23.10.2016

Нинова: Предлагаме проект за Временна анкетна комисия за борба с картела на горивата

Предлагаме проект за създаване на Временна анкетна комисия за проучване на ситуацията около картела на горивата. Това каза от трибуната на Парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова на по време на дебатите за създаване на Временна анкетна комисия за АЕЦ „Белене“, предаде Фокус. „Ще ви го предложим да подкрепите проекта, за да видим, коя парламентарна група ще го подкрепи“, каза тя и заяви, че кауза на „БСП лява България“ е борба с картели и монополи. Тя обясни, че Комисията за защита на конкуренция се произнесла, че може би има данни за картел при горивата. По думите й тази тема интересува българската икономика и всеки гражданин или потребител. Тя посочи, че така ще се види кой от управляващите ще покрие думите си с дела, и дали са за това да се борят със сивата икономика и картелите. Според Нинова Парламентът трябва да се занимава с нещо актуално. По отношение на комисията за АЕЦ „Белене“ тя коментира: „За трети път искате да правим анкетна комисия за едно и също нещо“. Лидерът на БСП подчерта, че в предишното и сегашното Народно събрание е имало такива комисии. Тя посочи, че Държавната финансова комисия се е произнесла по този въпрос и прокуратурата се занимава с него. „Целите едно политическо говорене и преливане от пусто в празно“, посочи още тя. Димитър Байрактаров от ПФ посочи в реплика, че предложението на БСП по отношение на картелите е доста закъсняло. По отношение на АЕЦ „Белене“ Байракатров коментира, че ако за БСП източените милиарди не представляват нищо, той не е съгласен с тях. Мартин Димитров от РБ посочи, че усеща, че БСП имат опасения от Временна комисия за АЕЦ „Белене“. В дуплика лидерът на БСП Корнелия Нинова посочи, след като имат данни за престъпления по темата „Белене“ в държавата си има ред и парламентът не е съд. По отношението на картелите, Нинова заяви, че не е чула отговор дали ще подкрепят предложението им за такава комисия и дали ще искат да се борят с тях. 

Още

БСП иска създаване на Временна комисия за картела на горивата

Предлагаме създаване не на Временна парламентарна комисия за АЕЦ”Белене”- Държавната финансова комисия се е произнесла по този въпрос и прокуратурата се занимава с него, а за картела на горивата. Това заяви в пленарната зала на НС лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебатите за създаване на Временна анкетна комисия за АЕЦ „Белене“, предложена от Найден Зеленогорски от РБ и група народни представители, пише БГНЕС. Нинова посочи, че от БСП са готови с проект за решение за картела на горивата, за който Комисията за защита на конкуренция вече се е произнесла, макар и с доза вероятност. Според Нинова тази тема е актуална, интересува българската икономика ,всеки гражданин или потребител. И изрази негодувание, че за трети път в НС се иска да се прави анкетна комисия за едно и също нещо, тъй като в предишното и сегашното НС е имало такива комисии. Нинова упрекна вносителите на предложението, че идеята им е политическо говорене и преливане от пусто в празно. Лидерът на БСП е на мнение, че след като депутатите вносители на проекторешението имат данни за престъпления по темата АЕЦ „Белене“, то в държавата си има ред и парламентът не е съд. Дебатът по темата продължава. 

БСП иска парламентарна комисия за картела при горивата

Предлагаме създаване не на Временна парламентарна комисия за АЕЦ”Белене”, тъй като Държавната финансова комисия се е произнесла по този...

М. Димитров: Намаляване на държавната лихва за забава би намалило и лихвите, които плащаме за оборудването по "Белене" с поне 60 000 лева на ден

Над 100 000 души, надяваме се, ще бъдат позитивно и справедливо „засегнати“ от увеличение  на заплатите в образованието. Много преди арбитражното решение за „Белене“ сме предложили намаляване на държавната лихва за забава, въз основа на която са изчислени и лихвените плащания по отношение на арбитражното решение.  Това го видяхме от една справка, изпратена от адвокатското дружество и качена на сайта на Министерството на енергетиката. Това каза за предаването „Неделя 150“ по „Хоризонт“ депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров . Ако държавната лихва за забава бъде намалена, както ние предлагаме, от 10 на 8 процента за фирмите, тоест да стане +8, а за гражданите да стане основният лихвен процент + 4 процента, това ще има освен благоприятен ефект в случаите, когато хората закъсняват със своите плащания към топлофикациите, сметките за ток, за вода и т. н., отношенията с банки, погасяването на кредити… Освен в тези случаи, би помогнало и за намаляване на разходите, свързани с арбитражното решение с поне 20 процента или 60 000 лева на ден. Това не е малко. Ако законопроектът бъде приет, той ще се отрази само на лихвите от деня след приемането му. Между другото най-убедителният аргумент за приемането на нашия законопроект е, че прегледахме много подробно практиката в повечето европейски страни и се оказа, че в България законната лихва за забава е една от най-високите в целия Европейски съюз и така вместо да има компенсиращ характер, има наказателен, санкциониращ характер. Това е доста убедителен аргумент например, че в страни като Германия, ако искате, в 21 от 28 държави е по-ниска от България. ЕК има стриктни процедури да разрешава подобни плащания, които представляват държавна помощ, изтъкна Димитров и отново подчерта важността на създаването на новата временна анкетна комисия , която да провери всички сделки за „Белене“. Ако не разследваме станалото с Белене, разходите по проекта няма да спрат сега, категоричен е Димитров, според когото решението на Арбитражния съд дава да се разбере, че „това плащане далеч няма да е последното“, тъй като предстои плащането на 10% от стойността на втория реактор, но тя не е уточнена. Ако за сделки като тази за "Белене", ако за това, което се случи около КТБ, нашето общество, на всички нива, не потърсим отговорност, имайте предвид, постоянно ще ни се случват такива неща.  Защото хората, които са замесени, ще си кажата: "Ами ето, направихме тези сделки или източихме тази банка и никаква отговорност не ни беше потърсена".Те утре ще мислят как да го направят трети път, четвърти път.

