29.10.2016

Светъл празник е днес! Почитаме най-известния български светец и отшелник

На 19 октомври Църквата празнува скромния отшелник от Рила планина, когото още приживе наричали земен ангел и небесен жител, свети Иван Рилски. Свети Иван Рилски Чудотворец е български духовник, най-известният български светец и отшелник, покровител на българския народ, патрон и основател на най-големия ставропигиален манастир в България - Рилския, патрон на българските будители.

Още

Почитаме паметта на Св. Параскева от Икония

На 28 октомври честваме паметта на света великомъченица Параскева от Икония, пише БГНЕС. Св. Параскева (Петка) е особено обичана и почитана светица в много поместни православни църкви, в това число и у нас. На нея са посветени много храмове. Но трябва да различаваме три светици носещи това име. Преподобната Параскева (Петка) Епиватска, позната у нас и като "Българска", живяла в X-XI век (чества се на 14 октомври). Тя била родом от Епиват (Тракия) от родители българи. Животът й и посмъртните чудеса вдъхновено е описал св. патриарх Евтимий. От 1238 г. до падането под турско робство светите й мощи църква почивали в църквата "Св. Петка Търновска" във Велико Търново. След вековни странствания те били положени през 1641 г. в катедралата в Яш (Северна Румъния) - място на поклонници от цял свят. Преподобномъченицата Параскева Римлянка (26 юли), пък е живяла през II век и както апостолите проповядвала на езичниците дори в Рим, столицата на империята. Посечена с меч след жестоки и дълги мъчения, св. Параскева обърнала със смелостта и чудесата си мнозина във вярата. Мощите й по-късно били пренесени в Цариград. И светицата, която почитаме на 28 октомври - великомъченицата Параскева Иконийска, родом от Икония (Мала Азия), отдала живота си на милосърдие и проповед, посечена след много мъчения по време на гоненията при Диоклетиан през 303 година. На Св. Петка Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще посети столичния храм "Св. Параскева". Патриарх Неофит ще вземе молитвено участие в празничната богослужба и ще благослови вярващите за празника. Светата Литургия в този ден ще отслужи Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит в съслужение със столични свещенослужители. Началото е в 9 часа.

Днес почитаме голяма светица! Осем красиви имена празнуват

На 28 октомври православната църква почита паметта на Света великомъченица Параскева от Икония. Св. Параскева (Петка) е особено обичана и почитана светица в много поместни православни църкви, в това число и у нас. На нея са посветени много храмове. Светиците, носещи това име, са три.

Днес почитаме Свети Нестор! Има строги забрани и за жените, и за мъжете

На 27 октомври православната църква почита Св. мъченик Нестор. Храбрият момък е този, който е убил жестокият гладиатор Лий с благословията на Свети Димитър Мироточиви. 

Днес почитаме чудото, сътворено от Света Богородица!

Днес почитаме чудото, сътворено от Света Богородица!

Почитаме св. равноапостолни Аверкий, епископ Йераполски

Св. Аверкий бил трети епископ на град Йерапол, Мала Азия. Живял в края на първия и началото на втория век, припомнят от Светия синод. Дейността му в Йерапол била свързана с много трудности. Тук в началото на неговото светителствуване християните били твърде малко. Той употребил всички усилия да увеличи броя на членовете на Църквата. Бог го подкрепял чрез много чудеса. При едно шумно езическо празненство той силно скърбял за заслепението на народа. Усърдно се молил на Бога да му помогне да просвети езичниците, да им отвори очите на правата вяра. На следващата нощ имал такова съновидение: - Иди и съкруши със жезъла си началниците на заблуждението! – казал му един светъл момък, като му подал жезъла. Разбрал смисъла на видението, епископ Аверкий бързо отишъл в езическото капище и разтрошил на късове издигнатите там идоли. Езичниците узнали за това и с ярост се спуснали към дома на Аверкий. Устремили се да го бият. Епископът не избягал. Не се скрил. Спокойно излязъл на площада, като спечелил уважението на всички с осанката си. От площада почнал да учи народа в Кого да вярва. Пред очите на цялата тълпа излекувал в името на Бога трима болни. Яростта на езичниците преминала в почит към Божия човек. На тълпата вече било ясно, че истински Бог е Оня, Когото Аверкий проповядва. Все повече се сгъстявали слушателите, които искали да слушат словото му за великия и истински Бог. На другия ден приели от него Кръщение повече от 500 души. С проповедническа цел с...

Днес почитаме велик чудотворец и лечител, баща на монашеството по Светите Земи

Църквата почита днес Св. Иларион (291-372). Той е бил монах-отшелник (анахорет), наречен Велики поради това, че бил пример на християнско подвижничество, велик чудотворец и лечител, баща на монашеството по Светите Земи.