26.10.2016

Разследван митрополитът на Констанца за присвояване на еврофондове

Митрополитът на румънския град Констанца Теодосий е разследван по обвинения за корупция от националното бюро за борба срещу корупцията, пише Агенция Фокус. Прокуратурата го е поставила в понеделник под правен контрол за следващите два месеца заради течащото разследване. В този период той ще трябва да се явява пред съда, да съобщава на властите местонахождението си и да избягва контакти с останалите петима души, обвинявани по случая. Свещеникът е заподозрян в получаване на подкупи и даването на погрешни данни за получаване на европейски фондове. Митрополит Теодосий заедно с другите заподозрени са декларирали огромни лозови насаждения, които не са съществували, за да събира земеделски субсидии.  Обвинените са успели да получат 300 хил. евро субсидии. Теодосий е обвинен, че е приел подкуп в размер от 500 евро в замяна на одобрение на договора. 

Още

Кораб от американската ПРО пусна котва в Констанца

Американският боен кораб „Карни“, оборудван с информационно-управляваща система Aegis ("Иджис"), се намира в акваторията на румънското пристанище Констанца. Това съобщи военно-дипломатически източник за руската агенция РИА-Новости.

Два български ветрохода отплаваха за престижната регата в Констанца

Двата български ветрохода - "Калиакра" и "Роял Хелена" отплаваха днес за Констанца, където започва престижната международна регата "Тол шипс Черно море 2016". На борда им се качиха 38 младежи, които в рамките на почти месец ще усвояват уменията да се плава под ветрила.Стартът на регатата е на 11 септември в Констанца, а финалът на 1 октомври във Варна.

Лейтенант Шон Екуант: Ескадреният миноносец "Портър” вече е в Констанца

Разрушителят „Портър” замина от Варна в ранните часове на петък. Мисията му беше да действа в Черно море и да подкрепи мисията  „Атлантическа решимост”. Това е ангажиментът на Америка към стабилността и сигурността на нашите съюзница и партньори в региона. Това каза за предаването "Събота 150" по "Хоризонт" лейтенант Шон Екуант от 6-ти американски флот, базиран в ИталияМисията не беше директно свързана с противоракетната система в румънския град Девеселу. „Портър” е един от 4-те многофункционални разрушители от клас „Арли Бърк”. Всички те са разположени в испанския град Рота и извършват рутинни операции в Черно море според конвенцията от Монтрьо в подкрепа на операция „Атлантическа решимост”. Разрушителят е участвал във войната в Ирак през 2003-та година, потвърди Екуант, който отказа да коментира опасенията на Русия, която реагира остро и заплаши с ответни мерки: Няма да коментирам реакциите на Русия. Само ще кажа, че всичките ни операции в Черно море, съвместно с нашите партньори от НАТО не са нещо необичайно. Ние бяхме там и през 2015 година, и правим учения почти всеки месец от тогава. Няма да навлизам и в това от кого „Портър” ще защитава България. Ще кажа само, че това е многофункционален кораб, който може да води сухопътни операции, да изстрелва  ракети срещу подводници, бойни самолети, както и да осигурява защита от балистични ракети на страните от НАТО и за цяла Европа.  Системата „Егида”, която е на борда му, е същата като противоракетната система в Девеселу. „Портър” има пряка роля в системата „Еджис Ашор” . Всъщност, те са директно свързани -  работят като мрежа, която да защитава Европа от балистични ракети. На въпрос дали може ли да очакваме други американски кораби в България в близко време,  лейтенант Шон Екуант отговори лаконично: Не мога да коментирам дали ще има и други кораби заради тяхната сигурност, както и на техния екипаж. Само ще кажа, че „Портър” вече е в румънското пристанище Констанца.

Румънски владика мами с лозя за 300 млн. евро

Архиепископът на румънския град Констанца е разследван за измама в размер на 300 млн. евро от земеделските фондове на ЕС, пише “Политико”. Прокуратурата твърди, че архиепископ Теодоси Петреску и петима други служители на православната църква са получавали субсидии за църковни земи с лозя в периода 2010-2016 г. Лозя обаче нямало.