25.10.2016

Все пак комисия ще разследва АЕЦ „Белене“

Парламентът реши да създаде временна парламентарна комисия, която да разследва нарушения около проекта за АЕЦ "Белене". Комисията ще бъде на пропорционален принцип от 20 депутати, включително председател и двама заместник - председатели. За председател на комисията бе избран лидерът на Патриотичния фронт Валери Симеонов. Казусът дали да има или няма анкетна комисия за АЕЦ „Белене“ скара депутатите. Те днес решиха да прекъснат ваканцията си преди президентските избори. Реформаторът Мартин Димитров изтъкна, че е критично важно да се посочи защо българският бюджет е натоварен с такава отговорност. Трябвало да се посочи чия е отговорността. Няма окончателен доклад за Белене, припомни депутатът. Народното събрание трябва да излезе с ясна позиция за ситуацията с втората ни АЕЦ, довела до присъдата на арбитражния съд, по силата на която България трябва да плати реактора, изработен от Росатом на стойност 620 млн. евро. Освен това дължим и лихва за всеки ден просрочие. Проектът бил бомба със закъснител. Историята Белене е пример за редица закононарушения. Какво щяхте да правите АЕЦ Белене, ако беше готова. Това е изключително скъп проект, обобщи Мартин Димитров. Той посочи, че е за продажба на реакторите и да се сложи кръст на ядрения проект. За да вървим напред, трябва да се види какво е направено в миналото, коментира и герберът Валентин Николов, който е и бивш шеф на АЕЦ Козлодуй. „Вместо трета анкетна комисия за АЕЦ „Белене...

Още

Прокуратурата: Обвинението срещу Делян Добрев е за бездействие, а не за плащания към консултанта на АЕЦ „Белене“

Прокуратурата никога не е твърдяла, че бившият енергиен министър Делян Добрев е подписвал платежни нареждания към консултанта по АЕЦ "Белене" - фирма "Парсънс". Така говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова отговори на възраженията на министър Теменужка Петкова, че не Добрев, а наследникът му Драгомир Стойнев е допуснал плащания по проекта след неговото официално спиране, съобщава БНР. 

Обвинението срещу Делян Добрев е за бездействие, а не за плащания към консултанта на АЕЦ „Белене“  

Прокуратурата никога не е твърдяла, че бившият енергиен министър Делян Добрев е подписвал платежни нареждания към консултанта по АЕЦ "Белене" - фирма "Парсънс". Така говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова отговори на възраженията на министър Теменужка Петков, че не Добрев, а наследникът му Драгомир Стойнев е допуснал плащания по проекта след неговото официално спиране. Според Арнаудова: Като министър на икономиката, енергетиката и туризма негово задължение е в качеството си и на принципал на НЕК да предприеме всички необходими действия, за да се прекратят плащанията по всички договори, които са били сключени за изпълнението на проекта АЕЦ "Белене". Обстоятелството, че в рамките на мандата на Делян Добрев не е имало никакви плащания, според Арнаудова, не променя факта, че:  Той е бездействал след датата на вземане на решението от Министерски съвет, за което лично също е гласувал. Арнаудова допълни, че след като прокуратурата получи официално отказа на Делян Добрев от депутатския му имунитет, той ще бъде призован и обвинен. Тя отказа информация за това -  ще се искат ли още депутатски имунитети и ще има ли още обвинения по мегаразследването "Белене".

Обвиненията за АЕЦ "Белене"

В следващите няколко дни се очаква софийската градска прокуратура да повдигне обвинение на бившия енергиен министър Делян Добрев. Както ви съобщихме вчера в ПСН, главният прокурор поиска депутатския имунитет на Добрев. Разследването за АЕЦ "Белене" продължава и не е изключено да има и още заподозрени.

Ще има ли виновни по казуса с АЕЦ "Белене"?

Управляващите не знаят основни принципи в правото, твърди юрист

Сагата АЕЦ "Белене" – има ли изход от лабиринта от договори и решения?

Втори енергиен министър ще бъде разследван заради АЕЦ "Белене". Главният прокурор поиска имунитета на народния представител и бивш министър от първия кабинет на ГЕРБ Делян Добрев. Според държавното обвинение срещу него са събрани данни за умишлена безстопанственост. Вчера в късния следобед Добрев внесе в Народното събрание заявление, че сам се отказва от депутатската си защита. В студиото на "Денят започва" говориха Александър Ненков, депутат от ГЕРБ и Румен Гечев, депутат от БСП. АЕЦ "Белене" е на 35 години 7 месеца и 5 дни - толкова време е минало от първото правителствено решение за утвърждаване на площадката, което е взето на 20 март 1981 година.