21.10.2016

7 факта за Иван Грозни – първият руски цар

През октомври в град Орел бе издигнат паметник на цар Иван IV, наричан Грозни – един от най-противоречивите монарси в историята на Русия, пише "Руски дневник". Нека си припомним с какво царят е заслужил място в историята.

Още

Путин: Бъдещият лидер на Русия ще бъде сравнително млад, но зрял

Бъдещият лидер на Русия ще бъде сравнително млад, но зрял, заяви в интервю за Блумбърг руският президент Владимир Путин. В зависимост от решенията на поставените по-рано от него задачи и как ще бъде организирана кандидат-президентската кампания след година и половина, тогава ще се взимат решенията. Така че аз, каза Путин, засега нищо не съм решил за себе си. По отношение на кадровите назначения от него, в които преобладават представителите на специалните служби в управлението на днешна Русия, Путин заяви, че не смята това за неправилно: Ако човек иска да се развива и е способен на това и аз преценя, че този човек има потенциал, то тогава защо да не е възможно той да работи на позиция, където има широки пълномощия и отговорности? Днес да се управлява Русия е по-сложно, отколкото по времето на Иван Грозни и имеператор Николай Втори, както и съветските ръководители. Путин каза още, че Русия няма намерение да продава Газпром, въпреки че доларовото изражение на държавната корпорация през последните 10 години е загубила 80% от своята капитализация.

Путин: Бъдещият лидер на Русия трябва да е сравнително млад, но зрял

Бъдещият лидер на Русия трябва да бъде сравнително млад, но зрял, заяви в интервю за Блумбърг руският президент Владимир Путин. В зависимост от решенията на поставените по-рано от него задачи и как ще бъде организирана кандидат-президентската кампания след година и половина, тогава ще се взимат решенията. Така че аз, каза Путин, засега нищо не съм решил за себе си. По отношение на кадровите назначения от него, в които преобладават представителите на специалните служби в управлението на днешна Русия, Путин заяви, че не смята това за неправилно: Ако човек иска да се развива и е способен на това и аз преценя, че този човек има потенциал, то тогава защо да не е възможно той да работи на позиция, където има широки пълномощия и отговорности? Днес да се управлява Русия е по-сложно, отколкото по времето на Иван Грозни и имеператор Николай Втори, както и съветските ръководители. Путин каза още, че Русия няма намерение да продава Газпром, въпреки че доларовото изражение на държавната корпорация през последните 10 години е загубила 80% от своята капитализация.

Пушкин и Гагарин стават покемони

 Московските власти пускат мобилно приложение, което ще работи на принципа на популярната игра Pokemon Go, информира Mos.ru. Обновената версия на програмата „Опознай Москва. Фото“ ще стартира до края на август, уточняват агенциите. Чрез приложението московчани и гостите на руската столица ще могат да се снимат с 3D двойници на известни личности, като преди това обаче ще трябва да ги намерят и „догонят“.           След месец из улиците на мегаполиса ще може да бъдат „хванати“ за селфи знаменитости като Юрий Гагарин, Александър Пушкин, Михаил Ломоносов, Пьотър Чайковски и фнонтменът на легендарната група „Кино“ Виктор Цой. Сред аналозите на японските покемони има и короновани персони, сред които Петър Първи, Иван Грозни, Алексей Михайлович, както и пълководецът Наполеон Бонапард. В този си вид приложението "Опознай, Москва. Фото“ ще бъде достъпно за сваляне в Play Маркет и AppStore, обясниха от Департамента по информационни технологии на Москва. Съответният персонаж ще се обозначава на определено място с помощта на географски тагове. Когато ползвателят на приложението се окаже в радиус от 50 метра от координатите на дадената виртуална „личност“, ще има възможност да я види, догони и снима със смартфона си. Подобрената версия на приложението ще позволява персонажите да се въртят на 360 градуса, да се приближават и дори да се изтриват. Ще се появи и елемент на игра. „Ние сме скрили точното местоположение на цифровите двойници, които ще могат да бъдат откривани, ръководейки се от компаса в менюто на програмата“, уточниха авторите на продукта, цитирани от Mos.ru. В бъдеще двойниците ще бъдат репликирани и тяхното местоположение ще се променя, като приложението периодично ще обявява за „издирване“ един или друг герой, допълват от московския департамент. Задачата на приложението ще бъде с помощта на съвременните технологии да се привлече вниманието на хората към културното наследство и забележителностите на мегаполиса. Освен това „Опознай Москва. Фото“ ще стимулира столичани повече да се разхождат из града. Преди дни министърът на икономическото развитие Алексей Улюкаев пък предложи Русия да започне да рекламира на международните пазари Чебурашка като отечествена запазена марка, алтернативна на японските покемони.

Москва пуска игра, подобна на Pokemon Go (видео)

Московските градски власти пускат ново приложение "Узнай Москву.Фото", подобно на хитовата игра за смартфони Pokemon Go. С руската версия потребителите могат да "ловят" 3D двойници на исторически личности и да си направят селфи с тях. Имената, които ще се появят в приложението, включват Петър Велики, Александър Пушкин, Пьотр Чайковски, Иван Грозни, Михаил Ломоносов и звездата от ъндъргранд музиката от годините на перестройката Виктор Цой. Сред руските герои е включен и Наполеон...

Московсква пуска игра, подобна на Pokemon Go (видео)

Московските градски власти пускат ново приложение "Узнай Москву.Фото", подобно на хитовата игра за смартфони Pokemon Go. С руската версия потребителите могат да "ловят" 3D двойници на исторически личности и да си направят селфи с тях. Имената, които ще се появят в приложението, включват Петър Велики, Александър Пушкин, Пьотр Чайковски, Иван Грозни, Михаил Ломоносов и звездата от ъндъргранд музиката от годините на перестройката Виктор Цой. Сред руските герои е включен и Наполеон...

Москва пуска игра като "Pokemon Go" с исторически личности

"Опознай Москва" позволява на играчите да търсят Петър Велики, Иван Грозни, Александър Пушкин, Юрий Гагарин и други