27.10.2016

Още

Джани Родари - в няколко съботи

„Хитрият Пинокио“ е първата от приказките на Джани Родари (на снимката вляво), които ще чуете в радиотеатралните съботни утрини през август. Както повечето от творенията на тандема Георги Михалков (режисьор, актьор, звуков дизайнер) и Иван Драголов (композитор, звукорежисьор, звуков дизайнер) и това, посветено на Пинокио, пращи от свежест, изобретателност, остроумие и игра със звука.    Джани Родари става учител в местното селско училище в северна Италия още в крехката 17-годишна възраст и дали пък този факт не му е помогнал да се научи да говори свободно и да казва куп важни неща, а така също и да споделя още по-голям куп съкровени наблюдения върху хората изобщо, без да размаха назидателно пръст. С мекота и намигване. Джани Родари е един от носителите на наградата за детска литература „Андерсен“, наричана „малката Нобелова награда“, която му помага да спечели световна известност като най-добрият модерен писател за деца на италиански език. Десетилетилетието преди 1970-а, когато получава тази награда, той прекарва в непрекъсната работа с деца в рамките на различни детски проекти. Една от главните тема в творчеството му за деца е борбата на бедните и онеправданите срещу богатите и могъщите. Съдбоносната за приказките му идея е за значението на приятелството пред лицето на опасността. Алгара Михалкова, най-маловръстната актриса в целия творчески екип и за първи път пред микрофона на Второ студио на БНР, Емил Емилов, Стефан Къшев, Ива Караманчева, Ема Емилова и Георги Михалков в събота, в приказката на Джани Родари.

Нов живот за "Африкански бележник" на Валери Петров

Излиза ново издание на книгата "Африкански бележник", с която преди 51 години Валери Петров обогатява съкровищницата на българската пътеписна традиция. Творбата на един от най-продуктивните и обичани писатели у нас проследява шестмесечното му пътешествие из тайнствените земи на Черния континент. От пеещата египетска пустиня, през изумрудената зеленина на Танганийка, до кафеените плантации на Уганда - пейзажите, които Валери Петров обрисува с думи, се отпечатват директно върху сърцето. Един разказ за малко познати места, култури и нрави, и не на последно място, за един малко познат Валери Петров. Освен славата, която получава със своите произведения, Валери Петров е носител на много отличия за постижения в областта на литературата, театъра и киното. Превежда произведения на световно значими писатели като Шекспир, Гьоте, Джани Родари и Ръдиард Киплинг. През 2013 г. е удостоен с Наградата за европейски гражданин на Европейския парламент.

В Седмица на четенето образователният министър посети столично училище

  Вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева чете „Синя приказка” на Леда Милева пред третокласници в столичното 105 СОУ „Атанас Далчев“, съобщава БГНЕС. Ще чета Леда Милева, макар че се колебаех, защото и самото училище носи името на един прекрасен български поет, но понеже са третокласници няма как да им чета Далчев. По-добро е друг голям български автор и това е Леда Милева, обясни пред журналисти Меглена Кунева, която взе участие в Националната седмица на четенето. Тя призна, че се е поколебала за Джани Родари, защото училището е с изучаване на италиански, а и навремето са и били много любими „Приказки по телефона” на Джани Родари. „Но, взехме най-доброто от двете ситуации, от една страна ще им прочета „Синя приказка”, а от друга страна ще им подаря книжки с текстове на Джани Родари”, допълни просветният министър. От друга страна тя даде подробности и за приетата вчера Стратегия за развитие на научните изследвания „По‐добра наука за по‐добра България 2025 г. „Тя е резултат на многогодишен труд. Тази стратегия отпушва прилагането на две оперативни програми, които да си говорят една с друга и да са свързани една с друга. Това е стратегията за интелигентен растеж, която вчера предложихме. Тя е много добра и искам да поздравя екипа, който я прави и търпението, с което обсъдихме буквално човек по човек от научната общност”, уточни Кунева. „Какво ще ни даде тя и как ще се финансира. Обикновено това е големият въпрос. Разбира се българският ангажимент има своя ангажимент и министърът на финансите е с пълно разбиране по тази тема, но все пак тук трябва да разчитаме до голяма степен и на нашата способност да направим всичко възможно от оперативната програма и тези центрове, които ще се създадат по нея, които ще съберат академичността и висшите училища да дадат своя много голям принос, за да се изпълни стратегията. Последният източник е по „Хоризонт 2020”, който е онзи паричен ресурс, който се влива през Европейската комисия, и който е на проектна основа”, заяви министърът на образованието. Тя отбеляза, че има платена подкрепа от МОН за всеки, който иска да кандидатства по тези проекти, за да може да се печелят проекти. „Парите са много. От „Хоризонт 2020” са взети част от парите за плана „Юнкер”, защото не се изразходваха достатъчно, но за новия програмен период отново най-голямото увеличение е за „Хоризонт 2020”. Нашата задача е да се научим как се печелят проекти, свързани с наука, защото това е бъдещето. Технологиите са тези, които ще решат голямото състезание кой е по-конкурентноспособен и кой може да спечели икономическото състезание. Икономическото състезание означава, че нашето общество ще бъде с по-малко разлики между хора, които повече и по-малко, които имат добър и по-лош старт”, добави Меглена Кунева.

Надежда

Ако можех да имам едно магазинче със две полички, бих продавал… познайте какво? — Надежда. Надежда за всички. Започвам този материал с цитат от вечното произведение на Джани Родари – „Продавач на надежда”. На стадиона в квартал „Надежда” имаха нужда точно от такъв. Защото последнит...