26.10.2016

Гимнастичките ни с възможност за подготвителни лагери в Япония преди Игрите в Токио през 2020

Ръководството на Българската федерация по художествена гимнастика получи предложение националния ни отбор да провежда тренировъчни лагери в Япония през следващите 4 години. Всички подробности бяха обсъдени на срещата между президентът на родната централа Илиана Раева и директорът на град Мураяма за олимпийските игри в Токио 2020 година  Кацухико Ягучи, която се състоя в японската столица. В същото време вицепрезидентът на БФХГ Мария Петрова и генералният мениджър Росина Атанасова са на посещение в град Мунаката, където разгледаха условията, които предлагат домакините, като спортни съоръжения и хотелска база. Същевременно в Токио днес започна 81-вия конгрес на Международната федерация по гимнастика, на които ще бъде избран нов президент. На форума България е представена от президентът на БФХГ Илиана Раева заедно с Мария Гигова, Йордан Йовчев, президентът на БФ Гимнастика Красимир Дунев, президентът на БФ Скокове на батут Стоян Димитров и генералният секретар на БФ Акробатика Николина Христова. Кандидати за президент на ФИГ са японецът Моринари Ватанабе и французинът Жорж Гелзек. За член на Изпълкома на ФИГ ще кандидатства Йордан Йовчев, а за Съвета на ФИГ ще кандидатства Стоян Димитров.За член на техническия комитет по художествена гимнастика за нов мандат ще се бори Мария Гигова. Девет представителки спорят за седем места. За член на Техническия комитет по акробатика ще се кандидатира Николина Христова. По време на първото заседание днес досегашният президент Бруно Гранди направи своя отчет.

Още

Български хор изпълни химна на Япония по време на закриването на Игрите в Рио

Българският хор „Космически гласове“ изпя акапелно химна на Япония по време на церемонията по закриването на 31-те Летни олимпийски игри в Рио де Жанейро. Изпълнението е направено по специална поръчка на японското правителство и прозвуча при предаването на олимпийското знаме на губернатора на Токио, столицата на 32-то издание на Игрите през 2020 година.

Япония ще прави медали за Олимпиадата през 2020 от рециклирани смартфони

Ако следите новините около летните олимпийски игри в Токио през 2020-а, може би знаете, че страната ще използва игрите, за да покаже екологична ангажираност. Според доклад от Nikkei, организаторите обмислят The post Япония ще прави медали за Олимпиадата през 2020 от рециклирани смартфони appeared first on IDG.

Закриха Олимпиадата в Рио, следващата е в Токио

  Дъждът валя едновременно в Токио и в Рио де Жанейро по време на закриването на Олимпийските игри в Бразилия и предаването на олимпийското знаме на столицата на Япония. И докато към Токио се придвижваше тихоокеански тайфун, в олимпийската столица вятърът и дъждът принудиха организаторите да раздадат дъждобраните, предаде БГНЕС. По-късно дъждът постепенно, но като част от шоуто угаси олимпийския огън. Пъстра картина върху гигантски екран. Така изглежда шоуто около тържественото закриване на Игрите в Рио де Жанейро. Картините и светлините се редуват и преплитат с изпълнения на живо и всичко това сред светлини и обемни образи, истински и електронни. Истински бе премиерът на следващата страна домакин - Япония - Шиндзо Абе, който се превърна в електронния Супер Марио, за да премине през центъра на Земята от Токио до Рио и да поеме топката (в случая червена и светеща) от Бразилия. Награждаването на олимпийските маратонци и официалната част със знамената и речите на кмета на Рио де Жанейро и на председателя на Международния олимпийски комитет Томас Бах, присъствието на губернаторката на Токио Юрико Койке. Дори това стана част на стадиона "Маракана" от типичния бразилски микс на радост и веселие, но в добре изработено и организирано шоу. 

Борислав Иванов: На Игрите в Токио можем да имаме състезатели в турнира по карате

Чакахме много години. Постоянно се борихме да влезем в олимпийското семейство. Най-сетне успяхме. 3-ти август е паметна дата за нашия спорт , официално карате беше избрано за член на олимпийското семейство. Ние сме в топ 5 на най-масовите спортове в света, така бившият национален треньор Борислав Иванов коментира включването на карате в олимпийската програма за Игрите в Токио през 2020-та година. Иванов е начело на държавния ни тим от 2000 до 2008 година и е един от най-титулуваните ни спортисти. На Олимпийските игри ще имаме право на 80 участници в две дисциплини – ката и кумите- индивидуално. По 10 души ще са в категория, а категориите ще са по 3 за мъже и жени. Мисля, че за Олимпиадата в Токио България може да има представители. В момента имаме много силно женско поколение, допълни Иванов.Пет нови спорта бяха включени в програмата за следващите Летни олимпийски игри в Токио през 2020 година. Международният олимпийски комитет одобри единодушно решението на изпълкома от юни за включването на скейтбординг, сърфинг, спортно катерене, бейзбол/софтбол и карате, които са изключително популярни в Япония. Според новите правила всеки домакин на Олимпиада има право да селектира спортове, които са популярни в страната и които да бъдат прибавени към традиционните 28 вида спорт на олимпийски игри                              

Евгени Иванов: Натрупах опит и съм готов да ръководя единната лига

Евгени Иванов беше избран за директор на единната Национална волейболна лига (мъже и жени) Вече няма да го има това разделение на НВЛ на мъже и жени. Само така може да се преследва единна политика за шампионатите у нас и ще благоприятства за привличане на спонсори. Разбира се това не означава непременно, че ще има един генерален спонсор. Може и да са два различни за мъжете и жените, заяви Евгени Иванов. Евгени Иванов има 233 мача за представителния ни тим. Участник е на Олимпийските игри в Атланта през 1996 година, където става девети както и на тези в Пекин през 2008 година с пето място. Бронзов медалист от Световното първенство в Токио – 2006 година и 4 място от Европейското първенство в Атина през 1995 година. Бронзов медалист от Световната купа в Япония 2007. След Игрите в Пекин прекратява кариерата си в националния отбор.