26.10.2016

Белгийското правителство трябва да убеди провинция Валония да не блокира споразумението СЕТА

Федералното правителство на Белгия трябва да се опита до края на работната седмица да убеди парламента на провинция Валония да не блокира споразумението на Европейския съюз за свободна търговия с Канада. За това се договориха днес министрите на търговията на страните членки.На срещата на върха на съюза в петък трябва да стане ясно дали канадският премиер Джъстин Трюдо въобще да пътува на 27 октомври до Брюксел, ако няма какво да се подписва, каза еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом.Страните от ЕС не постигнаха консенсус за подписването на споразумението за свободна търговия с Канада – СЕТА. На срещата си в Люксембург министрите на икономиката решиха да отложат въпроса до края на седмицата, когато държавните и правителствени ръководители се събират в Брюксел. Белгия все още не е готова да подкрепи съдържанието на текста, а България и Румъния имат резерви заради визовия въпрос с Канада.  Само една от 28 европейски държави има проблем със съдържанието на договора за свободна търговия, обяви министърът на икономиката от словашкото ротационно председателство Петер Жига. Не мога да си представя, че препъни-камъкът ще бъде Белгия, която е толкова близка езиково, културно и икономически до Канада. Конституционната процедура налага на белгийското федерално правителство, да получи мандат от всички региони, включително от местната власт във Валония, уточни външният министър Дидие Рейндерс: Продължавам да работя за удовлетворяването на Валонските претенции по съдържанието, които моите европейски колеги министри не разбират. Федералното правителство е денонощно на разположение, за да решим въпроса до срещата на върха. Еврокомисията предлага на Валония допълнителна декларация към договора, която с прости думи да отговаря на притесненията на региона, каза комисарят по търговията Сесилия Малмстрьом. България и Румъния също не са вдигнали резервите си относно СЕТА заради специфичния им проблем с отпадането на визите за Канада, съобщи още словашкият министър Жига. София и Букурещ очакват Канада официално да обяви вече поетия политически ангажимент за поетапно премахване на визовия режим от 2017г. Ако в четвъртък и петък лидерите на ЕС не постигнат окончателно съгласие по СЕТА – подписване няма да има и планираната за 27 октомври среща на високо равнище с Канада ще бъде отменена.

Още

Валония прекратява преговорите за СЕТА ако й бъде оказан натиск

Регионалният лидер Пол Манет предупреди, че белгийският регион Валония ще прекрати преговорите за търговското споразумение между Европейския съюз и Канада (СЕТА), ако получи още ултиматуми, предава AFP, цитирана от Фокус. „Ако има четвърти ултиматум, то ние ще спрем преговорите“, заяви Манет пред репортери във вторник.

Валония предупреди, че ще прекрати преговорите за СЕТА, ако й бъде оказан допълнителен натиск

Регионалният лидер Пол Маниет предупреди, че белгийският регион Валония ще прекрати преговорите за търговското споразумение между Европейския съюз и Канада (СЕТА), ако получи още ултиматуми, предава AFP.

Манет: Валония не е против търговското споразумение между ЕС и Канада, а е против арбитражната схема на СЕТА

Премиерът на Валония - Пол Манет заяви, че белгийският регион не се противопоставя сам по себе си на планираното споразумение за свободна търговия между ЕС и Канада, но е необходимо отпадане на арбитражната схема, заложена в договора, както и защита на обществени услуги, предаде БНР. Всички 28 правителства от ЕС подкрепят Всестранното икономическо и търговско споразумение (CETA), но властите в Брюксел не могат да дадат съгласието на Белгия без подкрепа от петте федерални администрации в страната. Френскоезичната Валония е твърдо против търговското споразумение. "Нека да е ясно, че не съм носител на антиглобализацията. Аз желая да има сделка", посочи Пол Манет в интервю за френския ежедневник "Либерасион", цитирано от агенция Ройтерс. Той обаче подчерта, че съдебната система, създадена специално за решаване на спорове между инвеститори и правителства, би могла да бъдат използвана от големия бизнес да диктува обществения ред. "Бих предпочел този съдебен субект чисто и просто да изчезне от споразумението и ние да разчитаме на нашите съдилища, или най-малкото, ако искаме подобен арбитражен съд, той трябва да предостави гаранции, еквивалентни на вътрешните ни такива", отбеляза премиерът на областта Валония. Пол Манет посочи заложения в CETA механизъм, известен като Разрешаване на спорове инвеститор - държава (ISDS), който позволява на чуждестранните компании да оспорват държавна намеса, като например отчуждаване. По принцип дадено дело се завежда пред група частни арбитри, като нейните членове се назначават от съответните инвеститор и държава в спора. Механизмът обаче е критикуван заради съдебните дела, които могат да бъдат заведени от фирми срещу строгите правила относно стандартите за общественото здраве, околната среда и трудовия пазар. Пол Манет посочи, че Канада се е съгласила с Валония по този въпрос. В интерес на истината, това е дебат, който е чисто вътрешен за Европейския съюз, допълни той. В заключение, премиерът на белгийския регион отбеляза, че Валония е готова да приеме правно-обвързващо предложение за изменение на търговското споразумение CETA, което да тълкува разпоредбите за арбитражните съдилища, обществените услуги и законодателството, свързано с околната среда, въпреки че лично той би предпочел пълно предоговаряне.

Валония отхвърли СЕТА, обрече ни на канадски визи

Търговското споразумение между ЕС и Канада няма да бъде сключено в четвъртък, както бе планирано. Премиерът на Белгия Шарл Мишел е съобщил на...

Защо Валония не одобрява СЕТА

Белгийската провинция отказва да даде зелена светлина на белгийското правителство да подпише СЕТА, въпреки предложенията за промени, направени от Брюксел през уикенда, пише френският “Фигаро”

Валония продължава да не подкрепя СЕТА

Белгийският премиер Шарл Мишел не е успял да осигури съгласието на провинция Валония за подписване на споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Канада, предадоха Ройтерс и Франс прес. Лидерът на провинция Валония Пол Маниет обясни, че не може да се съгласи с това белгийското правителство да подпише договора въпреки натиска от Европейския съюз за постигане на решение.Премиерът (Шарл Мишел) ни каза, че председателят на Европейския съвет Доналд Туск иска отговор от нас днес, да или не. Очевидно е, че при настоящите обстоятелства не можем да кажем "да" днес, каза Маниет след среща с премиера и ръководителите на останалите белгийски провинции.Това означава, че Европейският съюз вероятно ще трябва да отмени срещата на върха с канадския премиер Джъстин Трюдо, планирана за четвъртък. На нея трябваше да бъде подписано споразумението за свободна търговия, припомня Ройтерс.