24.10.2016

Боряна Димитрова: На първи тур ще се разбере има ли правителството обществена подкрепа

Първият тур на президентските избори ще бъде показателен за електоралната тежест на партиите в обществото и това ще постави въпроса доколко е...

Още

Боряна Димитрова: Първият тур ще постави въпроса колко е устойчива подкрепата за управлението

Първият тур на президентските избори ще бъде показателен за електоралната тежест на партиите в обществото и това ще постави въпроса доколко е устойчива подкрепата за управлението, коментира в сутрешния блок на Нова ТВ социологът и управляващ директор на агенция "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова. Вчера "Алфа Рисърч" оповести зиследване, направено на прага на рпедизборната кампания, според което на втори тур ще има драматична битка между издигната от ГЕРБ Цецка Цачева и подкрепения от БСП кандидат...

Боряна Димитрова обясни върви ли България към предсрочни парламентарни избори

Първият тур на президентските избори е битката между партийните електорати, влиянието на партиите в обществото и доверието към тях. Това показват през годините изборите, заяви Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч".

Боряна Димитрова: Отлагането на обявяването на кандидатурата вече не работи в полза на ГЕРБ

Докато не бъде обявен кандидатът на ГЕРБ, много трудно могат да се правят каквито и да било прогнози, каза пред БНТ Боряна Димитрова, ръководител на електоралните и социално-политическите изследвания на „Алфа Рисърч“. В странна ситуация сме да нямаме все още кандидат, но пък съвсем скоро предстои интересна кандидат-президентска битка, допълни още Димитрова:До края на август месец стратегията на ГЕРБ да не обяви кандидата си изглеждаше печеливша, тъй като това позволи на управляващата партия да види какви са кандидатите в другите политически сили и политическият пейзаж преди изборите да стане по-ясен и по-релефен – кой, къде, с какви съюзи ще се яви. Не само позволи да се видят какви са съюзите, но липсата на кандидат, срещу когото да успеят да изградят своята кампания, предизвика и разпадането на тези съюзи. Поради липсата на най-силния опонент, това катализира раздори в другите политически сили. Нито една политическа сила не остана встрани от един процес на вътрешно напрежение. От началото на септември не бих казала, че отлагането на обявяването на кандидатурата работи в полза на ГЕРБ, защото все по-силно става недоумението на хората – имат ли митичен силен кандидат, който може да се яви в последния момент, или става въпрос за объркване, стъписване и неяснота в редиците на партията. Дали наистина става въпрос за тактика или за неяснота, вече не играе в полза на ГЕРБ. Тя коментира данните от регулярното тримесечно изследване на обществените нагласи, проведено от "Алфа Рисърч" в периода 9-15 септември. Според проучването Бойко Борисов остава най-одобряваният партиен лидер (32,6%). Лидерът на "Движение 21" и кандидат за президент Татяна Дончева печели дивиденти, като остава в страни от раздорите на бившите си съпартийци и одобрението ѝ се покачва до 21,9%.Сред националистите с най-висока и нарастваща подкрепа се ползва лидерът на ВМРО и кандидат за президент Красимир Каракачанов (20%). След драмата с номинацията наРумен Радев и разтрогването на предизборния съюз между БСП и АБВ Георги Първанов бележи спад от 2% и така за първи път рейтингът му пада до този на председателя на БСП – 18,3% за Първанов, 18,5% за Корнелия Нинова.

Боряна Димитрова: Предстои интересна кандидат-президентска битка

Докато не бъде обявен кандидатът на ГЕРБ, много трудно могат да се правят каквито и да било прогнози, каза в студиото на "Денят започва" Боряна Димитрова, ръководител на електоралните и социално-политическите изследвания на „Алфа Рисърч“. "В странна ситуация сме да нямаме все още кандидат, но пък съвсем скоро предстои интересна кандидат-президентска битка", допълни още Димитрова.

Боряна Димитрова обясни защо се срина рейтингът на Радан Кънев

Докато не бъде обявен кандидатът на ГЕРБ много трудно могат да се правят каквито и да било прогнози за президентските избори. Това каза социологът от „Алфа рисърч” Боряна Димитрова в сутрешния блок на БНТ.