22.10.2016

От ЕС се надяват СЕТА да стане факт следващата седмица

  Проблемното споразумение между ЕС и Канада за свободна търговия може да бъде подписано „идната седмица”, въпреки противопоставянето на белгийския регион Валония в последната минута, съобщи еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом, предаде БГНЕС. Малкият белгийски регион Валония предизвика трус с гласуването си против сделката, известна като CETA. Това означава, че и Белгия не може да се присъедини към споразумението и го оставя в състояние на неопределеност след преговори, продължили седем години. Вотът на Валония заплаши да осуети подписването на дълго отлаганото споразумение от канадския премиер Джъстин Трюдо в Брюксел на 27 октомври, което би открило пътя за частично прилагане на CETA. „Не съм сигурна дали ще можем да вземем решение днес, но се надявам да се придвижим напред и да можем да вземе решение много скоро”, каза комисар Малмстрьом при пристигането си на извънредната среща на министрите на търговията от ЕС в Люксембург. По време на срещата четирима активисти на „Грийнпийс” се спуснаха с въжета на фасадата на сградата. „Грийнпийс” се противопоставя на споразумението CETA и го определя като „троянски кон” към по-амбициозната сделка между ЕС и САЩ, по която в момента се преговаря. Министрите от ЕС се опасяват, че провалът на CETA ще изплати лош сигнал за това колко е трудно да се постигат търговски спогодби с Европа. Битката за приключване на търговското споразумение е важна и за Великобритания, тъй като мнозина виждат в CETA потенциален модел за връзки с Обединеното кралство след Брекзит. Малмстрьом заяви, че остава оптимистично настроена и смята, че притесненията на Валония своевременно ще бъдат взети под внимание преди срещата на високо равнище чрез т.нар. тълкувателен документ, който ще бъде одобрен и от Канада. „Смятам, чуе идната седмица ще можем да подпишем декларацията с канадското правителство”, каза Малмстрьом. В условията на усложнената белгийска политическа система федералното правителство няма право да подписва търговски споразумения без съгласието на всички регионални парламенти. Пол Маньет – известният с директността си премиер на Валония, каза, че е получил прикрити заплахи, в случай че не подкрепи CETA. Междувременно евродепутати от групата на „зелените” изпратиха до председателя на Европейския съвет Доналд Туск писмо, в което настояват да отложи ратификацията с Канада. 

Още

Лидерите на ЕС се борят с белгийската безизходица за сделката с Канада

Икономическото и търговско споразумение на ЕС с Канада (СЕТА) се очаква да бъде подписано на срещата на върха в Брюксел следващата седмица. Ако до тогава Валония не даде удобрението си, сделката няма да бъде сключена, предаде DPA. Споразумението CETA, което ще наложи облекчение на потока на стоките чрез премахване на тарифите и търговските бариери между страните-членки на ЕС и Канада, се разглежда като по-мащабно и ще бъде объдено със САЩ. Диалогът продължи и през нощта, след като правителството на Валоия отказа предложените в четвъртък от ЕС компропмиси, коментира белгийският премиер Чарлз Мичел, като добави, че е водил разговори и с канадския си колега Джъстин Трюдо. "След радикализацията на позициите във валонското правителство, аз нямам увереност, но следващите през следващите часове трябва да получим повече яснота", допълни Мичел. "Има воля за напредък по сделката, но не и цялостно решение", коментира валонския премиер Пол Магнет, като добави, че основният проблем остават механизмите на СЕТА да урежда спорове между компаниите и правителствата. Магнет призова за отлагане на срещата на върха между ЕС и Канада, за да има повече време за разрешаване на спора. Противниците на СЕТА се опасяват, че се дава необоснована мощ на корпорациите, като се отнема възможността на правителството да създават работна ръка, потребители и екологични стандарти. "Мисля, че отчасти, сме заложници на вътрешната политика на една държава", заяви президентът на Литва Далия Грибаускайт, като добавя, че "двете страни малко виновни", поради осезаема липса на прозрачност в търговските преговори. Представители на ЕС предупредиха, че ако не се сключи споразумението CETA ще се повдигнат въпроси относно способността на блока да сключва търговски сделки в бъдеще. В Twitter президентът на Европейския съвет Доналд Туск сподели, че "доверието в Европа е в опасност". "Аз наистина се надявам да си тръгнем с търговско споразумение с Канада," каза естонски премиер Тави Ройвас в Брюксел, където въпросът се обсъжда от лидерите на ЕС. "Този договор за нас е важен. Канадската икономика е по-голям от руската, така че може да си представите какво означава това за ЕС", допълни Грибаускайт. Междувременно в петък, румънските власти коментираха, че се обявяват против CETA след като Канада се съгласи поетапно да премахне визовите изисквания за румънските посетители по време на курса на 2017 г., съобщава информационна агенция Медиафакс. България е имала подобни проблеми със сделката. Лидерите на ЕС също бяха поставили за обсъждане на усилията за опазване на европейската промишленост срещу несправедливо евтиния внос от страни като Китай, който е обвинен от изостренето пренасищане на глобалните пазари на стомана. "Ние трябва да модернизираме нашите инструменти за търговска защита, но не трябва да се превърнем в протекционисти. Протекционизмът е вреден за всички хора в Европа", каза Ройвас.

