28.10.2016

Ищар пред БНТ: България е част от моя дом

Етнопевицата Ищар отново зарадва хилядите си почитатели в България с концерт в зала 1 на НДК. Изпълнителката избра България за една от първите страни в Европа, където да представи най-новия си албум. Преди да излезе на сцената, Ищар даде и интервю пред Българската национална телевизия. Ето какво разказа за радостта от живота и вълшебството на Париж пред Айше Сали.

Още

По БНТ HD стартира първото фитнес риалити в България

Първото фитнес риалити „Супер промяна“ стартира на 24-ти август по БНТ HD. Всеки от участниците ще извърви трудния път към физическата трансформация като спазва определен хранителен режим и тренира усилено под контрола на своя инструктор.

Олег Сафонов пред БНТ: България е сигурно място за руските граждани

В Специално интервю за БНТ директорът на руската агенция по туризъм каза, че България е сигурно място за руските граждани и че за да се борим срещу тероризма трябва всички страни да обединим усилията си. Олег Сафонов съобщи още, че федералната агенция за туризъм в Русия отчита увеличение на руските туристи в България. Макар че съществува визовият проблем, българската страна направи много, за да могат руските туристи да получават лесно визи за България, каза още Сафонов.

ЕП гласува повече средства за финансиране на България по важни приоритети

Европейският парламент гласува значително увеличение на парите за България по важни за страната приоритети. В Страсбург евродепутатите одобриха бюджета на Европейския съюз за 2017 година. Увеличават се парите за земеделие и компенсации заради руските санкции, отпускат се повече пари за борба с младежката безработица, за инфраструктурни проекти и за научни изследвания, предаде БНТ. Евродепутатът Андрей Новаков коментира, че въпреки кризите, пред които сега е изправен Европейският съюз, бюджетът е успял да осигури необходимото финансиране в приоритетните сфери. По негови думи България е големият печеливш от Бюджет 2017 на Европейския съюз, който беше гласуван току-що в Европейския парламент. "По ключови за страната ни направления се получават изключително високи увеличения, от които - сигурен съм - ще се възползваме. 600 млн. повече за земеделие и справяне с последиците от руското ембарго, 1.5 милиарда повече поети ангажименти за младежка заетост, 400 милиона повече за свързана Европа, където могат да се изграждат жп линии, мостове, пътища. 400 милиона евро повече за “Хоризонт 2020”, за учени и иновации, 200 милиона повече за COSME в подкрепа на малкия и среден бизнес, 200 милиона повече в подкрепа на “Еразъм +” за студенти и преподаватели. По ключови за страната ни приоритети ще можем да получим увеличение, което е лукс във времената, в които живеем. Сигурен съм, че когато правим отчета на този бюджет България ще бъде за поредна година един от най-големите печеливши от него", коментира още той.

21 мигранти вече за заселени в български общини

В общини в България са заселени 21 мигранти, като 15 от тях са настанени в последните две седмици, каза днес по БНТ заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев. Това става по правителствената програма, която предвижда общините, приели потърсили убежище у нас чужденци, да получават до 6000 евро от Европа, за да компенсират разходите, които правят за тях. Приелите ги общини, ще трябва да уредят и поемат битовото устройване на заселващите се бежанци - намиране на подходящи...

МС одобри споразумението СЕТА

Министерският съвет прие решение за одобряване и подписване на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада, от една страна, и Европейския съюз и неговите държави-членки, от друга, съобщи пресслужбата на кабинета. Одобрено е и Споразумението за стратегическо партньорство между ЕС и Канада, предаде БНТ. Правителството упълномощи постоянния представител на България към ЕС да подпише двата документа под условие на последваща ратификация и при условие на поет официален ангажимент от страна на правителството на Канада за отмяна на визовите изисквания за български граждани, желаещи да посетят държавата за целите на бизнес и туризъм, в срок, не по-късен от края на 2017 г.  Всеобхватното икономическо и търговско споразумение има за цел либерализирането и насърчаването на търговията със стоки и услуги, подобряване защитата на интелектуалната собственост и защитата на инвестициите. Включени са и разпоредби относно устойчивото развитие и енергийните ресурси. Споразумението за стратегическо партньорство между ЕС и Канада обхваща целия спектър от теми, формиращи дневния ред на отношенията. Различни дялове са посветени на сътрудничеството в сферите на сигурността, борбата с тероризма, международната търговия и инвестициите, устойчивото развитие, миграцията и управлението на границите, научните изследвания, иновациите и комуникационните технологии, културата, образованието и контактите между народите. Установяват се механизми за канализиране на политическия диалог и провеждане на консултации.

40 напълно запазени древни кораба открити по Черноморското ни крайбрежие

Уникална находка от напълно съхранени 40 древни кораба бе открита на дъното по българското Черноморско крайбрежие. Това обяви английският проф. Джон Адамс, основател и директор на центъра по морска археология в университета на Саутхямптън, цитиран в руски сайтове, съобщи БНТ. Неговия екип заедно с изследователи от България, Гърция,