25.10.2016

Депутатите съкратиха ваканцията си заради Изборния кодекс

Нито един депутат не гласува „против” предложението

Още

Правната комисия в парламента обсъжда Изборния кодекс

Промените са свързани с отчитането на квадратчето "Не подкрепям никого" и с гласуването в чужбина

Алена: Вибрациите на Радев за изборния ден са добри, Цачева и Манушев не трябва да прибързват

Вибрации на кандидатите са ГЕРБ са еднакви, лоша шега на претендентът на БСП могат да изиграят малките формации в инициативния комитет, смята астрологът

Парламентарната правна комисия се заема с последните изменения в Изборния кодекс

Парламентарната правна комисия се заема с последните изменения в Изборния кодекс. Според проекта, отпада ограничението до 35 изборни секции за страните-членки на ЕС. Предвижда се, при необходимост, ЦИК да разрешава гласуването в секции в чужбина да се извършва в повече от една избирателна урна, пише Труд.

Парламентарната правна комисия ще обсъди последните изменения в Изборния кодекс

Парламентарната правна комисия се заема с последните изменения в Изборния кодекс. Според проекта, отпада ограничението до 35 изборни секции за страните-членки на ЕС.Предвижда се, при необходимост, ЦИК да разрешава гласуването в секции в чужбина да се извършва в повече от една избирателна урна. Според предвидените изменения вотът с квадратчето "не подкрепям никого" ще се отчита при изборите за кмет и президент, но не и за пропорционалните избори. Намеренията на управляващите са промените да бъдат гласувани на второ четене в пленарната зала тази седмица и да бъдат обнародвани в Държавен вестник в петък.Предвижда се те да влязат в сила от деня на обнародването.

Промените в Изборния кодекс ще бъдат обединени в общ законопроект

Одобрените от мнозинството предложения за промени в изборните правила ще бъдат обединени в общ законопроект от Комисията по правни въпроси днес.

Разбраха ли хората нещо от дебатите за Изборния кодекс

Предполагам, че една част от хората са разбрали нещо от дебатите за Изборния кодекс, а други просто не са обърнали внимание, тъй като интересът им към политиката е периферен. Това коментира в интервю за предаването "Нещо повече" по програма "Хоризонт" политологът Димитър Димитров: Възобновяването на работата на Народното събрание (НС) има известно значение и помага на опозицията, в частност на подкрепящите кандидатурата на ген. Радев, да бъдат малко по-шумни и по-експонирани, както и да ползват от т.нар. свободно телевизионно време, т.е. ежедневното отразяване на работата на НС. Това обаче ще продължи няколко дни само. Вероятно в края на тази седмица отново ще имаме прекъсвания и ще се премине към най-последната фаза на предизборната кампания. Тези избори са заредени с много изненади, каза социологът Кольо Колев: Няма изненада в разположението на политическите сили, само че на тези избори, които имат мажоритарен елемент, пред урните ще се явят някъде около 550-600 хиляди избиратели, които традиционно не гласуват. Това е, защото изборите бяха обявени за задължителни. Тези нови избиратели, които нямат свои пристрастия и много често се ориентират емоционално, могат драстично да наклонят везните в една или друга посока, в това число могат да изстрелят втория, третия и четвъртия във висините. Това е нещото, което е характерно за тези избори.Цялото интервю с Димитър Димитров и Кольо Колев можете да чуете в звуковия файл.