22.10.2016

Ердоган с провокация за Западна Тракия или грешка в превода?

Гърция скочи срещу "неоосманските мечти на Ердоган"

Още

АБВ реагира остро на Ердоган за териториални претенции вх Западна Тракия

ПГ на АБВ настоява МВнР да изиска пълния текст на речта на президента на Турция Реджеп Ердоган и да реагира остро на всякакви опити за териториални претенции към България. Това заяви днес на брифинг в НС депутатът от ПГ на АБВ Георги Кючуков по повод изказвания на турския президент, публикувани в международния печат, в които той отправя недвусмислени териториални претенции към околни страни и желанието му в Западна Тракия да се проведе референдум за определяне на нейния статут, пише БГНЕС. Независимо от начина, по който е интерпретирана речта на Ердоган, в нея съвсем недвусмислено се поставя под въпрос валидността на Лозанския мирен договор от 1923 г. и се правят опити той да бъде преразгледан, продължи Кючуков. Това определено вълнува българската общественост и всички българи, особено въпросът за Западна Тракия и егейските острови, които засегнаха и гръцката страна, поясни той. И припомни, че гръцкото правителство излезе с остра декларация спрямо тези изказвания на Ердоган. На този фон прави впечатление внушителното мълчание българското МВнР по казус, който е изключително важен за българската страна, продължи депутатът. Нашето МВнР не си направи труда по каналния ред да изиска от турската страна точното копие от речта на Ердган и да заяви остра реакция спрямо всякакви териториални претенции към нашата страна, каза той. От АБВ смятат, че странно впечатление прави фактът, че някои от кандидат-президентите в своите дискусии описват отношенията с Турция по съвсем идиличен начин. От АБВ се обявяват в защита на декларацията, огласена от централното ръководство на Съюза на тракийските дружества в България, която е най-представителната организация на тракийските българи.

Изказване на Ердоган за Западна Тракия провокира напрежение в Гърция

Изказване на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за Западна Тракия предизвика напрежение в Гърция. По-късно стана ясно, че за няколко часа правителствени представители и опозиционните партии в Атина са били изгубени в превода заради неправилно предадени изявления от агенция АНА-МПА. В публикацията неправилно се цитира и как турският президент казва, че Кърджали и Варна също влизат в пределите на Турция, предаде БНТ. На 15 октомври Ердоган откри учебната година в универститета в родния си град Ризе на брега на Черно море. Изнася реч пред Факултета по вероизповедания в навечерието на офанзивата за връщане на контрола върху втория по големина град в Ирак - Мосул. Турският президент обяснява защо Турция трябва да участва във военната операция и как народът не очаква от управляващите да остават безучастни, когато става въпрос за техните събратя в Мосул. В тази част от изказването си Ердоган казва също - "Турция не е само Турция. Освен за 79-те милиона свои граждани, Турция носи отговорност и за стотиците милиони свои братя в географския район, с който я свързват исторически и културни връзки". Ердоган аргументира турската намеса във военната операция в Мосул, като сравнява града с други райони - Западна Тракия, бивши югославски републики. Припомня и т.нар. "Национален договор" от 1920 г. - приет от кемалистите, а също и от османците, който определя границите на съвременна Турция. Напрежението възниква, след като гръцки медии некоректно се позовават на публикация в турския вестник "Сабах" и преписват интерпретация на турските журналисти като думи на Ердоган. Става въпрос за пасаж от статията, който гласи - "някои историци смятат, че границите по "Националния договор" включват също Кипър, Алепо, Мосул, Ербил, Киркук, Батуми, Солун, Кърджали, Варна и егейските острови". Бурни реакции последва и цитиране на думи на турския президент, с които той иска референдум в Западна Тракия за присъединяване на областта към Турция. Въпреки възникналото разминаване, гръцките вестници коментират и днес казаното от Ердоган. "Ердоган...без граници", пише в. "Етнос", изтъквайки, че турският президент претендира за сфери на влияние на три континента - от Русия до Босна и от Либия до Ирак. "Ердоган провокира за Тракия и Солун", допълва в. "Елефтерос типос", подчертавайки, че "турският президент бленува за неоосмански халифат от Солун и Балканите до Източна Европа, Близкия изток и Либия". В. "Катимерини" представя изявленията като "неоосмански мечти на Ердоган". В района на област Западна Тракия в североизточната част на Гърция живее малцинство, което Атина нарича "мюсюлманско", а Анкара - "турско".

Ердоган посегна към Западна Тракия, Гърция реагира

„Някои историци смятат, че границите по „Националния договор“ включват също Кипър, Алепо, Мосул, Ербил, Киркук, Батуми, Солун, Кърджали, Варна и егейските острови“, казал Ердоган

АБВ реагира остро срещу реч на Ердоган

АБВ поиска българското външно министерство да изиска точният запис на речта на турския президент Реджеп Ердоган в която той предявява претенции към Западна Тракия ,като споменава и Кърджали. От партията настояват България да реагира остро на всякакви опити за териториални претенции към България.

АБВ настоява МВнР да изиска пълния текст на речта на Ердоган

Парламентарната група на АБВ настоява Министерство на външните работи да изиска пълния текст на речта на турския президент Реджеп Ердоган за Западна Тракия от преди дни, както и да поиска разяснения от турска страна. Депутатът от АБВ доцент Георги Кючуков заяви:Ние смятаме, че всяка една такава изява, която поставя под въпрос териториалната цялост, границите на България, мирни договори, които са сключени между държавите от Балканския полуостров, дори и само вербално, подлагат под риск мира в региона. В изказването си турският президент обясни:Турция не е само Турция и освен за 79-те милиона свои граждани, тя носи отговорност и за стотиците милиони свои братя в географския район, с който я свързват исторически и културни връзки. Ердоган спомена по-конкретно Западна Тракия. По-късно изказването му беше некоректно цитирано в гръцки медии, което породи съмнения за териториални претенции от страна на турския президент.