23.10.2016

Ружди Ружди: Едва в България оцених какво постигнах в Рио

Параолимпийският шампион от Рио Ружди Ружди получи наградата за Спортист на месец септември в класацията организирана от Пресклуб България. Наставникът на Ружди, Радостин Тодоров  пък бе определен за най-добър треньор за отминалия месец. Комисията за защита от дискриминация все още не е излязла със становище във връзка с попадената жалба от Ружди Ружди и неговия треньор Радостин Тодоров. Тя е във връзка с премиите за успеха в Рио, които са пет пъти по-малки от тези на здравите спортисти.

Още

"Златният" Ружди за труда, раните и мечтите

Параолимпийският шампион Ружди Ружди вече е на родна земя. Късно снощи той бе посрещнат на Летище София от близки и фенове. Златният медалист сподели, че посвещава медала на треньора и семейството си, които неотлъчно са до него по време на тренировки и лагери. Следващата цел, която Ружди си поставя, е да завоюва и световна титла от първенството на планетата за хора с увреждания. Олимпийско злато за България от параолимпиадата в Рио Златният ни медалист от игрите в Ри...

Закриха с церемония параолимпийските игри в Рио

  Параолимпийските игри в Рио де Жанейро официално бяха обявени за закрити, на церемония на легендарния стадион "Маракана". Представлението бе посветено на любовта на бразилците към музиката, предаде БГНЕС. "Мисията е изпълнена. Бразилците никога не се предават", заяви председателят на организационния комитет за Рио 2016 Карлос Нузман, намеквайки за многобройните трудности при подготовката за Олимпиадата и Параолимпиадата. Президентът на Международния параолимпийски комитет сър Филип Крейвън благодари на бразилците за топлия прием и също така поздрави всички участници в Параолимпиадата за уникалните им качества. За добрата организация на съревнованията в Рио Международният параолимпийски комитет ще връчи на Рио параолимпийски орден, най-високата награда на организацията. Крейвън обяви Игрите за закрити и връчи параолимпийския флаг на представители на следващата Олимпиада в Токио. България приключи с един медал - златен, който бе завоюван от Ружди Ружди в тласкането на гюле. Това отреди на страната ни 60-о място в крайното класиране. Китайските спортисти със смазващо превъзходство станаха първи в класирането по медали със 107 златни, 81 сребърни и 51 бронзови. Втори се наредиха параолимпийците от Великобритания (64, 39, 44), трети са тези от Украйна (41, 37, 39). 

Ружди е едва третият ни златен медалист от параолимпийски игри в историята

Първенецът в тласкането на гюле от Рио 2016 Ружди Ружди донесе на България едва петият златен медал от параолимпийски игри в историята. Любопитен факт е, че четири от петте златни български медала са спечелени в състезания по тласкане на гюле.