Над 60 жени прегледани за миома на матката в кампанията на АГ "Шейново"

В столичната АГ болница "Шейново" от 23 август се извършват безплатни профилактични прегледи на пациентки, на които е поставена диагноза "миома на матката". Кампанията ще продължи първоначално един месец, при голям интерес, ще бъде удължена. Час за преглед може да се записва на телефон 02 - 965 - 94 - 81, предаде БНР. Маточните миоми са най-честите доброкачествени тумори при жени в активна, репродуктивна възраст. Около 50 процента от миомите протичат без никакви оплаквания. Между 40 и 50% от жените са засегнати от това заболяване. С тази инициатива на АГ болница Шейново специалистите искат да направят профилактични прегледи на жени с миомни заболявания, да видят състоянието им и да им предложат терапевтичен план за лечение. Лечението на миомните болести е многообхватно и влючва различни методи и приложения на медикаменти, обясни д-р Румен Велев - директор на болницата.  "Това показва, че нашата кампания идва точно навреме и засяга една тема, която е изключително важна и много полезна за всички наши пациенти. Кампанията има две основни цели – да консултираме пациентите, които имат такова заболяване и да обърнем внимание на всички жени, че миомата е едно състояние, едно заболяване, което изисква наблюдение, изисква съвети и изисква лечение", коментира Велев. "През последните 2 години Научното дружество по акушерство и гинекология разработи един консенсус за поведение при миома на матката, който е на изключително високо научно ниво и отразява всички  модерни и съвременни схващания както за диагностика, така и за лечение на миомната болест. Нашата цел е именно такава – да приведем тези постижения на съвременната наука в практиката  и  да можем да предлагаме на нашите пациенти модерно, качествено лечение", допълни още той. Не е задължително миомите да се отстраняват оперативно, заяви Велев и изтъкна, че има и други методи и изтъкна, че на всяка пациентка се прави индивидуален план.  Доверието е над от 50% от лечението, обясни Велев.

Лектори от 7 европейски страни обсъждат у нас добрите практики във физиологичното раждане

На 18 септември в София ще се проведе международна конференция на тема „Съвременна наука и практика във физиологичното раждане“. Лектори от здравни заведения и университети в седем европейски страни ще представят собствен научен труд и личен опит от въвеждането на изследванията в клиничната практика на физиологичното раждане. Очаква се форумът да събере повече от 150 акушерки, акушер-гинеколози и студенти от цялата страна. През 2015 г. над 45% от родените у нас бебета са дошли на бял свят чрез Цезарово сечение. Според препоръките на СЗО обаче, оперативното раждане е медицински оправдано в около 15% от случаите, а в останалите носи ненужни рискове.  В останалите европейски страни статистиката е по-позитивна, но също е далеч от препоръките. Затова темата е значима в световен мащаб, обясни акушерката Йоана Станчева – част от европейски проект за научни изследвания в областта на раждането и организатор на конференцията в София. В България няма данни за това какви интервенции се прилагат по време на ражданията, няма и общовалиден протокол за работа, няма дори отделен стандарт по акушерство, което прави чуждия опит още по-ценен, обясни тя: Към този момент не разполагаме с такива, дори непублични данни. Фактически това, което можем да направим, е да разгледаме дали практиките, които се извеждат като оптимални за майките и бебетата, биха могли да бъдат приложими и какъв е контекстът,  в който можем да ги приложим, как да организираме начина, по който предлагаме грижа за майките и бебетата,  за да я направим по добра.

Над 60 жени са прегледани за миома на матката в първата седмица от кампанията на болница "Шейново"

В столичната АГ болница "Шейново" от днес ще се извършват безплатни профилактични прегледи на пациентки, на които е поставена диагноза "миома на матката". Кампанията ще продължи първоначално един месец, при голям интерес, ще бъде удължена. Час за преглед може да се записва на телефон 02 - 965 - 94 - 81. Маточните миоми са най- честите доброкачествени тумори при жени в активна, репродуктивна възраст. Около 50 процента от миомите протичат без никакви оплаквания. Между 40 и 50 % от жените са засегнати от това заболяване. С тази инициатива на АГ болница Шейново специалистите искат да направят профилактични прегледи на жени с миомни заболявания. Да видят състоянието им и да им предложат терапевтичен план за лечение Лечението на миомните болести е многообхватно и влючва различни методи и приложения на медикаменти, обясни д-р Румен Велев - директор на болницата. За една седмица са прегледани 60 жени, допълни той: Това показва, че нашата кампания идва точно навреме и засяга една тема, която е изключително важна и много полезна за всички наши пациенти. Кампанията има две основни цели – да консултираме пациентите, които имат такова заболяване и да обърнем внимание на всички жени, че миомата е едно състояние, едно заболяване, което изисква наблюдение, изисква съвети и изисква лечение. През последните 2 години Научното дружество по акушерство и гинекология разработи един консенсус за поведение при миома на матката, който е на изключително високо научно ниво и отразява всички  модерни и съвременни схващания както за диагностика, така и за лечение на миомната болест. Нашата цел е именно такава – да приведем тези постижения на съвременната наука в практиката  и  да можем да предлагаме на нашите пациенти модерно, качествено лечение. Не е задължително миомите да се отстраняват оперативно, заяви Велев и изтъкна, че има и други методи и изтъкна, че на всяка пациентка се прави индивидуален план.  Доверието е над от 50% от лечението, обясни Велев.