25.10.2016

В Испания пропищяха от мигранти! Ето какво направиха в столицата

Десетки мигранти, настанени в център за задържане в испанската столица Мадрид, се разбунтуваха, изкачвайки се на покрива на сградата и чупейки мебели, предава AFP, като се позовава на информация от говорител от кмета на испанската столица.

Още

Инвестициите в бизнес имоти в Испания се забавят през деветмесечието

Намалението се обяснява с по-малкото големи портфейлни сделки

Българинът Христо Гелов преобразява с цветове пешеходни пътеки в Испания

Българинът Христо Гелов стана известен в социалните мрежи буквално за ден с последния си проект "Забавно пресичане", реализиран в испанския град Торелодонес. То става още по-красиво с изрисуваните от Гелов с много цветове и форми пешеходни пътеки: Целта беше да се маркират едни маршрути, за да могат децата и учениците да ходят пеш до техните училища. Да повишат вниманието на всички, които се движим по пътищата. Цветовете са силни и наситени, но те са толкова светли като белия цвят, так че през нощта, когато колета осветява пътеката, да бъде лесно разпозната тя. Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Пушенето на плажа в Испания може да ни струва до 450 евро

Няколко съвета към хората, които ще почиват на испанското крайбрежие

Политическата криза в Испания продължава, след като лидерът на социалистите отхвърли предложението на Рахой за коалиция

Лидерът на най-голямата опозиционна партия в Испания отхвърли днес предложението на изпълняващия длъжността премиер Мариано Рахой за управленска коалиция между техните формации, с което да се сложи край на продължаващия вече седем месеца политически блокаж. Народната партия (НП) на Рахой получи най-много гласове на безпрецедентното повторение на парламентарните избори миналия месец, но не получи мнозинство в парламента и сега се нуждае от подкрепата на други партии, за да управлява. Педро Санчес, лидерът на Испанската социалистическа работническа партия, която беше втора по резултат формация на изборите, каза след днешната си среща с Рахой, че не може да подкрепи политиката на НП на орязване на публични услуги и намаляване на социалните плащания.Пред репортери Санчес заяви: "Ние сме алтернатива на НП. Не можем да подкрепяме това, което искаме да променим". Испания е изправена пред възможността да отиде на трети поред парламентарни избори наесен, ако дотогава междупартийните преговори за съставяне на правителство не дадат резултат.

Подобрява се състоянието на двете жени, оцелели след катастрофа в Испания

Подобрява се състоянието на двете жени от Неделино, които оцеляха след жестоката катастрофа на магистрала в Испания. Те са стабилизирани. При инцидента загинаха три жени, също от Неделино.  На пострадалата Фанка Бодурова от златоградското село Старцево й предстои операция, която се планира да се направи в болница в Саламанка. Тя е със счупен първи прешлен на врата. Според лекарите няма засегнати нерви и травмата няма да остави последствия. Другата тежко пострадала жена  Нешка Годумова от Неделино се възстановява с бързи темпове и прогнозите на медиците са много по-добри.  Консулът ни в Мадрид Цветелин Цолов е легализирал пълномощните на близките на загиналите три жени от Неделино на техни приятели от групата гурбетчии в Авила за разпознаването на телата.  Община Неделино е в траур трети ден. Държавата и местната власт са в екип и оказват помощ на почернените семействата. От общината ще бъде отпусната финансова помощ за шестте деца, останали сираци. Екип от Института по психология към МВР ще работи с тях, тъй като всички са в крехка възраст между 11-18 години. От правителството имат готовност да поемат транспортирането на телата на загиналите и, ако се наложи, ще бъде изпратен самолет. 

Критично остава състоянието на двете българки, ранени при катастрофата в Испания

Критично остава състоянието на две българки, които пострадаха при катастрофа в Испания. Припомняме, че на 14 юли докато група от 11 жени се прибираше от работа с бус в Испания, при качване на магистрала возилото им бе пометено от камион. В резултата на това, от 11 души, които са пътуваха в буса, 6 души бяха ранени и откарани в болница, а три жени, всичките от Неделино, починаха. Няколко часа по-късно, почина и една от настанените в болница жени. На командно дишане, в тежко състояние е Фанка Бодурова от златоградското село Старцево. За живота й се борят медиците в болницата в Авила. 50-годишната Нешка Годумова от Неделино, която е в болницата в Саламанка, също е в критично състояние. Жената е с черепно-мозъчна травма и се налага операция, която обаче се планира след като се стабилизира състоянието й. В момента текат следствени действия за причините за инцидента. "Не е потвърдено, но най-вероятно нашият бус е засякъл ТИР-а, излизайки от второстепенния път и отнемайки предимството на тежкотоварната кола, блъснат е отзад", каза кметът на Неделино Боян Кехайов.