24.10.2016

Спешна среща в Париж за бъдещето на Мосул

Международна среща за бъдещето на иракския град Мосул ще се проведе в Париж. Тя ще се състои този четвъртък. Новината съобщи френският министър на...

Още

Пентагона: САЩ и Турция ще нанесат „трайно поражение” на ИД

САЩ и Турция се договориха да разширят съвместните си действия, за да се справят с „Ислямска държава” и да нанесат трайно поражение на джихадистите, съобщи говорител на Пентагона. Американският министър на отбраната Ащън Картър, който е на визита в Анкара, разговаря с президента Реджеп Ердоган, премиера Бинали Йълдъръм и колегата си Фикри Ишик. „Двете страни се договориха да поддържат непрекъснат контакт по целия спектър теми от общи интерес, което включва координация и продължаваща прозрачност в усилията на коалицията да нанесе на ИД трайно поражение”, посочи говорителят на американското военно ведомство Питър Кук, информира БГНЕС. По време на разговорите Картър препотвърди подкрепата си за стратегическия съюз между САЩ и Турция и обеща, че Вашингтон ще „продължи да стои рамо до рамо с нашия съюзник от НАТО срещу общите заплахи”. САЩ желае Турция да се въздържа от военни операции в Ирак без да е получила съгласието на Багдад, опасявайки се, че вербалните престрелки може да застрашат крехката договореност съперничещите си религиозни и етнически милиции да бъдат държани вън от централната част на Мосул. Зачитането на иракския суверенитет е „важен принцип”, каза Картър пред репортери на борда на самолета на път за Турция. Висш американски военен представител каза, че Вашингтон е призовал и двете страни да „намалят реториката”. Визитата на Ащън Картър беше предшествана от удари на турски бойни самолети по подкрепяни от САЩ милиции в Северна Сирия, включително и срещу сирийски кюрдски бойци. Картър трябва да посети и Обединените арабски емирства преди срещата на военните министри от международната коалиция срещу ИД във вторник в Париж. В сряда американският министър на отбраната ще участва в министерска среща на НАТО в Брюксел. 

Освобождаването на Мосул може да е победа над „Ислямска държава“

Победата над бойците на „Ислямска държава“ в иракския град Мосул може да е знак за победа над групировката като цяло. Това заяви френският президент Франсоа Оланд по време на министерска среща в Париж, пише БГНЕС. “Мосул е военно, хуманитарно и политическо предизвикателство. Трябва да сме наясно, че ще бъдем заедно толкова дълго, колкото е необходимо, за да може Ирак да разчита на нашата пълна подкрепа“, каза Оланд, обръщайки се към министрите на външните работи от държавите, участващи в международната коалиция против „Ислямска държава“. По думите му успехът на офанзивата срещу Мосул може да се превърне в пролог към окончателната победа над групировката. „Не трябва да разглеждаме Мосул като точка на картата или поредната военна цел, която трябва да бъде постигната“, каза държавният глава и допълни, че според него ще бъде спечелена не само битка, но и войната. По думите му голяма част от ислямистите в Мосул вече напускат града и се насочват към град Рака. В своето изказване Оланд заяви също, че в района на бойните действия против терористи в момента има 4000 френски военнослужещи, основна част от които се намират на самолетоносача „Шарл де Гол“ в Средиземно море. „Моята страна взима участие във военните действия – 4000 души са разположени в района (на бойните действия). По-голяма част от тях се намират на самолетоносача“ , посочи Оланд. Той също така припомни, че непосредствено участие в боя за Мосул взимат и френски артилеристи, оказващи подкрепа на иракската армия. 

