21.10.2016

Още

Борисов потвърди горещата новина от Брюксел: Визите за Канада падат през 2017 година

България и Румъния оттеглят възраженията си срещу търговското споразумение ЕС-Канада, след като са получили писмени уверения от Отава, че визите за техните граждани падат до края на 2017 година.  Това съобщи премиерът Бойко Борисов пред български журналисти в Брюксел, където участва в заседание на Европейския съвет, предаде БТА.

Извънредно от Брюксел в БЛИЦ: Борисов посече Радан Кънев: Простак!

Ако има втори тур на президентските избори, ще търсим максимална подкрепа от всеки български гражданин. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред български журналисти в Брюксел, предаде БТА.

В Брюксел обсъждат действията на Русия в Алепо

Лидерите на страните от Европейския съюз продължават в петък срещата си в Брюксел, където европейската реакция на руските бомбардировки в Сирия е водеща в дневния ред, предаде радио Voice of America, цитирано от Фокус. Сирийската армия започна в четвъртък тридневно спиране на огъня в Алепо, но руските им съюзници отказаха да продължат споразумението, въпреки натиска на Германия и Франция. Въпреки временното спиране на огъня в небето над Алепо, все още има малки признаци за продължително спиране бомбардировките, извършвани от сирийката армия и руските сили.  Европа обсъждаше облекчаването на санкциите над Русия, наложени за превземането на Крим и източна Украйна. Това сега изглежда малко вероятно, казва Джон Лаф от института „Чатъм хаус“. „Русия постигна голям напредък в експлоатирането на някои разделения в Европа относно санкциите. А изправен пред тази възможност, според мен, Путин направи нещо удивително в Сирия ангажирайки се с тава бомбардиране на Алепо, което предизвика международно недоволство. И после това незабавно втвърди настроенията в Европа“, каза той.

Брюксел продължава умува как да реагира на руските действия в Алепо

Лидерите на страните от Европейския съюз продължават в петък срещата си в Брюксел, където европейската реакция на руските бомбардировки в Сирия е водеща в дневния ред, предаде радио Voice of America, цитирано от Фокус. Сирийската армия започна в четвъртък тридневно спиране на огъня в Алепо, но руските им съюзници отказаха да продължат споразумението, въпреки натиска на Германия и Франция.

В Брюксел продължават да обсъждат реакцията си на руските действия в Алепо

Лидерите на страните от Европейския съюз продължават в петък срещата си в Брюксел, където европейската реакция на руските бомбардировки в Сирия е водеща в дневния ред, предаде радио Voice of America, цитирано от "Фокус". Сирийската армия започна в четвъртък тридневно спиране на огъня в Алепо, но руските им съюзници отказаха да продължат

Ципрас в Брюксел: Нуждаем се от ефикасна солидарност за бежанците

За "ефикасна" солидарност при решаване на бежанския проблем призова гръцкият премиер Алексис Ципрас на срещата на върха в Брюксел, като подчерта, че "Гърция носи целия товар от този проблем", предаде БНТ. Това са казали правителствени източници от Брюксел малко след приключване на първото заседание на срещата на върха, на която се разисква необходимостта от постигане на миграционно споразумение на ЕС. Ципрас изтъкнал, че от 66 хиляди места за релокация от Гърция в други страни на ЕС са били реализирани само 5200. Той добавил, че Гърция се нуждае от "ефикасна солидарност", за да реши бежанския проблем, и че тази солидарност следва да бъде не само "ефикасна", но и "гъвкава". Премиерът на Гърция казал още, че договореностите за бежанците следва да се спазват от всички, а не само от тези, които са в слаба позиция. Алексис Ципрас посочил, че е необходимо да бъде даден ясен отговор на Турция по въпроса за визите, за да не се дават поводи на турския президент Реждеп Тайип Ердоган по въпроса за спазването на споразумението с ЕС за бежанците.