25.10.2016

Още

Рамадан Аталай: Действията на прокуратурата по "Белене" нямат връзка с политическата обстановка

Действията на прокуратурата не бива да се свързват директно с политическата обстановка, въпреки че в ГЕРБ като че ли са започнали да търсят „врага с партиен билет“. Това каза в предаването "Преди всички" Рамадан Аталай в коментар на поредното обвинение по казуса "Белене", отправено към председателя на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев . За Аталай този акт е част от раздвижването на институциите след 2012 година, които по думите му са се поразмърдали да излизат с определени мнения и становища по развитието на проекта АЕЦ „Белене “. Рамадан Аталай изрази предположение, че Делян Добрев ще намери аргументи и доказателства, че не е ощетил държавата. Не трябва да се смесва проектът „Белене“ като политическо решение за неговото продължаване или спиране с проверките на прокуратурата на изпълнителната власт и кои от нейните действия са в ущърб на държавата, смята Аталай. Той определи проекта "Белене" като един от най-интересните и най-безобразните от гледна точка на загуба на средства . Депутатът от ГЕРБ Валентин Николов акцентира върху наличието на свидетелски показания и допълни, че в системата има доказателства за манипулирани документи. Той посочи, че не можем да упрекнем прокуратурата в политика, защото ако започнем да сриваме институциите по този начин, ще загубим държавността си . Енергийният министър от кабинета "Орешарски" Драгомир Стойнев заяви, че е уволнил ръководството на Българския енергиен холдинг заради плащанията за АЕЦ "Белене", продължили и след решението на парламента от 2012 година за спиране на проекта. След като вчера прокурактурата поиска имунитета на бившия министър от ГЕРБ Делян Добрев  настоящият министър Теменужка Петкова го защити с твърдението, че плащанията на НЕК към консултанта по проекта не са били направени по негово време, а по времето на Стойнев. Припомняйки, че е разпуснал съвета на директорите на БЕХ, когато е разбрал за извършени плащания, Стойнев отбеляза:2013 година, януари месец, Съветът на директорите на БЕХ взима решение да намали тези плащания, да не ги прекрати. И, когато аз разбирам, че някой зад гърба ми предприема подобни действия, веднага разпускам целия Съвет на директорите, с които тогава съм работил. В момента, в който аз разбрах за получени плащания, прокуратурата се самосезира след моя пресконференция и борда на БЕХ бе освободен. По мое време спира целият процес на плащания и след това такива не е имало . Големият въпрос е защо бе спрян този проект, кой го спря и защо сега българският народ трябва да плаща, подчерта още Драгомир Стойнев, според когото министърът не може да влезе в дадена фирма и да следи какви фактури влизат, затова има градация на отговорността. Всички гледни точки по темата, изразени в предаването "Преди всички", можете да проследите в звуковия файл.

Нови обвиняеми по скандала "Белене"

Защо прокуратурата поиска имунитета на депутата Делян Добрев?

Прокуртурата потвърди - ще има още обвиняеми, заради АЕЦ "Белене"

Обвинението към Делян Добрев е, че е продължил дейност по проекта „Белене“ , а не е изпълнил решенията на МС и парламента. Той е имал задължението като министър да контролира подчинените си държавни дружества, свързани с проекта, но не го е направил.

За ГЕРБ проектът АЕЦ "Белене" е корупционна схема, за БСП - управляващите изпълняват чужда поръчка

„САЩ не искат Русия да има присъствие в България, не искат да има самостоятелна и силна българска икономика, за да бъдем зависими. Но не успяха да спрат същата тази Русия да построи ядрена централа в Турция“, подчерта Паел Деспотов

Т . Петкова: Проектът АЕЦ "Белене" стартира заради една сгрешена прогноза

Грешните очаквания за енергийното потребление костват на България досега 1,4 млрд. лева, каза енергийният министър

Методи Андреев: Делян Добрев винаги е бил противник на "Белене"

Спреният проект струва 212 млн. евро лихви на държавата, заяви от своя страна депутатът от БСП Таско Ерменков