22.10.2016

Съдът в Пловдив гледа наново делото срещу Муса и имамите

  Апелативен съд Пловдив започна днес ново разглеждане на делото срещу Ахмед Муса Ахмед и 12 имами, обвинени в престъпление срещу мира, предаде БГНЕС. По това дело Ахмед Муса е осъден на 2 години затвор, а имамите имат различни условни присъди и глоби. През юли Върховния касационен съд отмени присъдите и върна делото за ново разглеждане от апелативните пловдивски магистрати. Защитата предяви искания за нова експертиза, която този път да бъде направена от ислямски теолог. Нужда от подобна експертиза личи и от решението на ВКС, в което антидемократичността на салафизма е поставена под съмнение в мотивите на съда. Адвокатът Илиян Василев, който представлява половината от обвиняемите, но не и Ахмед Муса, поиска и разпит от компетентни лица или във видеовръзка на поданици на Саудитска Арабия – членове на кралското семейство. Същото искане беше предявено и на първото разглеждане на делото, но то не бе удовлетворено. Адвокат на Ахмед Муса е Ина Лулчева. Адвокат Илиян Василев заяви, че Муса е "пришит" към делото, в което обвиняеми са официално регистрирани имами, чиято дейност се контролира от Главно Мюфтийство. Единствено Ахмед Муса няма теологично образование и е проповядвал в частна джамия в ромската махала на Пазарджик. Днес Ахмед Муса е в съдебната зала във видимо добро състояние и разположение на духа. 

Още

Апелативният съд на Пловдив гледа наново делото срещу Ахмед Муса и 12-те имами

Апелативен съд Пловдив започна днес ново разглеждане на делото срещу Ахмед Муса Ахмед и 12 имами, обвинени в престъпление срещу мира, предаде кореспондентът на БГНЕС от града под тепетата.

Съдът в Пловдив заседава повторно по делото срещу Ахмед Муса Ахмед

Пловдивският апелативен съд ще заседава повторно по делото срещу Ахмед Муса Ахмед, обвинен в проповядването на антидемократична идеология. Въз основа на присъдата на Пазарджишкия окръжен съд , апелативните магистрати увеличиха наказанието му от една на две години лишаване от свобода, а на съучастниците му бяха наложени административни наказания. Върховният касационен съд обаче прие, че жалбата на Ахмед Муса Ахмед срещу присъдата е основателна и определи процесът да бъде насрочен пред друг съдебен състав на Пловдивския апелативен съд.

Пловдивският апелативен съд отказа да пусне от ареста Ахмед Муса

Апелативният съд в Пловдив остави в ареста обвинения в разпространение на радикален ислям пазарджишки имам Ахмед Муса, предаде БНР. Съдът отказа искането на Муса да измени мярката му в по-лека, а същевременно потвърди решението седмина от подсъдимите по делото за проповядване на радикален ислям да останат под домашен арест. На 14 юли Окръжният съд в Пазарджик постанови по-леката мярка за неотклонение за Ангел Симов, Светослав Манчев, Ерджан Смаил, Рангел Илиев, Александър Иванов,...

Пловдивският Апелативен съд потвърди ареста на Ахмед Муса

Пловдивският апелативен съд остави без уважение молбата на подсъдимия Ахмед Муса за изменение в по-лека на наложената му мярка за неотклонение "Задържане под стража". Това съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата в Пловдив.

ВКС върна на Пловдивския апелативен съд за ново разглеждане делото срещу Ахмед Муса

Тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) отмени присъдата на Пловдивския апелативен съд (ПАС) в наказателно-осъдителната ѝ част, постановена спрямо подсъдимия Ахмед Муса Ахмед, за обвиненията му за проповядване на антидемократична идеология, за членува в организация или група и за проповядване или подбуждане към дискриминация,

ВКС върна на Пловдивския апелативен съд делото срещу Ахмед Муса за ново разглеждане

Върховният касационен съд върна на Пловдивския апелативен съд за ново разглеждане делото срещу Ахмед Муса, съобщиха от съда. Ахмед Муса беше осъден от съда в Пазарджик за проповядване на антидемократична идеология и за членство в подобна организация, както и за проповядване на омраза на религиозна основа. Според ВКС жалбата на Ахмед Муса е основателна, защото при разглеждане на делото от втората инстанция в Пловдив са допуснати съществени процесуални нарушения на правата му или липсват мотиви по съществени за делото въпроси.