Офанзивата срещу Мосул продължава

Офанзивата срещу иракския град Мосул навлезе в своя четвърти ден. Според представители на кюрдските сили и иракската армия, кюрдските бойци напредват в отвоюването на райони около града от "Ислямска държава". Рамо до рамо с иракската армия кюрдски военни части разчистват села на север и изток от Мосул преди главното нападение над града да започне. Терористите от "Ислямска държава" палят гуми и гориво, за да се предпазят от въздушните удари на коалицията, водена от Съединените американски щати. Междувременно в Париж се проведе среща на министерско равнище относно политическото бъдеще на Мосул с участието на първите дипломати на Франция, Великобритания и други западни страни, както и такива от Близкия Изток. Целта ѝ е да се намерят решения относно управлението на града след напускането на "Ислямска държава", предпазването на цивилни и оказването на хуманитарна помощ. Конференцията започна с реч на френския президент Франсоа Оланд, който описа нападението над Мосул като критично важно. Той допълни още, че трябва да се започне планиране на офанзива срещу бастиона на "Ислямска държава" в град Ракка, Сирия, където се укриват бойци на "Ислямска държава", напуснали Мосул: Трябва да бъдем пример в гоненията срещу терористите, които напускат Мосул и отиват в Ракка. Не можем да приемем за успех това да им позволим да избягат от Мосул в други райони, откъдето да извършват атаки. На срещата в Париж, посредством видеовръзка, министър-председателят на Ирак Хайдер Абади каза, че офанзивата напредва по-бързо от очакваното. Той допълни, че се създават хуманитарни коридори за цивилните, напускащи Мосул, вторият по големина град в Ирак, където живеят 1,5 милиона души, и че няма да бъдат допуснати нарушения на човешките права на хората: Нашата война в Мосул днес е иракска война, която се ръководи от иракчани за иракчаните, целта на която е да освободи иракска територия. Международният комитет на Червения кръст призова всички страни в конфликта да уважават и пазят цивилните и да им помагат в достъпа до безопасни зони. Червеният кръст предупреждава още за опасност от атаки с химически оръжия, при които ще може да се реагира адекватно.

Мълниеносна офанзива към Мосул

Акцията за възвръщането на контрола над Мосул върви по-бързо от очакваното. Това заяви иракският премиер Хайдер ал Абади, цитиран от Би Би Си. Според него действията показват сближаване между иракските и кюрдските сили. В момента иракските сили провеждат мащабна операция източно и северно от Мосул. Иракската армия се движи южно от града, като спецчасти вече са се присъединили към тях. „Нашите сили приближават към града по-бързо, от колкото планирахме. Иракската армия и кюрдите се бият в синхрон“, заяви Ал Абади във видео връзка по време на среща за Мосул в Париж. Френският президент Фрасоа Оланд пък заяви, че сили на ДАЕШ бягат от Ракка – крепостта на групировката в Сирия. Той заяви, че са нужни усилия, за да могат бегълците да бъдат спрени.    ...

„Ислямска държава” пълни средновековни бомби с живи скорпиони

Терористи от групировката „Ислямска държава” са подготвили за защитата на иракския град Мосул използвани през Средновековието бомби, пълни с живи скорпиони, съобщи членът на Демократичната партия на Кюрдистан Хошави Бабакр. Бабакр посочва, че джихадистите прикрепят експлозиви и към домашни животни, пише БГНЕС. Междувременно иракските сили “напредват по-бързо от очакваното” към Мосул, каза иракският министър-председател Хайдер ал Абади по видеоконферентна връзка пред международен форум за бъдещето на Мосул, съпредседателстван от Франция и Ирак. Присъстват представители на около 20 държави, сред които са САЩ, Турция, Иран, страните от Персийския залив и членките на ЕС. Днешните разговори ще бъдат последвани от нова среща в Париж идния вторник, когато военните министри на държавите, участващи в международната коалиция, ще преценят какво е постигнато до момента при офанзивата срещу Мосул.

Офанзивата край Мосул продължава. В Алепо дадоха "хуманитарната пауза"

Американското военно командване обяви, че ръководството на терористичната групировка "Ислямска държава" се изтегля от Мосул. Според Пентагона броят на джихадистите в града намалява с всеки изминал ден, предаде БНТ. Съюзническите сили обявиха още, че "Ислямска държава" провежда главно операции за печелене на време и вероятно ще отстъпва земя, за да се укрепи в урбанизираните райони на Мосул и да може да компенсира технологичното преимущество на коалицията. От Пентагона допълниха, че офанзивата в Мосул се развива по план. Обрачът около града се затяга. Междувременно над пет хиляди бежанци от иракския град и региона са влезли в Сирия през последните дни и още около три хиляди чакат да преминат границата. Днес в Париж започва конференция, която трябва да очертае планове за политическото бъдеще на Мосул. В сирийския град Алепо започна 8-часовата "хуманитарна пауза". Осигурени са 6 коридора, които цивилните граждани да използват, за да напуснат най-засегнатата част на града, както и за извозване на ранените. Неправителствени организации започнаха доставката на храна, медикаменти и материали от първа необходимост, и отново заявиха, че паузата е трябвало да бъде с продължителност поне 2 часа. Във вторник Русия прекрати въздушните атаки над Алепо по-рано от очакванията. Анализатори коментираха, че това вероятно се дължи на слуховете за нови санкции за Москва, заради кризата в Сирия.