27.10.2016

Цачева: Като президент на всички български граждани аз няма да деля хората

Всеки български гражданин се нуждае от спокойствие и сигурност. Президентът трябва да бъде гарант за спазването на правата на гражданите и да направи така, че всички институции да работят в интерес на хората. Това каза кандидатът на ГЕРБ за президент Цецка Цачева по време на среща с жители на село Свещари, община Исперих.

Още

СГП подаде три протеста и встъпи като страна в процеса за разваляне на сделката с т. нар. „царски конюшни“

По повод на предложение на министъра на МРРБ, Софийска градска прокуратура извърши проверка с оглед упражняване на правомощието си по чл. 126 вр. чл. 16 ал. 1 т. 1 от Административнопроцесуалния кодекс (АПК) и подаде протести за обявяване нищожността на три заповеди на бившия областен управител на София-град Веселин Пенев, които са свързани с продажбата на т. нар. „царски конюшни“.

Освободиха Делян Добрев като член на временната анкетна комисия по проекта АЕЦ „Белене“

 Народното събрание на основание чл.79 ал.1 и ал.3 от Конституцията на Р България и ал. 3 от Правилника за организация на дейността на НС реши, че освобождава Делян Александров Добрев като член на временната анкетна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства за решение и действие по проекта АЕЦ „Белене“ за периода от 2006 до края на месец септември 2016, довели до възникване на огромни задължения за българската страна и избра Станислав Стоянов Иванов за член на временната анкетна комисия, предаде „Фокус“.

Ивайло Калфин: Като президент ще работя за повишаване на качеството на образованието, за достойни доходи и държава, която да е фактор в региона

Като президент ще работя за  повишаване на качеството на  образованието,  за достойни доходи и държава, която да е фактор в региона. Това заяви по време на среща с жители на гр. Видин кандидатът за държавен глава на Коалиция „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ“ Ивайло Калфин. Според него президентската институция разполага с достатъчно инструменти, за да влияе  позитивно на вътрешната и външна политика на България.

Ат. Тасев: Споразумението за "Белене" е индикатор за затопляне на българо-руските енергийни отношения

Руската енергийна дипломация е многоходова и знакова. Не виждам по-добър знак от това да бъдат опростени, по данните, които изнесе министър Петкова, около 90 млн. лева. Това за НЕК е един доста сериозен жест. Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ енергийният експерт проф. Атанас Тасев,  който оцени като „много по-значимо“, че министър Горанов и представителят на "Росатом" са подписали споразумение, с което и двете страни се отказват от по-нататъшни финансови претенции. Разбирате каква опасност съществуваше, при това спечелено дело, каквато е обичайната практика при по-малък размер спечелено дело, да се предяви претенция, която значително надвишава досегашната и да се използва прецедента на положителното решение, за да бъде осъдена вторично българската страна. Съчетаването на двете събития е индикатор, „че вече има процес на затопляне на българо-руските енергийни отношения“, убеден е Тасев, който оцени високо усилията и на българската работна група по казуса „Белене“. Според Тасев,  след като страната ни е поела ангажимент да изплати цялата сума в определен срок, това вероятно означава, че вероятно има гаранции, че ЕК ще позволи отпускането на средствата към НЕК. В противен случай, цялата тази игра няма никаква стойност. Така че, аз съм по-скоро за това, че може би вече има решение от страна на ЕК, но то не е огласено. Очаквам добри новини и от Европа. Според експерта, сега пред проекта остават три варианта , от които най-добрият е продължаване на проекта с чуждестранен стратегически инвеститор. Министър Петкова потвърди, че има двама доста сериозни инвеститори. Аз мисля, че след изборите, за да не се помрачи политически цялата тази новина, ще има доста сериозно развитие именно в тази посока. Досега пред проекта е имало два сериозни проблема – финансирането и балансирането на една бъдеща централа в сегашното състояние на енергийната система без това да се отрази на реализацията на енергията. Сега излиза на преден план една правотокова връзка през Сърбия, Черна Гора и Италия към централноевропейския енергиен пазар, който е на значително по-висока цена. Ако разглеждаме в съчетание двата проекта - продължаване на строителството на "Белене", при което ще имаме чуждестранен инвеститор, с руски ядрен остров плюс оборудване на друга световноизвестна компания на неядрения остров и този проект за износ на електроенергията всъщност виждаме, че се създават реални предпоставки, икономически, за да може този проект да има място в електроенергийната система.

Докато багерите рушат „Джунглата” край Кале, петима бежанци зверски изнасилиха млада жена

Жертвата на бруталното насилие все още е в кошмарния лагер след нападението, лекари се опитват да я свестят

Американски адмирал определи действията на Русия в Арктика като отбранителни

Действията на Русия в Арктика носят отбранителен характер, заявил за агенция Sputnik специалният представител на САЩ за Арктика адмирал Робърт Пап.