18.08.2017

Еквадор спря интернета на Джулиан Асандж заради изборите в САЩ

Еквадор съобщи, че е отрязал достъпа до интернет на основателя на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж, който се намира в посолството на страната в Лондон заради оповестена от сайта информация, която може да се отрази на изборите в САЩ, предаде AFP, цитирана от Фокус. „Правителството на Еквадор уважава принципа за ненамеса във вътрешните работи на други

Още

Министерството на правосъдието на САЩ ще повдигне официално обвинение срещу Джулиан Асандж

От американското министерство на правосъдието са подготвили документи за официално повдигане на обвинения срещу основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж, съобщи Си Ен Ен, като се позова на длъжностни лица от ведомството. Правосъдното министерство води разследване срещу Асандж и "Уикилийкс" от 2010 година, отбелязва телевизионният канал. При управлението на Барак Обама главният прокурор и представителите на правосъдното министерство смятаха, че ще бъде изключително трудно да бъдат повдигнати официални обвинения срещу Асандж. Според информацията в министерството сега са открили начин Асанж да бъде подведен под отговорност. Това може да стане заради възможност да бъде доказано, че "Уикилийкс" е изиграло активна роля в това, да се помогне на бившия сътрудник на Агенцията за национална сигурност Удуърд Сноудън да обнародва секретни документи.

Джулиан Асандж разясни защо САЩ обвиниха Русия в намеса на изборите

 Вашингтон обвини Москва във вмешателство на изборите в САЩ, за да лиши бъдещият президент Доналд Тръмп от легитимност, заяви основателят на WikiLeaks Джулиан Асанж, цитиран от "Взгляд“ "Те се стараят да лишат от легитимност администрацията на Тръмп, която скоро ще поеме Белия дом“, каза Асанж. Той отново опроверга информацията за това, че WikiLeaks си сътрудничи с Русия или други държави. В същото време Асанж не отговори еднозначно на въпроса на Fox News, имали ли са влияние върху изборите в САЩ публикациите в неговия сайт. Той заяви, че резултатите са променили изявленията на кандидата Хилари Клинтън и шефа на нейния предизборен щаб Джон Подеста. По-рано представител на Тръмп също заяви, че няма никакви доказателства за това, че Русия е свързана с кибератаките върху Демократическата партия и САЩ като цяло. Американски експерти в областта на кибербезопасността също заявиха, след като се запознали с доклада на ФБР и министерството на националната сигурност на САЩ, са установили, че в него няма доказателства за участие на Русия в кибератаките.

Джулиан Асандж: САЩ обвиниха Русия в намеса на изборите, за да дискредитират Тръмп

Те се стараят да лишат от легитимност администрацията на Тръмп, която скоро ще поеме Белия дом, заяви основателят на WikiLeaks

Джулиан Асандж бе разпитан от шведски прокурор

Главният прокурор на Швеция пристигна в посолството на Еквадор в Лондон днес, за да разпита Джулиан Асандж във връзка с обвиненията в изнасилване, повдигнати срещу него. Ингрид Исгрен започна своя разпит, който протича много бавно, тъй като въпросите към Асандж са препредавани от еквадорски прокурор. Исгрен и шведския полицейски инспектор Сесилия Редел напуснаха посолството в 13:30 местно време без да дават изявление пред медиите. Те могат да разпитват Асанж в продължение на няколко дни.Месеци наред Швеция бе подложена на мъчителни дипломатически и правни преговори, само за да бъдат допуснати шведски служители да пристъпят прага на посолството, което от 2012 г. насам Асандж нарича свой дом.  По силата на постигнатото споразумение с Еквадор, служителите на шведската прокуратура нямат право да задават директно въпроси на  Асандж. Малко след като Исгрен влезе в посолството, една котка, за която се твърди, че е на Джулиан Асандж, се появи на един от прозорците и започна да наблюдава събралите се долу журналисти и поддръжници на Асандж. Котката има свой профил в Twitter, в който се казва, че тя живее с Асандж и е "заинтересована от контра-мърррлюдение". Сагата около обвиненията в изнасилване, повдигнати срещу основателя на сайта за разкрития "Уикилийкс" (WikiLeaks), продължава вече години наред. Асандж отрича обвиненията, според които през август 2010 година, докато е на посещение в Стокхолм, където изнася лекция, австралиецът се ...

Джулиан Асандж: Хилари е спонсорирана от "Ислямска държава"!

