22.10.2016

Сергей Шойгу: От днес се прекратяваме въздушните удари в Алепо

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви, че въздушните удари срещу терористите в сирийския град Алепо се прекратяват от днес. Това изявление идва часове след като Москва и Дамаск обявиха хуманитарна пауза в четвъртък за Алепо, предаде БНР. Целта на по-ранното прекратяване на въздушните удари над Алепо от страна на руската и сирийската авиация е необходимостта да бъде организирана сигурността по извеждането на мирното население от сирийския град, което трябва да стане по шест коридора. Според военния министър Шойгу, приоритет ще бъде гарантирането на евакуацията на болните и ранените от източната част на Алепо.  Преди началото на хуманитарната пауза, която снощи обяви на извънреден брифинг високопоставеният руски военен генерал-лейтенат Сергей Рудской, водещо ще бъде и безпрепятственото извеждане на бойците от терористичната групировка "Джабхат Ан Нурса" от Алепо в два коридора. Същевременно руският министър на отбраната Сергей Шойгу не уточни до кога се прекратяват ударите над северозападния сирийски град, като използва повода още веднъж да призове държавите от Близкия изток и Арабския залив, които имат влияние върху терористичните групировки, да прекратят своите действия и да напуснат града.

Още

Сергей Шойгу обяви, че от днес ще бъдат прекратени ударите срещу Алепо

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви, че въздушните удари срещу терористите в сирийския град Алепо се прекратяват от днес. Това изявление идва часове след като Москва и Дамаск обявиха хуманитарна пауза в четвъртък за Алепо. Целта на по-ранното прекратяване на въздушните удари над Алепо от страна на руската и сирийската авиация е необходимостта да бъде организирана сигурността по извеждането на мирното население от сирийския град, което трябва да стане по шест коридора. Според военния министър на Русия Сергей Шойгу, приоритет ще бъде гарантирането на евакуацията на болните и ранените от източната част на Алепо. Преди началото на хуманитарната пауза, която снощи обяви на извънреден брифинг високопоставеният руски военен генерал-лейтенат Сергей Рудской, водещо ще бъде и безпрепятственото извеждане на бойците от терористичната групировка "Джабхат Ан Нурса" от Алепо в два коридора. Същевременно руският министър на отбраната Сергей Шойгу не уточни до кога се прекратяват ударите над северозападния сирийски град, като използва повода още веднъж да призове държавите от Близкия изток и Арабския залив, които имат влияние върху терористичните групировки, да прекратят своите действия и да напуснат града.

Прекратиха бомбените атаки източно от Алепо

Бомбардировките на изток от Алепо бяха прекратени, в съответствие с обявената от Русия и Сирия пауза във военни операции в сирийския град. Това бе потвърдено днес на специалния пратеник на генералния секретар на ООН, Стафан де Мистура. Хуманитарната пауза в Алепо ще продължи с едно денонощие, съобщи министърът на отбраната на страната Сергей Шойгу. Едностранното прекратяване на бойните действия в Алепо започна днес в 8 часа местно време и първоначално трябваше да продължи до 16 часа. По-късно беше удължено до 19 часа. Руската и сирийската авиация обаче още от сутринта на 18 октомври прекратиха нанасянето на удари в града, съобщава БГНЕС. Днес от ООН съобщиха, че Русия планира да осъществи още две 11-часови хуманитарни паузи през петък и събота. В същото време от Дамаск също завиха, че ще удължат примирието до събота, но посочиха, че при тях става въпрос за 8 часа на ден. 

Още 24 часа примирие в Алепо

Хуманитарната пауза в Алепо е удължена с 24 часа. Това бе заявено от руския министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от ТАСС. „По предложение на президента Владимир Путин удължаваме хуманитарната пауза с един ден. Разширението се подкрепя от правителството в Сирия“, заяви Шойгу. Това ще рече, че примирието се удължава до 19 ч. в петък. ...

Путин удължи хуманитарната пауза в Алепо

  Хуманитарната пауза в сирийския град Алепо ще продължи едно денонощие, съобщи министърът на отбраната на страната Сергей Шойгу, предаде БГНЕС. „По поръчение на върховния главнокомандващ на въоръжените сили Владимир Путин е взето решение за продължаване на хуманитарната пауза за денонощие. Продължаването на хуманитарната пауза в Алепо се подкрепя от ръководството на Сирийската република“, заяви министърът. Едностранното прекратяване на бойните действия в Алепо започна днес в 8 часа местно време и първоначално трябваше да продължи до 16 часа. По-късно беше удължено до 19 часа. Руската и сирийската авиация обаче още от сутринта на 18 октомври прекратиха нанасянето на удари в града. Днес от ООН съобщиха, че Русия планира да осъществи още две 11-часови хуманитарни паузи през петък и събота. В същото време от Дамаск също завиха, че ще удължат примирието до събота, но посочиха, че при тях става въпрос за 8 часа на ден.

Руската армия удължава с 24 часа хуманитарното примирие в Алепо

Хуманитарното примирие, спазвано от тази сутрин от руската и от сирийската армия в град Алепо, ще бъде удължено с 24 часа, за да се даде възможност на цивилните и на бойците да напуснат обсадените бунтовнически квартали на града, съобщи руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от Франс прес. Съгласно заповедта на върховния главнокомандващ въоръжените сили (президента) Владимир Путин беше взето решение за удължаване на т.нар. хуманитарна пауза с 24 часа, каза Шойгу. На практика това означава до 16 часа по Гринуич (19 ч. българко време...

Русия и Сирия спират временно въздушните удари по Алепо

  Русия и Сирия прекратяват въздушните удари по сирийския град Алепо, считано от 10 часа местно време, съобщи руският военен министър Сергей Шойгу, пише БГНЕС. Непосредствено преди това руски бойни самолети бомбардираха контролирани от бунтовниците райони в града. „Руски самолети нанесоха интензивни въздушни удари след полунощ, насочени срещу много райони в източен Алепо”, съобщи базираният във Великобритания Сирийски център за наблюдение на човешките права. Бомбардировките бяха предшествани от руско съобщение, че ще прекрати ударите от въздуха от 5 до 13 часа по Гринуич в четвъртък в интерес на хуманитарни доставки за близо 250 000 цивилни, останали в контролираните от бунтовниците квартали. Министър Шойгу съобщи, че предсрочното прекратяване на въздушните удари е нужно за въвеждането на „хуманитарна пауза” на 20 октомври”. Това ще гарантира безопасното напускане на града от цивилното население по шест коридора и подготовката и евакуацията на болни и ранени от източен Алепо, подчерта министърът. „В началото на „хуманитарната пауза” сирийските войски ще се оттеглят на разстояние, което ще позволи на бунтовниците да напуснат безпрепятствено източната част на града с оръжието си по два коридора – по пътя Кастело и в района на Сук ел Хай”, уточни руският военен министър.