26.10.2016

За десети път „Изкуството на барока”

Десетият юбилеен фестивал „Изкуството на барока” бе открит на 13 октомври и ще продължи до 9 ноември. Концертите ще преминат под надслов „Музикалните столици на Европа”, в програмата са включени и образователни програми. За акцентите в програмата Ралица Фичева разговаря с един от основните организатори на фестивала цигуларката Зефира Вълова.

Още

Изкуството на барока 2016 – музикални пътешествия из старинна Европа

Фестивалът "Изкуството на барока" достигна десетото си издание. Благодарение на него на българска сцена посрещнахме през годините много от големите специалисти в исторически информираните практики като Рой Гудман, Ларс Улрик Мортенсен, Ерик Босграаф и мн. др. Форумът не просто оцеля в тези десет години, той се разви и продължава да израства. Артистичният директор на фестивала – цигуларката Зефира Вълова все повече се насочва и към преподаване на наученото в много от европейските "барокови" центрове и приобщаването на младите български музиканти към идеята. Тази година "Изкуството на барока" ще се проведе от 13-и октомври до 9-и ноември и ще направи няколко музикални разходки из европейски столици, в които са творили интересни и не много популярни днес стари майстори. Лондон, Мадрид, Неапол, Венеция, дори и Санкт Петербург през романтичната епоха – всички те ще бъдат представени чрез красивата музика на композитори от 17-и, 18-и, 19-и век. Наред с изпълнители, които вече познаваме като гости в предишни издания, като китариста Изхар Елиас, лютниста Явор Генов, клавесинистката Марианна Хендриксон, която и ще открие фестивала на 13-и октомври в залата на БАН, освен няколко концерта с участието на интернационален Фестивален бароков ансамбъл, в София ще видим и нови лица – феноменалния виолончелист Едгар Моро и един от прочутите италиански ансамбли il pomo d'oro ("Златната ябълка").Интересни подробности за програмата и артистите на "Изкуството на барока 2016" разказа Зефира Вълова в интервю за предаването "Алегро виваче". Чуйте в звуковия файл.

Старинният свят на музиката - десети фестивал "Изкуството на барока"

Десетият фестивал "Изкуството на барока" събира почитатели на старинната музика от 13 октомври до 9 ноември. В интервю за "Хоризонт" артистичният директор и създател на фестивала, цигуларката Зефира Вълова покани на концертите всички, които имат интерес и досег с репертоара, композиран в периода 17-19 век и изпълняван на инструменти, различни от тези в съвременния симфоничен оркестър и съвременното пиано. Тази година ще бъдат представени десет европейски столици, музикални центрове, които през тези векове са развивали изключително силно изкуството и в частност музиката, а композиторските школи на тези градове са оставили трайна следа в музикалната история и не са забравени и изчезнали, разказа Зефира Вълова. Сред градовете в програмата са Венеция, Париж, Виена, Дрезден, Санкт Петербург. Организаторите планират уъркшоп "Бахова работилница". Програмата включва още конкурс за деца-инструменталисти и конкурс за детска рисунка. В музикално-образователния модул на фестивала влизат концерти за деца и ученици под надслов „Музика от времето на Шарл Перо“ за най-малките и „Музикално пътешествие във времето“ за деца от 7 до 12 години.Още за фестивала - от звуковия файл.