27.10.2016

Иво Христов: Изборите са само претекст за ескалация на натрупани противоречия в управляващата коалиция

Така наречените "избори" са само предтекст и повод за ескалация на натрупани противоречия Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ социологът Иво Христов в коментар за състоянието на управляващата коалиция: Тези противоречия, общо взето, се определят от едно - че т.нар. “Реформаторски блок” има прекомерна тежест по отношение на своите електорални възможности, които, меко казано, са скромни. От една страна, РБ очевидно има претенции, които не съответстват на неговите възможности. От друга страна, ГЕРБ са изнервени поради простата причина, че може би за първи път ще загубят избори от толкова много години. Това допълнително нагнетява ситуацията и обстановката. Макар че има и едно трето измерение, което по-скоро е в областта на спекулациите, но май ще се окаже вярно - че всъщност се разиграва предварително подготвен театър за развод между ГЕРБ и РБ, евентуално, предварителен сценарий за загуба на президентски избори и предсрочни парламентарни избори напролет, съставяне на ново правителство. Реформаторският блок  е изграден на принципа „Орел, рак и щука“ и единственото, което ги обединява е службогонството, заяви социологът и допълни че ГЕРБ е типична партия на властта.Това беше развод, който много отдавна вървеше между ГЕРБ и РБ. ГЕРБ, разбира се, нямат нищо общо с проатлантическа , нито с произточна, нито пък реформарска, или пък дясна или лява политика. Тя е типична партия на властта в абсолютно класическия смисъл на тази дума. Ако тази власт се гарантира от Запада, те ще бъдат прозападни, ако е гарантирана от Изтока - ще бъдат произточни, разбира се. Никаква идеология няма в тази игра. За съжаление, отново се намираме на поредното, пропадане в условията на т.нар. "преход".

Още

Мира Радева: Вляво няма нито политическо въображение, нито ентусиазъм

Изборите са предрешени. Това сочат поведението на всички политически субекти, икономическата ситуация и геополитическият контекст. Около това мнение се обединиха социолози на дискусия в Пловдив, организирана от катедра „Приложна и институционална социология“ към Пловдивския университет. Според Мира Радева всички на политическата сцена се съобразяват с Бойко Борисов, защото не са убедени, че имат достатъчно сили да се преборят с ГЕРБ. Според нея обаче Борисов няма да се кандидатира за държавен глава, защото няма интерес от това и е показал, че не уважава президентската институция, така както е замислена по конституция: Тук интересното обаче е, че няма нито политическо въображение, нито политически ентусиазъм, нито политическо предприемачество от другата страна. Ако партиите вляво искаха да наложат фигурата на генерал Радев, те трябваше да го направят седем-осем месеца преди това. Според проф. Иван Чалъков стабилността на управлението е с цената на отслабване на държавността. За Зорница Чакмакова гражданската активност нараства и това е много добър признак: Слабостта на това управление проличава именно по това как поддава. Повечето протести за последното управление на правителството бяха успешни. Самият факт, че референдумът, иницииран от Слави Трифонов събра такава подкрепа – повече от 600 хиляди подписа е ясен признак, че българският гражданин изисква своя суверенитет, той иска отново да бъде зачитан. Доц. Иво Христов смята, че в президентските избори няма интрига, докато същевременно се създава нова геополитическа ситуация на юг и на север от нас след срещата Путин – Ердоган. Всички гледни точки чуйте в звуковия файл.

Социолози от Пловдивския университет: Изборите са предрешени

Социолози от Пловдивския университет твърдят, че президентски избори са предрешени, предаде кореспондентът на БГНЕС в града. Социално-политическата ситуация в навечерието на изборите коментираха на брифинг днес проф. Иван Чалъков, доц. Мира Радева, доц. Иво Христов и други преподаватели от катедрата „Приложна и институционална социология”. Въпреки сравнително ниската безработица - около 280 000 души в страната, има един огромен електорален резерв от близо 1 млн. души, които са трайно безработни и не искат да работят, каза проф. Чалъков. Той очерта параметрите на икономическата ситуация, характерна с няколко добре работещи сектора като финансите и едрото земеделие, плътно свързани обаче с олигархията и липса на шанс за други като търговията и туризма. Говори и за симбиозата между местни политически структури и олигархията. „ ГЕРБ за осем години не осъществи нито една от обещаните реформи, каза още той- нито в здравеопазването, нито в правосъдието, в пенсионното дело, в науката и образованието, в медиите. Основен ресурс за европейските фондове – почти 75% от публичния ресурс, а през 2008 г. те са били едва 15%.” Всичко това води до липса на гражданско общество, на реакция. Особено остра беше доц. Мира Радева, която с идването си нападна пловдивчани - „Някой ви скача на главите, вие мълчите…”. Конкретният повод за гнева и са затворени в момента пътни артерии в града, без да има предупредителни знаци- истината е, че през август в Пловдив започнаха едновременно няколко ремонта на важни пътища, без да са завършени предишните. Оттук доц. Радева направи извода, че ние попадаме непрекъснато във вътрешни конфликти. „Когато изграждаш политическия си модел върху система, която мачка хората и ги превръща в послушковци, няма как да изпъкнат хората с качества”, каза тя по повод дефицита на президентски кандидати в момента. „ Нашият демократичен модел изгради политически мижитурковци, хора без мнение, които не могат да поемат отговорност”, каза още тя. Доц. Мира Радева беше категорична, че Бойко Борисов няма да се кандидатира за президент. В разговора он лайн участва и доц. Иво Христов, според когото „ Хората избират подобни”. Той беше категоричен, че по отношение на президентските избори интрига няма, всичко е предварителна игра. Хората не се интересуват от нея, защото всеки е срещу всеки, зает със собственото си оцеляване и като цяло общество няма. Според него има напрежение сред хората, но то няма да доведе до социален взрив както е ставало във времето.    Източник: БГНЕС