26.10.2016

БСП в остър сблъсък с ГЕРБ и РФ за нова анкетна комисия за АЕЦ "Белене"

С размяна на остри реплики и тежки обвинения между БСП и ГЕРБ и Реформаторския блок протича заседанието на парламента, на което във вторник се обсъжда създаването на нова временна анкетна комисия, която да разследва злоупотребите покрай строежа на АЕЦ "Белене" и заключенията й да се пре ...

Още

За ГЕРБ проектът АЕЦ "Белене" е корупционна схема, за БСП - управляващите изпълняват чужда поръчка

„САЩ не искат Русия да има присъствие в България, не искат да има самостоятелна и силна българска икономика, за да бъдем зависими. Но не успяха да спрат същата тази Русия да построи ядрена централа в Турция“, подчерта Паел Деспотов

Първо в БЛИЦ! Виден депутат от ГЕРБ: БСП се опитва да използва проваления си пленум като разменна монета за АЕЦ "Белене"

„БСП се опитва да използва проваления си неделен пленум като разменна монета за случая с АЕЦ "Белене”. Това е нелепо и не е национално отговорно поведение”, заяви пред БЛИЦ Димитър Главчев, зам.-председател на Народното събрание.

БСП към ГЕРБ: Всички заедно трябва да работим за АЕЦ "Белене"

От БСП призоваха да се спре „безумната кампания”  за търсене на виновник за провала на проекта АЕЦ „Белене”. Вместо това те предложиха проекторешение за размразяване и отмяна на решението на парламента зa спирането на строежа от 29 март 2012 г.

ГЕРБ и БСП излязоха с декларации за АЕЦ „Белене”, АБВ обвини 6 правителства за провала на проекта

ГЕРБ и БСП излязоха в парламента с декларации за АЕЦ "Белене", като поводът е решението на Арбитражния съд, постановил НЕК да плати на руската компания „Атомстройекспорт” за реално произведеното оборудване 550 млн. евро, предаде Фокус. Народният представител от „БСП лява България” Таско Ерменков обърна внимание, че след решението на арбитража българският народ е обеднял с 1, 2 млрд. лв. и това се дължи на недалновидната, непрофесионалната и безотговорна политика, която е провеждало правителството на Бойко Борисов, назависимо дали носи номер 1 или 2. От името на ГЕРБ народният представител Делян Добрев се обърна към БСП и ги обвини, че са знаели че проектът за АЕЦ „Белене” е провал, който ще поведе държавата към дъното. Народният представител определи като недалновидно да бъде измислен един проект, за да бъдат задоволени „геостратегически мераци” на някои държави. На брифинг в парламента от АБВ пък изразиха своята изненада от възторга на управляващите от решението на Арбитражния съд за проекта АЕЦ „Белене”. Лидерът на АБВ Георги Първанов обърна внимание, че 6 поредни правителства - от Тройната коалиция, през двата кабинета на Бойко Борисов и служебните, носят отговорността да се стигне до тук. Първанов заяви, че макар и с голямо закъснение, строителството на АЕЦ „Белене” трябва да бъде възобновено. По думите му е необходимо да се приеме нова стратегия за енергетика, в която ясно, точно и категорично да се поеме отговорността за рестарта на проекта. Лидерът на АБВ обясни, че вече имаме единия реактор за централата и вместо да се чудим какво да го правим – трябва да се възстанови проектът за строителство на атомната централа.

БСП и ГЕРБ си размениха обвинения за АЕЦ "Белене"

Георги Първанов пак настоява втората атомна централа да бъде построена

Взаимни обвинения между ГЕРБ и БСП за АЕЦ "Белене" в парламента

В парламента - взаимни обвинения между ГЕРБ и БСП за АЕЦ "Белене". Вчера стана ясен изходът от арбитражното дело, по което България беше осъдена да плати 560 милиона евро за изработеното оборудване за атомната електроцентрала. Управляващите оцениха решението като справедливо. Председателят на комисията по енергетика и бивш енергиен министър Делян Добрев обясни, че това е сумата на неплатените фактури до изтичането на споразумението между българската и руската страна през март 2012 година.