24.10.2016

За МВР не е важно дали предадените на Турция седем нейни граждани са гюленисти (допълнена в 18:15)

Гранична полиция не коментира твърденията за връзки с организацията на проповедника Фетхуллах Гюлен на предадените вчера от българските на турските власти седмина граждани на съседната държава. Зам.-директорът на Гранична полиция Светослав Манолов заяви, че всеки има право да твърди каквото иска и те не коментират информациите в турските медии, че седмината са издирвани в Турция за участие в опита за военен преврат от юли. От думите на Манолов се разбра, че на 14 октомври на "Дунав...

Още

За МВР не е важно дали предадените на Турция седем нейни граждани са гюленисти

Гранична полиция не коментира твърденията за връзки с организацията на проповедника Фетхуллах Гюлен на предадените вчера от българските на турските власти седмина граждани на съседната държава. Зам.-директорът на Гранична полиция Светослав Манолов заяви, че всеки има право да твърди каквото иска и те не коментират информациите в турските медии, че седмината са издирвани в Турция за участие в опита за военен преврат от юли. От думите на Манолов се разбра, че на 14 октомври на "Дунав...

Започна новият парламентарен сезон

  Депутатите се събират за първи път след лятната си ваканция, пише БГНЕС. БСП поиска изслушване на премиера Бойко Борисов по повод посещението му в Турция от миналата седмица. Вчера от ПГ на ГЕРБ отвърнаха, че опозицията има право да иска изслушване на премиера, но въпросът не е обсъждан от парламентарната група и предстои решение в пленарна зала. Приоритетите през новата пленарна сесия ще са фокусирани върху антикорупционния закон, антитерористичния закон, закона за въоръжените сили, закона за МВР и закона за бюджета. Програмата на Народното събрание за настоящата седмица, която тепърва ще бъде гласувана, предвижда депутатите да започнат работа с първо гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Търговския закон. Като втора точка от дневния ред е първо гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за военната полиция. Предстои второ гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за защита на класифицираната информация. Традиционно седмицата ще приключи с парламентарен контрол в петък. 

Цачева обеща да покани премиера в НС, въпреки че мнозинството отхвърли искането на БСП за изслушването му

Премиерът Бойко Борисов ще бъде поканен в парламента, за да бъде изслушан по въпросите и позициите, заявени от него при срещите му в Турция и Германия, относно мигрантската криза. Това обеща председателят на парламента Цецка Цачева след молба на БСП. Преди това, след две гласувания, депутатите не одобриха предложението на БСП, с което настояха Борисов да дойде в парламента. Ангел Найденов мотивира искането си така: Някои специалисти определиха позицията на Турция: Или визи, или бежанци - от спектъра инструмент за натиск до откровен рекет. Българският министър-председател с посещението си в Анкара създаде впечатлението, че той едностранно се ангажира с тази позиция, както и че той е един своеобразен куриер на посланието, което отправи турският президент. Затова ние трябва да чуем аргументите от негова страна. С политически декларации започна есенният политически сезон. Нека да си пожелаем активен, но спокоен от силни политически пристрастия сезон, каза Цецка Цачева и си пожела качествени закони: Добре сме се събрали след августовските дни, определени ни за отдих. Надявам се, и нека си пожелаем, да имаме един активен, но спокоен от силни политически пристрастия сезон, който да се увенчае с качествени законодателни актове, които да бъдат приети в тази пленарна зала. След представяне на приоритетите на политическите партии за новия парламентарен сезон депутатите ще разглеждат на първо четене промени в Търговския закон, в Закона за военната полиция, както и второ четене на промени в Закона за защита на класифицираната информация. Депутатите трябва да обсъдят и предложението за закриването на Комисията по досиетата. Очаква се народните представители да приемат и доклади за дейността на Държавна агенция „Разузнаване“ и Служба "Военна информация", както и цялостния доклад за състоянието на националната сигурност за 2015 година. Приемането на поправките в Закона за МВР, антитерористичното законодателство, промените, свързани с подобряване на съдебната система и НПК, са част от приоритетите на ГЕРБ. Сесията ще мине под силното влияние и на предстоящите президентски избори. По време на предизборната кампания ще бъде обсъждан бюджетът за догодина.

Започва есенната сесия на парламента

Новият политически сезон започва днес. Депутатите се събират за началото на новата сесия на парламента. Приемането на поправките в Закона за МВР, антитерористичното законодателство, промените, свързани с подобряване на съдебната система и НПК - част от приоритетите на ГЕРБ. В залата този сезон ще трябва да е и второто четене на антикорупционния закон. Сесията ще мине под силното влияние и на предстоящите президентски избори. По време на предизборната кампания ще бъде обсъждан бюджетът за догодина. БСП вече настояха премиерът да обясни пред депутатите смяната на позицията си по бежанската криза след последователните посещения в Турция и Германия. ГЕРБ обаче обясниха, че всичко по темата е било казано. На второ четене в зала влизат промените в Закона за защита на класифицираната информация. Депутатите трябва да обсъдят и предложението за закриването на Комисията по досиетата. Очаква се депутатите да приемат и доклади за дейността на Държавна агенция „Разузнаване“ и Служба "Военна информация", както и цялостният доклад за състоянието на националната сигурност за 2015.

Караянчева: Нинова се скрие зад инициативен комитет

  Явно толкова стига куражът на Корнелия Нинова – да се скрие зад инициативен комитет. Това заяви пред журналисти зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Цвета Караянчева, предаде БГНЕС. Караянчева посочи, че предложението на БСП да бъде изслушан премиерът Борисов относно посещението му в Турция, не е било обсъдено от ПГ на ГЕРБ. „Корнелия Нинова да си гледа своята партия, защото явно толкова й стига куражът, да се скрие зад инициативен комитет. Няма силите да поеме политическата отговорност, колкото и на смела да се прави”, убедена е Караянчева. Тя посочи, че ГЕРБ има своя кандидат за президент. „Той ще бъде обявен на 2 октомври, нека другите партии да погледнат в себе си и да намерят най-добрия кандидат, за да се получи едно добро състезание”, добави Цвета Караянчева. Караянчева съобщи, че на днешното заседание на ПГ на ГЕРБ депутатите са говорили за приоритетите, които им предстоят в тази пленарна сесия, които са - антикорупционният закон, антитерористичният закон, законът за въоръжените сили, законът за МВР и законът за бюджета.