21.10.2016

Още

Турция трябва да разбере, че България вече не е същата

Ако българите не упражнят правото си на глас, ще гласуват циганите в гетата срещу 20-30 лева, а после ще се сърдим защо нищо в България не се променя, каза кандидатът за президент Когато стана президент, първият разговор, който ще направя, ще е с...

България получава нови 20 млн. лв. за ограда по границата Турция

Още 20 млн. лева отпуска правителството на областните администрации в Бургас, Хасково и Ямбол за изграждане на оградата по българо-турската граница, съобщиха от правителствената информационна служба, пише Нова телевизия. Според приетите промени в закона за обществените поръчки парите се отпускат без провеждането на обществена поръчка. Съоръжението е от изключително значение за противодействие на нарастващия през последните години миграционен натиск по границата ни с Турция и цели овладяване на бежанската вълна. С отпуснатите до момента средства цената на оградата надхвърли 150 млн. лева и от тях ще бъдат облагодетелствани фирми, посочени от съответните областни управители. До сега от преградното съоръжение са изграждени 124 километра. 

България върнала още двама противници на властта в Турция

България е предала на Турция още две ключови фигури, противници на правителството в Анкара, съобщава Нова телевизия. Те са поддържали акаунта на интернет феномена Фуат Авни в Twitter и са провокирали редица скандали. Разкритието беше направено от бившия министър на вътрешните работи Ефкан Ала, който си отиде след реконструкцията на кабинета след опита за преврат от 15 юли тази година. Зад профила на Фуат Авни стои цяла група, която се е занимавала с проучване на правителствени документи, събирала е и огласявала данни, отваряла е досиета, подслушвала е хора от правителството. После е започнала подслушвания на хора от партиите извън управляващата ПСР. Така се е превърнала в огромна организация. Средно годишно подслушваните от нея са между 250 хиляди и половин милион души, казва Ала пред разследващата комисия. Скандалните разкрития на групата Фуат Авни в социалната мрежа започват от аферата 17-25 декември 2014 г., когато в грандиозни корупционни схеми са изобличени 90% от управляващите. В рамките на 2-3 месеца са сменени десетки директори на службите за сигурност, но е нужно време за това в националното разузнаване. Според ексминистъра Ала 99% от служителите в разузнаването са сменени, 35 хиляди са преназначени на други места, 5-6 хиляди са уволнени, но много от тях в съюз с магистратите са върнати на постовете си. Голяма част от разузнавачите са пенсионирани и близо 40 000 души са се простили с работата си в сектора, пише в.“Джумхуриет“. Турските власти все още не са наясно колко са онези, които захранват с конкретни данни профила на Фуат Авни, но е известно, че двама от тях са успели да се прехвърлят в България и са предадени обратно. Кога са преминали границата и кога българските власти са ги върнали на Турция, не се съобщава нито в турските медии, нито пък българските са били известени официално. 

България върнала още двама опозиционери на Турция

Двама души, свързани със скандалния интернет профил  „Фуат Авни”, са избягали в България. Чрез профила в Twitter, в Турция излязоха разкрития за корупция на високо ниво в Турция. Неговите членове, избягали у нас, в последствие са били върнати в Турция. Информацията е на бившия турски вътрешен министър Ефкан Ала, цитиран от „Гюмхюриет“. Според управляващите в Турция, зад профила се крият група от хора, занимаващи се с подслушване на официалните лица в страната. През 2014 г. излязоха разкрития, които уличиха голяма част от управляващите в страната, в участие в корупционни схеми. Няколко дни след опита за преврат в Турция, беше арестуван и с Акиф Кочийт, който е считан за лидер на групата. Той е оглавявал финансовото разузнаване в правителството. Все още няма подробности за предадените от българските власти. Не се знае и как са били заловени....

Защо България тихомълком предава бегълци на Турция

В правовите държави вътрешното министерство не се държи като мутринска бригада, подчерта адвокат

България е върнала в Турция две ключови фигури, противници на правителството там

Двама, поддържали акаунта на интернет феномена под името Фуат Авни в "Туитър", провокирали редица скандали с разкритията си за управляващите и избягали в България след проваления опит за военен преврат в Турция, са били предадени обратно на турските власти, отново тихомълком, предаде кореспондентът на БГНЕС.