20.10.2016

Горските в Смолян задържаха незаконни дървари

  Незаконна сеч на повече от 60 дървета в общинска горска територия, собственост на Община Чепеларе, установиха горските инспектори на Регионална дирекция по горите – Смолян, съобщиха от агенцията по горите, предаде БГНЕС. Нарушението е констатирано при извършена проверка в землището на с. Забърдо. Установена е сеч на дървета от вида бял бор без издадено позволително за сеч. В непосредствена близост до извършеното нарушение са заварени две лица, които са складирали незаконната дървесина в размер на 13 куб. м. Дървата са задържани. Уведомени са органите на МВР. 

Още

Проектът за граничен пункт „Рудозем - Ксанти“ бе представен в Смолян

В Смолян бе представен окончателният вариант на проекта за граничния пункт „Рудозем - Ксанти“, Областният управител на Смолян Недялко Славов обяви предстоящите стъпки за изграждането на новия пункт: Проектът с всички приложения ще бъде внесен за разглеждане на междуведомствен съвет по въпросите за граничния контрол. Съветът трябва да се произнесе с положително или отрицателно становище по така представеният проект. След като имаме положително становище, следващата процедура е да представим работните проекти с това становище в МРРБ за снабдяване с необходимия ни документ, разрешение за строеж. Съгласно подписаният договор с финансиращият орган по програмата през 2019 година, трите партньора - българската пътна агенция, гръцката пътна агенция и областна администрация трябва да са изпълнили ангажиментите по строителството на пътните връзки и на ГКПП - заяви областният управител на Смолян.

Смолян и Родопите в кадър с бележити и преломни дати

По повод 104-тата годишнина от Балканската война и освобождението на Родопите Регионалният исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян организира кръгла маса "В кадър: Смолян, Родопите – Бележити и преломни дати – съвременни проекции". Събитието ще бъде в Община Смолян. Партньори са Държавният архив, Регионалната библиотека „Николай Вранчев“ и клуб „Приятели на музея в Смолян". Модератор на форума е директорът на музея Таня Марева. В него ще участват преподаватели и от филиала на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Основните теми са за „Балканските войни и Родопите – ретроспекции и памет“;„Родопите в пределите на Никейската империя“;„180 години възрожденски църкви в Средните Родопи“;„Ден на народните будители. Родопски будители“ и „100 години след Първата световна война – съвременни музейни проекции“.

Ударно строят обходният път на Смолян

Ударно върви изграждането на обект "Глава пътна комуникация"-Смолян - най-важният и значим проект на община Смолян в сферата на строителството за тази година. На инспекция, за да се запознаят как се извършват строително-ремонтните дейности, на обекта бяха инж. Дончо Атанасов, член на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), кметът Николай Мелемов, заместникът му инж. Мариана Цекова, от Областно пътно управление, фирмата изпълнител и всички заинтересовани страни."Общината положи огромни усилия, за да изпълни ангажимента по договора си с  отчу...

Жестоко меле на пътя Пловдив – Смолян

Затруднено е движението на пътя Пловдив – Смолян, в района на разклон за пловдивското село Златитрап, съобщават от полицията. Причината е катастрофа между джип и лек автомобил. 

Безплатен скрининг за катаракта и глаукома в Смолян

Град Смолян предлага възможност за безплатен скрининг за катаракта и глаукома, който се провежда са в рамките на Националната кампания "Право на зрение". Предвидена е информационна беседа за двете очни заболявания, които са сред основните причини за слепота при възрастните хора. Беседата ще изнесе д-р Галя Драгнева – началник на Очно отделение на болницата в Смолян, която е инициатор за гостуването на кампанията в града. Целта е да се предотврати слепотата чрез информираност на пациентите и навременни прегледи. Всеки посетител на беседата, който е над 55 години, няма поставена диагноза или не е опериран от катаракта, ще получи талон за безплатен скрининг. Той ще се проведе в болницата, след предварително записване на единния номер на кампанията. Задължително условие за участниците в скрининга е да са присъствали на информационната беседа. Подобна беседа и скрининг се провеждат в Смолян за втори път. През месец ноември миналата година повече от 100 души са били на безплатен преглед, като при половината от тях бяха новодиагностицирани двете заболявания – катаракта и глаукома.

Изложбата-базар "Родопски занаятчии" се открива тази вечер в Смолян

11-ото издание на изложбата-базар "Родопски занаятчии" ще бъде открито тази вечер в читалището в смолянския квартал "Райково". 18 майстори от Смолян ще представят свои произведения в залата на картинната галерия „Никола Иванов - Шантата“. До 21-ви октомври посетителите ще могат да видят скулптури, картини, гоблени, коледни украси, бижута с различни техники, гайди, картини-интарзия, дървостругарство, плетива, предмети и сувенири от природни материали. Куратор на изложбата е Георги Бакалов. Тя е част от работата на читалището за подкрепа и популяризиране творческите умения на родопчани и съхранението на нематериалното културно наследство. Проявата е част от програмата на Община Смолян за празника на града 21-ви октомври.