26.10.2016

Екзекутираха съдията на "Ел Чапо"

Федералния съдия, който ръководеше жалбите на редица обвиняеми наркобарони, между които са Хоакин "Ел Чапо" Гузман и Мигел Тревино, бе застрелян посед бял ден. По време на сутрешен крос близо до дома си в Метепес, който се намира на 43 километра от Мексико Сити, Винсенте Бермудес Закариас е бил атакуван от двама нападатели и след изстрел в гръб от близко разстояние е бил откаран в болница, но състоянието му е било неспасяемо. Кадрите във видеото са заснети от охранителна камера намираща се в близост и са особено смущаващи. ...

Още

Мексиканси съд отхвърли жалбите срещу екстрадирането на Ел Чапо

Мексикански съдия отхвърли жалбите на известния наркобарон Хоакин Гусман, по-известен като Ел Чапо, срещу решението да бъде екстрадиран в Съединените щати. Там той е издирван за убийства и наркотрафик.

Екстрадицията на „Ел Чапо“ на американска земя все по-близо

Мексикански съдия не удовлетвори желанието на Хоакин Гусман да остане на местна земя и да избегне екстрадиция в САЩ, съобщи „Бизнес инсайдър“. Адвокатите на могъщия наркобарон отново се противопоставиха на решението „Ел Чапо“ да бъде екстрадиран, но без успех. Те обявиха, че ще отнесат въпроса до най-висшата съдебна инстанция. На американска земя лидерът на наркокартела „Синалоа“ е изправен пред редица обвинения, сред които за убийство, пране на пари и наркотрафик. „Не сме загубили“, заяви един от неговите адвокати. Те ще обжалват пред Върховния съд, а ако не спечелят и там, ще се обърнат към Междуамериканската комисия по правата на човека. Юристите на Гусман добавиха, че той живее при тежки условия в затвора, където е изолиран от другите, а освен това е под постоянно видеонаблюдение. Припомняме, че през месец юли миналата година „Ел Чапо“ избяга за втори път от затвор с максимално ниво на сигурност в Мексико. През януари бе заловен от властите. Картелът „Синалоа”, чийто лидер е Гусман, е смятан за най-могъщия в страната, като е отговорен за близо 25% от наркотиците, пренесени в САЩ през Мексико....

Първа стъпка за екстрадирането на Ел Чапо в САЩ

Съдът в Мексико отхвърли молбата му да не бъде прехвърлян

Убиха съдия, работил по делото на наркобоса Ел Чапо

  Федерален съдия в Мексико, работил по дела, срещу наркокартелите, беше убит вчера недалеч от столицата. Висенте Антонио Бермудес Сакариас е бил убит в град Метепек, щата Мексико, съобщиха от Върховния съд. Президентът Енрике Пеня Нието осъди убийството и нареди на главната прокуратура да поеме разследването, информира БГНЕС. Според местни медии, Бермудес е бил застрелян в главата от упор и е починал докато е транспортиран в болница. Съдията спортувал на открито, когато бил нападнат в гръб, пише в. „Реформа”. Губернаторът на щата Ерувиел Авила каза, че престъплението е заснето от камера за наблюдение. През декември 2013 година Бермудес стана магистрат в окръжен апелативен съд по наказателни и граждански в щата Мексико. Съдът е гледал дела за организирана престъпност, но засега не е ясен точният мотив за убийството. Делата, по които Бермудес е бил докладчик, включват и дело срещу нарко картела Лос куинис и дело за данъчни измами срещу влиятелния бизнесмен Наим Либиен Кауи, чието семейство е обвинено във връзки с нарко трафиканти, съобщават мексикански медии. Сред шумните дела на Бермудес са това за екстрадицията на предполагаемия лидер на картела „Халиско” Абигаел Гонсалес Валенсия, процесът срещу лидера на наркокартела „Лос Сетас” Мигел Анхел Тревиньо, известен като Z40, обвинен в отвличане на студенти в град Игуала през 2014 година. 

Освободиха отвлечения син на наркобоса Ел Чапо

  Един от синовете на мексиканския наркобос Хоакин ел Чапо Гусман, който бе отвлечен преди седмица в курортния град Пуерто Валярта, бе освободен в петък вечерта, предаде АФП, позовавайки се на семейството му, съобщи БГНЕС. Пет други мъже, похитени заедно с Хесус Гусман от бар в модния курорт на Тихия океан, също са пуснати на свобода. Водихме преговори и сега те са свободни и в добро здраве – е заявил за агенцията член на семейството на главатаря на наркокартела Синалоа. Мексиканските власти засега не потвърждават освобождаването и заявяват, че разследването продължава. Хесус Гусман, на 29 г., син на Ел Чапо (Дребосъка) от първия му брак, бе отвлечен от въоръжени мъже от съперническия картел Халиско - Ново поколение, който напоследък разширява влиянието си. Отвличането породи опасения за възможна гангстерска война между този престъпен синдикат и картела Синалоа. Ел Чапо се намира в затвора в Сиудат Хуарес, северно Мексико, в очакване на възможно екстрадиране в САЩ.

Похитителите освободиха сина на наркобарона Хоакин Гусман "Ел Чапо"

Похитителите са освободили сина на наркобарона Хоакин Гусман, Хесус Алфредо Гусман Саласар, предава ТАСС, цитирана от "Фокус". Останалите пет души, които бяха похитени в понеделник в западната част на Мексико, в курортния град Пуерто Валярта, също са били освободени.