22.10.2016

Споровете за Изборния кодекс ще се решат до седмица

Темата, която предизвика поредния коалиционен трус, а именно Изборният кодекс, трябва да бъде приключена до края на седмицата. Това ще се случи, след като текстът мине през правната комисия в Народното събрание. Очаква се това да стане още тази сряда. Предложенията на депутатите към промяната на текста вече са достатъчно много на брой, предаде Нова тв. Вчера управляващите се разбраха, че отпадат ограниченията за броя на избирателните секции в държавите от Европейския съюз. Политиците се разбраха само на президентски и кметски избори гласовете от квадратчето "Не подкрепям никого" да се броят за действителни и да участват в преброяването. Евентуално Изборният кодекс ще влезе за гласуване в залата в четвъртък или в петък, ако депутатите решат да отменят едномесечната ваканция, която си дадоха преди една седмица. Има два варианта - или ваканцията да бъде отменена изцяло и да няма такава до изборите, или както беше първоначалната идея на управляващите, ваканцията да бъде в продължение на две седмици преди изборите. Въпреки че вчера си стиснаха ръцете, като че ли коалиционните партньори все още има какво да изясняват помежду си.  "Ние наистина се превръщаме в звероукротител или на някакви малки формации, на хора с раздвоение на личността в разни коалиции. Имам забележка към Бъчварова. Премиерът явно е бил подведен за много неща, за които се твърди, че ГЕРБ са ги причинили и по тази причина се беше нарушила сериозно комуникацията", коментира депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова. "За никого не е изненада, ДСБ не са в управлението от една година. Г-н Кънев може да говори както моят съсед говори", заяви Димитър Делчев, депутат от Реформаторския блок.

Още

Стоян Мирчев: Промените в Изборния кодекс ще доведат до хаос, манипулациите ще са по-лесни

Мирчев припомни случаят в Арена Армеец на миналите избори и добави, че когато човек е припаднал е много по-лесно да се бръкне в чувалите с гласовете.

Румен Петков: Управлявашата коалиция променя Изборния кодекс, а така нарушават равните права на българите

Тъй наречените патриоти и реформатори, каквото и да означава това, приемат едни промени, които знаят, че Конституционния съд ще свали, защото те нарушават равнопоставеността и равните права на българските граждани. Това каза зам.-председателят на ПП АБВ Румен Петков във връзка с промените в Изборния кодекс в предаването „Събуди се” по Нова телевизия, пише Агенция Фокус. „Това е изборна перверзия. Само, за да съхраниш правителствения си комфорт си в състояние да покажеш на българските граждани, че техния вот не те интересува, че тяхната нагласа не те интересува. До днес правиш една организация за изборите, от утре тръгваш да правиш съвършено друга”, посочи той. „Квадратчето „не подкрепям никого” в този му вид, който се прие сега е най-малката щета. Не може да кажеш, че задължаваш българския гражданин да излезе да гласува и да не му оставиш правото да каже тези не ги харесвам. От друга страна не може да кажеш, че с това квадратче след това ще пренапишеш изборния резултат”, обясни Румен Петков. „За мажоритарни избори въвеждаш квадратчето „не подкрепям никого”, а в парламентарния избор не го въвеждаш”, коментира той. По думите му в парламентарни избори квадратчето може да остави само 2 или 3 играчи в парламента, и да остави 2/3 от българските граждани непредставени в парламента. „Ако броят на квадратчето „не подкрепям никого” е първи или втори кой отива с него на балотаж”, посочи Румен Петков. „Веднага след изборите трябва да започне един анализ и нормативна уредба, която няма да се прави на 25 години. Втория ден на НС АБВ поиска веднага да започне работа по нормативна уредба”, каза още зам.-председателят на АБВ.

Експерт: Трайно се дискредитира изборният процес в България

Цялата каша около промените в Изборния кодекс, едва ли ще бъде разбрана от голяма част от българите. Това каза социологът Първан Симеонов. Той изрази своето опасение, че ще се предизвика допълнително раздразнение към политическата прослойка. „Струва ми се, че цялото бъл

Евакуираха предизборния офис на Клинтън заради подозрително писмо

Централният офис на предизборната кампания на Хилари Клинтън в Бруклин е бил евакуиран снощи, че след като служители намерили подозрително вещество в писмо, съобщава New York Post, цитиран от "Фокус". Субстанцията били открита от двама служители, които отворили писмото в офиса в центъра на Манхатън, според полицейски източник.

Прокуратурата и предизборният кодекс

Подобно на 2013 г., когато имаше предсрочни парламентарни избори, и тази година прокуратурата реши да покаже, че държи да е активен участник в политическия процес. От средата на седмицата държавното обвинение привлича обвиняеми по разследването за строежа на АЕЦ Белене - към края на седмицата в актива вече влизаха двама бивши изпълнителни директори и бивш министър на икономиката - всичките близки до БСП. Имаше и обещание - чакайте още. Какво налага три седмици преди...

Нинова възмутена: Не може да се променя Изборният кодекс 10 дни преди изборите

Промените в Изборния кодекс не са компромис, те са сделка за властта. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебата по промените в ИК, предаде Фокус. Нинова зададе четири въпроса на управляващите - какво правят в момента, защо го правят, какъв ще е резултатът и каква е алтернативата. „Безобразие е тази промяна 10 дни преди изборите“, заяви Нинова. По отношение на твърденията на Данаил Кирилов, че това не е прецедент, Нинова заяви, че едно е да се променя началната дата, от която тече един мандат, а съвсем друго из основи изборните правила. „Няма такава практика. Това, което правите наистина е безобразие“, заяви Нинова. „Опозицията била виновна, защото видите ли внесла законопроекти, ами отхвърлете тези законопроекти. Не ви е опозицията виновна“, заяви тя и подчерта, че многократно са предупреждавали за промените в ИК. „Какъв ще е резултатът? – Ако парламентът в момента е на дъното по авторитет по всички класации, в момента го бутате и под дъното“, каза тя и посочи, че хората разбират, че това е битка правителството на всяка цена да се остане в управлението. „Разходи - кой ще ни каже с колко ще оскъпи тази ваша коалиционна игра и кой ще го плаща това?“, каза Корнелия Нинова и призова да се обърнат към народа и да кажат колко ще им струва. „Алтернатива има, само че тя стои от четири месеца на бюрото на г-жа Цачева и не мърда от там“, каза Нинова и изброи законопроекти, внесени от ПГ на „БСП лява България“ – промени в Закона за държавната собственост, за детските храни, за защита на българското производство, за младежта и спорта, Закона за възрастните хора. Нинова подчерта, че с това трябва да се занимава парламентът, а не със спасяването на властта. „Естествено, че създавате хаос и естествено, че ще се възползвате от този хаос“, заяви лидерът на БСП и подчерта, че няма да позволят това да се случи. Нинова обяви, че следващата седмица ще предложат споразумение за честни и прозрачни избори. „Пък да ви видим всичките имате ли смелостта заедно да се изправим срещу тях“, заяви Нинова. Според нея това, което се прави, е в интерес на властта, в интерес на това фирми, на ПФ да строят оградата на турската граница и Реформаторите да целуват ръка на властта. "Това ли е ви е общественият интерес - това ви е личният интерес Не бързайте, патриоти", заяви лидерът на БСП. В процедура на начина на водене Георг Георгиев от ГЕРБ заяви, че не може да се говори по този начин от трибуната на Парламента, тъй като това не е място за емоционални изблици.