28.10.2016

Търсете работа в чужбина само чрез легализиран посредник, съветват от "Анимус"

Работата в чужбина може да се окаже капан, ако тя не е организирана по легален начин чрез легализирани посредници, ако човек попадне в ситуация на експлоатация, където неговите права са погазени, работи повече от разрешеното и получава ниско заплащане, живее в лоши условия, няма свобода на движение, отнети са му документите и телефона. Това каза в "Денят започва" Надя Кожухарова от фондация "Асоциация Анимус".

Още

На 117 деца и 195 родители е помогнал за 3 години "Травма центърът" на фондацията "Асоциация Анимус"

Проектът "Травма център за деца и семейства" на фондацията "Асоциация Анимус" е продължил три години. За това време е работено със 117 деца, претърпели различни травматични събития - домашно или сексуално насилие, училищен тормоз, загуба на близък, раздяла на родителите, психична болест, различни житейски кризи, разказа Марина Ангелова - координатор на проекта: В основата на идеята стои липсата на специализирано звено, специализиран център, който да работи с деца, пострадали от травматични преживявания, различни по характер, със симптоми, които често остават неразпознати от родителите и се проявяват и задълбочават по-нататък в живота им като депресивни състояния, тревожности, проблеми в училище и т.н. Идеята ни беше това, в което сме най-силни – дългосрочната психотерапевтична програма – да се предложи и да бъде достъпна за колкото е възможно по-широк кръг от нуждаещи се. Освен на 117 деца е помогнато и на 195 родители. Всъщност по-големият брой родители не е изненадващ. От "Асоциация Анимус“ казват, че за да се изкорени проблемът, който тормози едно дете, трябва да се помогне и на средата, в която то живее, а често родителите изпитват огромни затруднения в разбирането на случващото се с детето им и в овладяването на собствените емоции. Понякога те - родителите, са толкова отчаяни, че са склонни да стигнат и до крайни решения, като например настаняването на детето в институция. Организирани са над 130 интердисциплинарни срещи, а с центъра са се свързали и 121 души, пожелали да останат анонимни. Директорът на "Асоциация Анимус" Надежда Стойчева разказа, че при тежки случаи на насилие децата не винаги получават достатъчно внимание и бърза реакция от компетентните органи. Проблем е, че не се вземат предвид препоръките децата да не се разпитват многократно от съд, прокуратура, полиция. Дейностите по проекта не приключват след края на финансирането, което идва от Швейцария. Вече е подписан меморандум за разбирателство за сътрудничество между Столичната община, УНИЦЕФ и фондацията "Асоциация Анимус" за развитие на мултидисциплинарна работа с деца, жертви на насилие, и развитие на услугата в Детския център за застъпничество и подкрепа "Зона ЗаКрила".

Средно 150 българи годишно стават жертва на трудова експлоатация

Около 150 българи годишно стават жертви на трафик с цел трудова експлоатация сочат данните на фондация „Асоциация Анимус“. Организацията провежда кампания за превенция по повод Европейския ден за борба с трафика на хора (18 октомври). Кампанията преминава под наслов "

Надежда Стойчева: Грижата за децата изисква синхрон с институциите

Семейство от Врачанска област беше заличено от регистъра на професионалните приемни родители. Причината е, че социалните работници са установили, че въпреки създадената емоционална връзка, професионалните родители не се грижат качествено за настанените при тях деца. Как социалните служби контролират приемните семейства, къде е балансът между битовата грижа и емоционалната привързаност между децата и платените родители и превръща ли се родителството в професия? Отговор на тези въпроси търси в репортажа си кореспондентът на БНР във Враца Ива Антонова.   „Асоциация Анимус“ отчита днес резултатите от проекта „Травма център – деца и семейства“. Проектът има за цел да консултира деца и родители. Съществуваме и работим от 22 години. Хората ни познават, каза  в "Преди всички" Надежда Стойчева, директор на фондацията. За трите години на проекта сме се опитали да помогнем на 312 души, каза Стойчева и уточни, че това са много трудни случаи, които изискват дългосрочна работа. Най-големият проблем е, че ако институциите не са се задвижили, това намалява резултата от нашата работа. Тогава ние не можем да приключим случая, защото той не е разрешен, човекът не намира удовлетворение, подчерта Стойчева. Имаме нужда останалите институции да ни подкрепят в работата с жертвите на насилие. Имаме  случай, при който нашият адвокат подава три пъти жалба, но няма резултат. Управляваме детската линия 116 111, на която се обаждат деца и говорят за проблемите си, каза още Стойчева. Цялото интервю и репортажа на Ива Антонова можете да чуете в звуковия файл.

Представят резултатите от проекта "Травма център за деца и семейства"

Фондация "Асоциация Анимус" ще представи резултатите от проекта "Травма център за деца и семейства", насочен към консултиране на деца и родители след преживяно физическо или психическо насилие. От асоциацията ще оповестят изводите от работата по конкретни случаи и взаимодействието с държавните институции в системата за закрила на детето, социалното подпомагане и правосъдието.

Националната кампания "Насилието на жените: да отворим очи и нарушим мълчанието" в Димитровград

Ръководителят на българската делегация в Групата на ЕНП в Европейския парламент и зам.-председател на групата Мария Габриел организира в Димитровград поредната конференция от националната кампания „Насилието над жените: да отворим очи и нарушим мълчанието!”. Инициативата се реализира в партньорство с Комисията за защита от дискриминация, Европейското женско лоби, Фондация „Ханс Зайдел”, Фондация „Общество за справедливост”, Фондация „Асоциация Анимус” и Фондация „Български център за джендър изследвания”. Националната кампания е подкрепена на на...