 Основателят на сайта за разследвания „Уикилийкс“ Джулиан Асандж съобщи, че ще публикува имейли, според които кандидатът за президент на САЩ от Демократическата партия Хилари Клинтън е получавала средства от същите източници, които предоставят средства на „Ислямска държава“, пише The Daily Express. Джулиан Асандж, който е приклещен в еквадорското посолство в Лондон, за да не бъде екстрадиран в САЩ заяви, че скоро ще публикува най-очернящото Клинтън разкритие до момента. Според него правителството на Саудитска Арабия спонсорира едновременно и „Ислямска държава“ и фондацията „Клинтън“. „Има имейл от началото на 2014 г., от времето в което тя вече не е била държавен секретар на САЩ, до мениджъра на предизборната ѝ кампания Джон Подеста, според което „Ислямска държава“ е спонсорирана от „Ислямска държава“ и от Катар“, заяви Асандж. „Това ще е най-важния имейл от всички досега“, заяви Асандж, който посочи, че същите хора, които спонсорират „Ислямска държава“, спонсорират и Хилари Клинтън. „Всички сериозни анализатори знаят и дори правителството на САЩ се е съгласило, че някои лица от Саудитска Арабия подкрепят и спонсорират „Ислямска държава“, но избягват да говорят, че Клинтън използва техните петролни пари, за да прави каквото си иска“, добави той.  Асандж отрече, да „се опитва да вкара кандидата на Републиканската партия Доналд Тръмп в Белия дом“ и посочи, че според него Клинтън ще спечели президентските избори в САЩ. „Тръмп няма да бъде допуснат да спечели. Банките, разузнаването , производителите на оръжие са обединени зад Клинтън, както и медиите“, смята той. 

Арестуването на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж е приоритет за Вашингтон

Арестуването на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж е приоритет за правителството на Доналд Тръмп, което се опитва да се бори срещу изтичането на секретна информация, заяви американският министър на правосъдието Джеф Сешънс, цитиран от Франс прес. Американски медии, цитиращи американски представители, съобщават за доклади, според които Вашингтон подготвя обвинения с намерение за арест на Асандж. Ще увеличим усилията за овладяване на изтичането на информация, заяви на пресконференция Сешънс. Според в. "Вашингтон пост" прокурори са подготвили обвинения срещу Асандж и други представители на "Уикилийкс, които може да включват заговор, кражба на държавна собственост и нарушаване на федералния закон за шпионажа. Телевизия Си Ен Ен също съобщи, като се позова на осведомени източници, че САЩ готвят обвинения срещу Асандж. Американските власти разследват Асандж от 2010 г., когато изобличителният уебсайт публикува хиляди страници поверителна информация, открадната и предадена му от бившия анализатор от военното разузнаване Челси Манинг. Асандж се укрива в еквадорското посолство в Лондон от юни 2012 г., за да избегне екстрадиция в Швеция, където ще бъде съден по обвинения в сексуално посегателство. Той се страхува, че от Швеция може да бъде екстрадиран в САЩ.

Британската полиция ще арестува Джулиан Асандж, ако напусне еквадорското посолство в Лондон

Британската полиция съобщи, че ще арестува Джулиан Асандж, ако напусне еквадорското посолство в Лондон, въпреки решението от по-рано днес на шведската прокуратура да прекрати разследването за изнасилване срещу основателя на “Уикилийкс“. Прокуратурата на Швеция оповести, че прекратява разследването срещу Джулиан Асандж на базата на липса на достатъчно основания да го продължи. Поискана е отмяна на заповедта за арестуването, с което се слага край на обвиненията, повдигнати преди седем години, които Асандж отрича. Той винаги се е опасявал, че Швеция ще го предаде на Съединените щати, където го очаква дело за изтичането на поверителна информация. Основателят на „Уикилийкс“ се укрива в еквадорското посолство в Лондон от 2012-а година. Несигурността около бъдещето на Асандж обаче остава, защото британската полиция излезе с изявление, че той ще бъде арестуван, ако напусне еквадорското посолство, защото остава в сила друга заповед за задържането му, заради отказ да се предаде и да се яви в британски съд на 29 юни 2012 година. Адвокатът на Асандж, Пер Самуелсон, заяви, че решението на шведската прокуратура е голяма победа за неговия клиент и че е внесъл иск за отмяна на заповедта за арест пред британските власти.