25.10.2016

Димитров: Продажбата на двата реактора ще реши въпроса "Белене"

  Ние сме единствените в България, които имаме категоричната теза двата реактора за АЕЦ ”Белене” да бъдат продадени и въпросът да бъде приключен, този проект да бъде спрян завинаги. Това заяви на брифинг в НС депутатът от РБ Мартин Димитров от името на народните представители- реформатори. Същото послание направи и Радан Кънев, предаде БГНЕС. "Имаме сериозни опасения, че арбитражното решение за „Белене” не е обжалвано, защото текат преговори за реализация на централата с мним частен инвеститор", продължи Димитров. Според него това ще бъде много лоша новина за България и има опасност да доведе до постоянни плащания за сметка на бюджета и на всички данъкоплатци. "Когато не обжалваш, това често означава, че си се договорил нещо друго, заподозря депутатът от РБ. Ако има такава договорка за строеж на АЕЦ „Белене” между ГЕРБ, БСП, вероятно и хора от Русия, това ще бъде много лошо за България, затова призоваваме днес проектът да бъде спрян веднъж завинаги и реакторите да бъдат продадени", коментира още Кънев. 

Още

Петкова: Продажбата на оборудването за "Белене" вече не е на дневен ред

От арбитражното решение не става ясно кога НЕК ще може да получи оборудването, за което е осъдена.Препродажбата на реакторите за АЕЦ "Белене", за които страната ни беше осъдена да плати 628 млн. евро, не стои на дневен ред. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти след гласуването на второ четене от бюджетна комисия на законопроекта, с който на Националната електрическа компания (НЕК) ще бъде отпусната възмездна помощ от фискалния резерв, за да плати на руската...

Теменужка Петкова: Продажбата на оборудването за АЕЦ "Белене" няма да е изгодна за България

Продажбата на оборудването за АЕЦ "Белене" няма да е изгодна за България, обясни енергийният министър Теменужка Петкова. След като бъде платено оборудването за двата реактора, ще се търси частен инвеститор, който да реализира проекта, потвърди Петкова: Една такава препродажба, тя е възможна, но цената, на която биха се препродали тези реактори, не отговаря на нашите очаквания и не би покрила съществен размер от арбитражното решение, щетата, която ние на практика трябва да платим. Така че този вариант на този етап на стои на дневен ред.

Теменужка Петкова: Препродажбата на реакторите от АЕЦ „Белене” не е изгодна

Цената няма да покрие съществен размер от щетата по арбитражното решение, твърди тя

Продължават разговорите с Иран за продажбата на реактора за АЕЦ "Белене"

Пред България стоят три варианта след решението на арбитража за спрения проект "АЕЦ "Белене" - единият е да изградим атомната електроцентрала при наличие на инвеститор, различен от държавата, вторият вариант е да продадем оборудването, третият, който автоматично отпада, е д

Разговорите с Иран за продажбата на оборудването на АЕЦ „Белене“ продължават

За мен е важно парите от санкцията да бъдат спасени, категоричен е премиерът Бойко Борисов

Борисов: Ако продажбата на оборудването на АЕЦ Белене е изгодна, ще се работи това да се случи

След срещата си с президента на Иран Хасан Рохани, премиерът Бойко Борисов заяви, че в рамките на този разговор е дадена благословия икономическите връзки между двете страни да се задълбочат. Ако продажбата на оборудването на АЕЦ Белене е изгодна, ще се работи това да се случи - обяви още Бойко Борисов:С руската страна, ако е интересно, президентът разпореди на всички експерти, които имат, включително и на тяхната агенция по ядрена енергия утре да седнат и много подробно по всички теми да ги разгледат, за да може след това отново да търсим една политическа среща, разбира се, през това време ще се проведат и срещи с министър Новак в Русия, за да потърсим възможност да излезем от тази криза. За мене има доста хляб и шансове това да се случи. Факт е, че президент, премиер, много добре са запознати с темата и искат, ако е изгодно да участват в нея.