Валония не иска да подпише търговското споразумение с Канада

Лидерът на парламента в белгийския регион Валония Пол Магнет заяви, че все още отказва да подпише търговското споразумение с Канада, определяйки последните предложения за сделка като „недостатъчни“. „Усещам, че има воля за напредък, но остават някои трудности... При анализ този (напредък) изглежда недостатъчен“, каза Магнет след поредица от преговори с канадския министър на търговията Кристия Фрийленд, пише БГНЕС. СЕТА има значителна опозиция сред множество групи, според които това е само тестов модел на сделката за свободна търговия със САЩ – ТПТИ, за която все още се водят преговори. Активисти смятат, че двете споразумения заплашват околната среда на страните от ЕС, както и потребителските стандарти, позволявайки на корпорации да пропускат някои регулации.

Лидерите на ЕС очакват пробив във Валония за споразумението за търговия с Канада

Лидерите на Европейския съюз очакват с нетърпение пробив в малкия белгийски регион Валония по въпроса за одобрението на споразумението за свободна търговия с Канада, известно като СЕТА. Белгийският премиер Шарл Мишел проведе телефонен разговор със своя канадски колега Джъстин Трюдо, след като преговорите между представители на ЕС и лидера на провинциалния парламент Пол Магнет завършиха без постигане на компромис късно снощи. Рано днес разговорите бяха подновени, този път между Магнет и канадския министър на търговията Кристия Фрийланд, пише БГНЕС. „Наистина се надявам днес да постигнем споразумение с Канада“, каза естонският премиер Тави Ройвас при пристигането си на разговорите от втория ден на срещата на върха в Брюксел. „Настоявам, че се нуждаем от това търговско споразумение с Канада. То е най-доброто, което някога сме сключвали“, заяви от своя страна председателят на Европейската комисия Жанк-Клод Юнкер. В същото време вчера председателят на Европейския съвет Доналд Туск предупреди, че търговското споразумение между Канада и ЕС може да е последното за блока, ако Белгия не успее да го одобри. То „би могло да бъде нашето последно споразумение за свободна търговия, ако не сме способни да убедим хората, че преговаряме, за да защитим техните интереси“, каза той в Брюксел. От своя страна Магнет има редица възражения около споразумението и настоява насроченото за следващата седмица подписване на текста да бъде отложено. „Разбирам позицията му... Валонците бяха поставени пред свършен факт“, каза френският търговски министър Матияс Фекъл, самият който имаше възражения около споразумението. СЕТА има значителна опозиция сред множество групи, според които това е само тестов модел на сделката за свободна търговия със САЩ – ТПТИ, за която все още се водят преговори. Активисти смятат, че двете споразумения заплашват околната среда на страните от ЕС, както и потребителските стандарти, позволявайки на корпорации да пропускат някои регулации. 

