22.10.2016

ЕС насърчава Сърбия да смекчи тона с Прищина

Европейският съюз е насърчил Сърбия да засили прилагането на реформите в ключови области, да продължи с усилията за нормализиране на отношенията с Прищина и да съгласува външната си политика с блока, съобщава Агенция Фокус. „Европейският съюз насърчава Сърбия (…) да засили законодателните реформи и тяхното ефективно прилагане в ключови области като съдебната система, борбата с корупцията и организираната престъпност, свободата на изразяването и на медиите“, заяви върховният представител на блока за външните работи и сигурността Федерика Могерини.

Още

Прищина иска да се освободи полицейския началник задържан в Сърбия

  Парламентът на Косово гласува проекторезолюция, в която се изисква освобождаването на директора на полицията в град Косовска Митровица, задържан от властите в Сърбия, съобщи косовското издание „Експрес”, пише БГНЕС. „Резолюцията предвижда незабавно освобождаване на Нехат Тачи, прекратяване на преговорите със Сърбия до пускането на Тачи и отмяна на всички заповеди за арест на бивши бойци от Армията за освобождение на Косово”, каза депутатът Албин Курти. От трибуната на косовския парламент депутатът от Демократическата партия Шукри Буя, който през войната е бил командващ бригада в АОК, заяви, че Тачи му е бил подчинен и името му е в списъка на ветераните. По-рано адвокатът на Тачи каза, че повереникът му не е бил член на АОК. Тачи беше арестуван на 28 септември на КПП „Кончул” въз основа на решение на съда в Ниш от 2010 година по подозрение в тероризъм. Тачи е бил издирван от вътрешното министерство на Сърбия за престъпления против цивилни през 1999 година, за други престъпни действия, свързани с тероризъм, нарушаване на конституционния ред и антидържавна дейност. 

Вицепрезидентът на САЩ пристига в Сърбия, за да помирява Белград и Прищина

Процесът на нормализиране на отношенията между Белград и Прищина, се очаква да бъде една от темите в започващото днес посещение в Сърбия на вицепрезидента на САЩ Джо Байдън, предаде ТАСС, цитирана от Фокус. Заедно с премиера на Швеция Стефан Левен,...

Бойкотират правителството в Прищина заради комплекс „Трепча“

  Косовските сърби ще бойкотират парламента и правителството заради решението на Прищина да промени в държавна формата на собственост на миннодобивния комплекс „Трепча“, пише БГНЕС. Приет в събота законопроект предвижда да даде на правителството 80-процентен дял от комплекса „Трепча“. Сърбите твърдят, че комплексът, който се намира в района на Митровица, е сръбски имот, тъй като докато Косово беше южна провинция на Сърбия Белград инвестирал в него. "След това погрешно решение ... ние решихме да замрази нашите постове", каза пред АФП вицепремиерът на Косово сърбинът Бранимир Стоянович. „Неприемливо е, че нашият глас не беше чут и не му беше обърнато внимание, когато проектът беше обсъждан от правителството. “Очакваме минимум консенсус в нашето сътрудничество с правителството по всички важни неща, но сега това не се получи", каза Стоянович. Косовските сърби са част от управляващата коалиция и без тяхното съдействие правителството не разполага с мнозинство от две трети, нужно за решения, необходими за интеграцията на територията в Европейския съюз. Промишленият комплекс „Трепча“ беше една от най-големите компании в бивша Югославия, осигурявайки работа на над 20 000 работници в 40 мини и заводи за добив и преработка на олово, цинк и сребро. Контролът върху богатите ресурси на мините в „Трепча“ е ябълката на раздора между съперничещи си албански и сръбски етнически общности в Косово след края на войната от 1998-1999 г. Етническото албанско мнозинство обяви независимост от Сърбия през 2008 г. повече от 100 страни са го признали за независима държава, но сред тях не са нито Сърбия, нито нейният съюзник Русия.

Американският вицепрезидент Джо Байдън в Сърбия и Косово

Съединените щати не очакват от Сърбия да избира между Русия и Вашингтон - декларира американският вицепрезидент Джо Байдън. Той беше в Белград, след което и в Прищина. И в двете столици Байдън подчерта, че е важно Сърбия и Косово да нормализират отношенията си.

Косово губи подкрепата на САЩ, ако не изпълни договореното с Белград и Подгорица

  Косово ще „изгуби подкрепата на САЩ”, ако не изпълнява договореностите по създаване на Асоциация на сръбските общини и не ратифицира договора за демаркационната граница с Черна гора, заяви американският вицепрезидент Джо Байдън на съвместна пресконференция с президента на Косово Хашим Тачи в Прищина, съобщи БГНЕС. Сръбската агенция ТАНЮГ цитира Байдън, че споразумението и създаването на Асоциация на сръбските общини ще се отразят положително на ситуацията в региона. Вицепрезидентът на САЩ съобщи също, че и премиерът на Косово Иса Мустафа, и президентът Тачи са се изказали положително във връзка с продължаването на преговорите с Белград с посредничеството на Брюксел. „Ще бъде трудно, но е необходимо. С Вучич (премиерът на Сърбия) също говорих по въпроса”, каза Байдън и отбеляза, че косовските политици са длъжни да се придържат към задълженията, поети в Брюксел. Байдън заяви, че САЩ ще продължат да помагат на Косово и че Вашингтон е предоставил на Прищина над 2 милиарда долара помощ. „Нашето желание е да има силно Косово, което да стане пълноправен член на ЕС”, изтъкна Байдън. Косовският президент Тачи каза, че диалогът с Белград скоро ще продължи, а проблемът, свързан с демаркирането на границата с Черна гора, е решен”.