23.10.2016

Кметът на Карабунар възстанови къща на местно семейство

Семейство Джалеви от Карабунар вече може да посрещне зимата, след като на 15 юли домът им беше поразен от гръмотевица, а най-пострадала се оказа стаята на дъщеря им, информира Нова телевизия. Още преди месец и половина къщата на Тони и Адриана беше напълно възстановена, но вчера те направиха курбан за здраве и благодариха на кметовете на Септември и Карабунар – Марин Рачев и Иван Каменарски. Припомняме, че в началото на лятото мълния опожари покрива на къщичката на семейството в септемврийското село. Те се грижат за момиченцето си Глория, което е болно от церебрална парализа. Кметът на Карабунар се зае да набира доброволни дарения за възстановяването на имота, а още в деня на нещастието Марин Рачев пое ангажимента изцяло да поправи щетите на дома. Три месеца след пожара къщата е неузнаваема. Освен че е възстановен покривът, е направено и изцяло ново обзавеждане в стаята на Глория. Отец Йордан от Септември и отец Кънчо от Карабунар отслужиха водосвет с благоосвещаване на ремонтираната постройка.    

Още

​Гръмотевица изпепели до основи къща в Карабунар

Гръмотевица удари къща в септемврийското село Карабунар и я изпепели до основи. За щастие, няма пострадали хора.

Изба Карабунар събра Клуба на Културните дейци на първа тайна среща

 Карабунар учреди Клуба на Културните дейци на официална вечеря, която се проведе на 30 юни в Двореца Врана. Част от Клуба станаха някои от най-уважаваните съвременни артисти, академици, музиканти, писатели и  журналисти. По време на вечерята гостите разсъждаваха за културата на пиене хранене в България през годините и дегустираха Културна Отлежала ракия в тържествената обстановка на царската зала в Двореца Врана – място, където българската Култура е отлежавала през годините. Домакин на първата тайна сбрика на Клуба беше доц. д-р Стефан Дечев – историк и преподавател в Софийски университет, с редица трудове и изследвания, посветени на българските табиети и култура на хранене и пиене. По време на събитието бяха представени и концептуални ястия, вдъхновени от различни български райони и исторически епохи, представящи историята на българската кулинария. В Клуба на Културните дейци се включиха някои от най-уважаваните артисти, академици и общественици, които са част от съвременното Културно движение в България. През следващите няколко месеца Културна ракия ще приобщава още техни колеги на тайни сбирки, където освен ракията, ще бъдат презентирани Отлежалите и по-съвременни традиции в храненето, Културата на табиетите, Оригиналните начини за поднасяне на питието и Лютите форми на изкуство. В компанията на четирите вида Културна ракия, нашите съвременни културни дейци ще си спомнят за собствени истории, ще ни разкажат за своите табиети и ще вдигат тост за културата.  Какво казаха първите членове на Клуба, можете да видите на официалния сайт на Културна , където ще бъдат публикувани техни интервюта, наред с рецепти на типични български ястия, приготвени с ракия, както и интересни интерпретации на коктейли с кехлибарената напитка. Всеки, който иска да разбере коя от трите напитки – Отлежала, Люта и Оригинална ракия, приляга най-добре на неговата Култура, може да провери това, като отговори на въпросите от теста „Що за Културен деец си?“ . Някои от участниците, отговорили на въпросите, ще имат възможност да се включат в следващата сбирка на Клуба и да станат част от новия Клуб на културните дейци. Защото Културният деец има история!

Кмет за пример! Марин Рачев възстанови изгорялата къща на болно дете

Кметът на Община Септември Марин Рачев възстанови с лични средства изпепелената от мълния къща на 13-годишно момиче, болно от церебрална парализа. В ремонтираната постройка вече може да се живее, а отец Йордан от Септември и отец Кънчо от Карабунар отслужиха водосвет за здраве. 

Кмет възстанови изгорялата къща на болно дете

Домът на семейство Джалеви от село Карабунар беше ударен от мълния и опожарен

100 години от Добричката епопея ще бъдат чествани в добруджанския град

100 години от Добричката епопея ще бъдат чествани в добруджанския град. Ще бъде открит паметникът на генерал Иван Колев и загиналите за освобождението на Добрич. През Първата световна война генерал Колев командва Първа конна дивизия. Тя участва в битките при Карабунар, Кюстенджа, Текир гьол и много други. Пленява хиляди офицери, войници, румънски, сръбски, руски, освобождава цяла Добруджа по делтата на река Дунав от румънската окупация. Монументът с височина 6 метра включва и 20 плочи с имената на 1053 герои, загинали в Добричката епопея. Дело е на авторски колектив с ръководител Александър Хайтов. Средствата за изграждането са осигурени от общината и Инициативен комитет от дарители. Министерството на отбраната е предоставило гилзи за отливането на фигурите. Извън пределите на страната ни, паметник на освободителя на Южна Добруджа генерал Иван Колев е изграден през 2010 година в центъра на родното му село Бановка в Бесарабия, Украйна.

Мълния остави болно дете без дом

13-годишното дете от Карабунар страда от церебрална парализа