Лидерите на ЕС се договориха за връщане към Шенген

На срещата на върха в Брюксел европейските лидери се договориха за постепенно връщане към правилата на Шенгенското споразумение за свободно движение, заедно със засилване на защитата на външните граници на съюза, предаде бТВ. Президентите и премиерите на 28-те членки на Евросъюза се обединиха около идеята, че трябва да увеличи броят на хората, връщани в страните, от които са тръгнали, особено в Африка, и да се ускори връщането на мигранти от гръцките острови в Турция. Също така – да не се позволява в Европейския съюз да влизат хора, които не отговарят на критериите за убежище. Потокът на мигранти през Балканите е намалял с 98%, а за да спре натискът от Либия към Италия ще се сключат споразумения с пет африкански държави. Във втория ден на Европейския съвет в Брюксел държавните и правителствените ръководители на страните от съюза ще решават за споразумението СЕТА с Канада. Снощи постоянните представители в ЕС бяха извикани, за да получат нов документ с гаранциите, които се предлагат на валонското правителство. До момента белгийската провинция Валония спъваше търговското споразумение. Ако Валония обаче приеме предложението,  натискът върху България и Румъния да подпишат ще се засили. Засега двете държави обявяват, че ще се присъединят към СЕТА срещу гаранции за отпадане на канадските визи догодина. Лидерите от ЕС призоваха Русия да спре насилието в Сирия и заплашиха, че оставят всички възможности за ответни мерки на масата, стана ясно от изявлението на Доналд Туск, председателя на Европейския съвет, чието заседание приключи късно тази нощ . „Действията на Русия целят отслабване на ЕС. Ние трезво оценяваме тази реалност и нямаме никакви илюзии. Ние не искаме увеличаване на напрежението с Русия , а просто реагираме на нейните действия”, заяви той.

Гришо се класира без проблеми на четвъртфиналите в Стокхолм

  Най-добрият ни тенисист Григор Димитров се класира безпроблемно за четвъртфиналите на тенис турнира на твърда настилка в Стокхолм, Швеция. Българинът, който е поставен под №2 в схемата, стартира директно от втори кръг, където победи 234-ия в света Юрген Зоп от Естония с 6-3, 6-2 за 72 минути игра, предаде БГНЕС. Първият сет започна доста равностойно, като двамата тенисисти печелеха своите подавания. В началните минути Зоп демонстрира много стабилна игра от основната линия и рядко допускаше непредизвикани грешки. От своя страна българинът също бе много солиден, особено на свой сервис. Първата възможност за пробив дойде в шестия гейм и бе в полза на Димитров. Неговият съперник обаче показа хладнокръвие и удържа подаването си. Отличната игра на първата ни ракета все пак се увенча с успех и той проби Зоп за 5-3, а след това на свой сервис спечели сета с 6-3. Вторият сет отново започна много равностойно. Димитров спечели подаването на своя противник за 2:1, но след това трябваше да спасява четири точки за пробив. Все пак хасковлията затвърди преднината си и поведе с 3-1. До края на сета Григор даде само още един гейм на Зоп и така очаквано се класира за следващата фаза. За място на полуфиналите шампионът от 2013 година ще срещне Кевин Андерсън от ЮАР, който се наложи над американеца Раян Харисън със 7-6 (8), 6-4. 

Премиерът повтори искането си към Канада за безвизово пътуване в замяна на българската подкрепа за СЕТА

Преди европейската среща на върха премиерът Бойко Борисов повтори искането си към Канада за безвизово пътуване в замяна на българската подкрепа за Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (СЕТА).  Борисов отговори на въпрос на чуждестранни журналисти в холандския град Маастрихт, където се събраха лидерите на Европейската народна партия (ЕНП):Единственото, което съм поставил в разговора с министър-председателя (на Канада – бел.ред.) Трюдо е, че искаме 2017 година да има безвизово пътуване на българските граждани за Канада, защото самото споразумение е такова, че дава възможност за бизнеса, за икономиката, за интегриране на огромни пазари от Канада до Европа, а изведнъж се оказа, че българският бизнес и румънския няма да бъдат равнопоставени, което е не само в интерес на България и Румъния, а на целия Европейски съюз (ЕС). Нарушават се принципи, така че нека да приемат това наше решение, разбира се, че и ние ще ги подкрепим.За да бъде подписано от ЕС споразумението, СЕТА се нуждае от единодушната подкрепа на 28-те държавни и правителствени ръководители, които заседават днес и утре в Брюксел.