руските военни са поискали от „Фритюф Нансен“ да поддържа безопасна дистанция. Съдовете поддържат постоянен контакт....

Още

Става много опасно! НАТО подготвя кораби, които да прати срещу руската армада, водена от самолетоносачa „Адмирал Кузнецов”  

НАТО и ръководството на британския флот в момента изготвят планове за съпровождането на руската авионосна група, изпратена в Средиземно море. Западните военни вече са осведомени, че руските кораби може да напуснат пристанищата си на базиране. По техни оценки, през Ламанша в началото на следващата седмица ще преминат до осем съда на ВМФ на Русия, пише The Telegraph, позовавайки се на собствени източници.

Страшният руски самолетоносач „Адмирал Кузнецов” повежда огромна армада към Сирия (ВИДЕО)

Най-големият руски самолетоносач „Адмирал Кузнецов” е взел курс към бреговете на Сирия на Средиземно море, съобщи „Интерфакс”. Очаква се той да остане в акваторията на Средиземно море четири-пет месеца.

Стягат авионосеца „Адмирал Кузнецов” за продължителна мисия в Средиземно море

На пристанище край Мурманск се водят активни работи по натоварването на тежкия авионосен крайцер „Адмирал Кузнецов” преди излизането му на мисия в Средиземно море край бреговете на Сирия. Според „”Интерфакс” това ще стане от 15 до 20 октомври.

Тежка артилерия: Самолетоносачът „Адмирал Кузнецов” застава на служба до бреговете на Сирия (ВИДЕО)

Руската корабна групировка в източната част на Средиземно море ще бъде попълнена от тежкия авионосен крайцер „Адмирал Кузнецов”. Това съобщи руският министър на отбраната Сергей Шойгху на заседание на колегията на отбранителното ведомство.

Авионосният крайцер „Адмирал Кузнецов” се подготвя за мисия в Сирия

Групировката на руските войски в Сирия в края на септември ще бъде попълнена с флагмана на руския Северен флот и единствен руски тежък авионосен крайцер „Адмирал Кузнецов”, съобщи РИА Новости.

Кремъл праща самолетоносача „Адмирал Кузнецов“ край Сирия

За първи път след влизането си на въоръжение, първият и единствен руски самолетоносач „Адмирал Кузнецов“ ще се отправи на бойна мисия – към Сирия, съобщи Daily Beast. „Генералният щаб е подготвил план за включването на за участие на палубният самолетоносач за нанасяне на удари срещу терористичната групировка Ислямска държава (ИД)", съобщава ТАСС, позовавайки се на неназован дипломатически източник. По време на тази мисия екипажът на самолетоносача ще отработи участие в операции по нанасяне на удари по наземни цели. Влизането в бойни действия на „Адмирал Кузнецов“ е планирано да започне през октомври и да продължи около четири месеца. Едва ли участието на самолетоносача ще доведе до значителни промени в продължаващата вече девет месеца руска въздушна кампания срещу екстремистите от "Ислямска държава". Руският самолетоносач има на борда си едва 15 самолета. От Daily Beast отбелязват, че корпусът на „Адмирал Кузнецов“ не е в добро състояние, а освен това корабът често бил участник в разливи на гориво и други инциденти. Освен това самолетоносачът много рядко излизал от пристанището, поради което екипажът му нямал почти никакъв опит при реални условия. За сравнение американският боен флот разполага с 10 задвижвани с ядрено гориво самолетоносачи клас „Нимиц“, които могат да извършват бойни мисии в продължение на шест месеца. През това лято са изпратени два американски самолетоносача и кораб-амфибия за удари срещу джихадистката групировка в Сирия и Ирак. Всеки от самолетоносачите има на борда си поне 60 бойни самолета, сред които 40 Ф/А-18 изтребителя. От една такава плаваща крепост могат да бъдат извършвани по около 100 бойни полета на денонощие. Изтребителите на борда на „Адмирал Кузнецов“ разполагат предимно с „глупави“ бомби, чието насочване към целите почти отсъства. Освен това руският самолетоносач не разполага с катапулт, което при американските помага за извеждане на мисия на самолети с по-голям запас гориво и повече въоръжение на борда. Като следствие руските Су-33 и МиГ-29 при излитане имат по-малък запас гориво и едва по няколко оръжия, които да използват срещу цели.