26.10.2016

Теолози и арабисти ще правят нова експертиза по делото срещу Ахмед Муса и имамите

Те трябва да отговорят на въпроса дали в книгите на Муса има антидемократични послания

Още

Разпитаха таен свидетел по делото срещу Ахмед Муса

„Чувал съм Ахмед Муса да проповядва и за присъединяване към армията на Ислямска държава, чух от други хора, че е казвал, че религиозно задължение на всеки мюсюлманин е да се присъедини към Халифата и да го подкрепя с всичко възможно, говоря за днешния Халифат, който се обяви от Ислямска държава на Багдади на територията на Сирия и Ирак”. Това са част от показанията пред съда днес, дадени от свидетел с тайна самоличност 001, които бяха писмено предоставени на обвинението и защитата, а самият разпит се проведе при закрити врата в присъствието единствено на съдебния състав, съобщи videlinabg.com. По нататък тайният свидетел твърди, че бил чувал от хора на Ахмед Муса, че християните ще бъдат горивото за ада. Според 001 Ахмед е проповядвал салафизъм и зачитал единствено шериата, а със съмишлениците си споделял, че не са длъжни за зачитат държавните институции, а последователи на дявола били всички, които не спазвали шериата. Насърчавал също мюсюлманите да не са толерантни към другите религии. Свидетелят бил чул и че през Пазарджик са преминавали хора, които отивали да се бият за Ислямска държава в Сирия и Ирак. Те престоявали в града от един ден до една седмица и били настанявани у доверени хора на Ахмед Муса. Той от своя страна имал връзка по интернет с работещи в Германия, както и външно финансиране от Турция, с което била преведена на български книгата „Вероотстъпване”. Веднага след прочитането на показанията на 001 от съдия Кристина Пунтева, завал...

Ахмед Муса Ахмед призовавал мюсюлманите у нас да подкрепят "Ислямска държава"

Ахмед Муса Ахмед е проповядвал, че всеки мюсюлманин в България трябва да подкрепя "Ислямска държава" (ИД), да подпомага армията на ИД и да разпространява идеите на лидера на организацията Абу-Бакр ал Багдади. Това е заявил един от тайните свидетели по делото срещу 14-те подсъдими за призиви към джихад в Пазарджик. Над три часа продължи разпитът на тайния свидетел номер едно. В показанията си пред съдия Кристина Пунтева той е заявил, че Ахмед Муса Ахмед е внушавал, че държавните институции са слаби и никой не е длъжен да ги зачита, а всеки, който не изповядва върховенството на Шериата, е последовател на дявола. Адвокат Алтай Куцев поиска нов разпит на свидетеля в присъствието на обвинението и защитата, но съдът не прие това. Според адвокат Куцев така проведеният разпит на тайния свидетел опорочавал процеса: Законодателството има пропуск в тази насока. Държавата да си осигури механизъм, да си направи наредба, да се направят закрити помещения с деформация на гласа, ние да сме сигурни, че вътре действително има някой, който дава показания. А на въпрос на "Хоризонт" дали сега има съмнения, Куцев отговори: Ние въобще можем ли да бъдем сигурни дали горе има някой. Адвокатите зададоха въпроси в писмен вид на свидетел номер едно. 10 въпроса зададе и Ахмед Муса Ахмед.

Разпитват тайни свидетели по делото срещу Ахмед Муса и поддръжниците му

В Пазарджишкия окръжен съд продължава делото срещу Ахмед Муса Ахмед и 13-те му поддръжници, обвинени в разпространяване на идеите на организацията „Ислямска държава“ и призив към война. На днешното заседание се разпитват тайни свидетели. За да не се разкрие тяхната самоличност, те няма да присъстват в съдебната зала, а в съседна на нея стая. Комуникацията между тях и защитата на подсъдимите ще се осъществява индиректно, като тайните свидетели ще отговарят писмено на зададените им въпроси. Очаква се да приключи разпитът на свидетел номер едно, който започна малко след 9.00 часа. За да се запази неговата самоличност, тайният свидетел дава показанията си само пред съдия Кристина Пунтева. След като бъдат прочетени показанията на скрития свидетел, защитата на 14-те подсъдими ще има правото на въпроси, които ще бъдат предоставени на тайния свидетел в писмен вид, след което той отново ще отговаря пред съдия. В рамките на днешния ден трябва да бъдат разпитани двама свидетели. 

Разпитват тайни свидетели по делото срещу Ахмед Муса Ахмед и 13-те му поддръжници

В Пазарджишкия окръжен съд продължава делото срещу Ахмед Муса Ахмед и 13-те му поддръжници, обвинени в разпространяване на идеите на организацията „Ислямска държава“ и призив към война. На днешното заседание се разпитват тайни свидетели. За да не се разкрие тяхната самоличност, те няма да присъстват в съдебната зала, а в съседна на нея стая. Комуникацията между тях и защитата на подсъдимите ще се осъществява индиректно, като тайните свидетели ще отговарят писмено на зададените им въпроси. Очаква се да приключи разпитът на свидетел номер едно, който започна малко след 9.00 часа. За да се запази неговата самоличност, тайният свидетел дава показанията си само пред съдия Кристина Пунтева. След като бъдат прочетени показанията на скрития свидетел, защитата на 14-те подсъдими ще има правото на въпроси, които ще бъдат предоставени на тайния свидетел в писмен вид, след което той отново ще отговаря пред съдия. В рамките на днешния ден трябва да бъдат разпитани двама свидетели.

В пазарджишкия окръжен съд продължава делото срещу Ахмед Муса Ахмед и 13-те му поддръжници

В пазарджишкия окръжен съд продължава делото срещу Ахмед Муса Ахмед и 13-те му поддръжници, обвинени в разпространяване на идеите на организацията „Ислямска държава“ и призив към война. На днешното заседание ще бъдат разпитани тайни свидетели. За да не се разкрие тяхната самоличност, те няма да присъстват в съдебната зала, а в съседна на нея стая. Комуникацията между тях и защитата на подсъдимите ще се осъществява индиректно, като тайните свидетели ще отговарят  писмено на зададените им въпроси. Заседанието ще започне в 9 часа.