23.10.2016

Още

С колко ще се оскъпят изборите заради промените на Изборния кодекс

Според представители на властта перата, които оскъпяват вота са три

Стоян Мирчев: Промените в Изборния кодекс ще доведат до хаос, манипулациите ще са по-лесни

Мирчев припомни случаят в Арена Армеец на миналите избори и добави, че когато човек е припаднал е много по-лесно да се бръкне в чувалите с гласовете.

Румен Петков: Управлявашата коалиция променя Изборния кодекс, а така нарушават равните права на българите

Тъй наречените патриоти и реформатори, каквото и да означава това, приемат едни промени, които знаят, че Конституционния съд ще свали, защото те нарушават равнопоставеността и равните права на българските граждани. Това каза зам.-председателят на ПП АБВ Румен Петков във връзка с промените в Изборния кодекс в предаването „Събуди се” по Нова телевизия, пише Агенция Фокус. „Това е изборна перверзия. Само, за да съхраниш правителствения си комфорт си в състояние да покажеш на българските граждани, че техния вот не те интересува, че тяхната нагласа не те интересува. До днес правиш една организация за изборите, от утре тръгваш да правиш съвършено друга”, посочи той. „Квадратчето „не подкрепям никого” в този му вид, който се прие сега е най-малката щета. Не може да кажеш, че задължаваш българския гражданин да излезе да гласува и да не му оставиш правото да каже тези не ги харесвам. От друга страна не може да кажеш, че с това квадратче след това ще пренапишеш изборния резултат”, обясни Румен Петков. „За мажоритарни избори въвеждаш квадратчето „не подкрепям никого”, а в парламентарния избор не го въвеждаш”, коментира той. По думите му в парламентарни избори квадратчето може да остави само 2 или 3 играчи в парламента, и да остави 2/3 от българските граждани непредставени в парламента. „Ако броят на квадратчето „не подкрепям никого” е първи или втори кой отива с него на балотаж”, посочи Румен Петков. „Веднага след изборите трябва да започне един анализ и нормативна уредба, която няма да се прави на 25 години. Втория ден на НС АБВ поиска веднага да започне работа по нормативна уредба”, каза още зам.-председателят на АБВ.

Експерт: Трайно се дискредитира изборният процес в България

Цялата каша около промените в Изборния кодекс, едва ли ще бъде разбрана от голяма част от българите. Това каза социологът Първан Симеонов. Той изрази своето опасение, че ще се предизвика допълнително раздразнение към политическата прослойка. „Струва ми се, че цялото бъл

Евакуираха предизборния офис на Клинтън заради подозрително писмо

Централният офис на предизборната кампания на Хилари Клинтън в Бруклин е бил евакуиран снощи, че след като служители намерили подозрително вещество в писмо, съобщава New York Post, цитиран от "Фокус". Субстанцията били открита от двама служители, които отворили писмото в офиса в центъра на Манхатън, според полицейски източник.

Прокуратурата и предизборният кодекс

Подобно на 2013 г., когато имаше предсрочни парламентарни избори, и тази година прокуратурата реши да покаже, че държи да е активен участник в политическия процес. От средата на седмицата държавното обвинение привлича обвиняеми по разследването за строежа на АЕЦ Белене - към края на седмицата в актива вече влизаха двама бивши изпълнителни директори и бивш министър на икономиката - всичките близки до БСП. Имаше и обещание - чакайте още. Какво налага три седмици преди...