24.10.2016

Малмстрьом: Не се очаква днес да бъде гласувано решение за сключването на СЕТА

Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом заяви, че не очаква да бъде гласувано решение днес от министрите на икономиката за сключването на СЕТА. Подкрепата за споразумението за свободна търговия с Канада трябва да е единодушна, обясни Малмстрьом преди Съвета по търговия, който започна в Люксембург: Не съм сигурна, че днес ще вземем решение, защото някои държави и региони на държави все още не са готови. Освен Белгия и други страни имат притеснения. Работим денонощно и се надявам да подпишем споразумението другата седмица. Изправени сме пред много трудна ситуация, защото, ако не можем да подпишем с близък съюзник като Канада – една от най-демократичните и прогресивни страни в света, това ще има последици върху цялостната търговия на ЕС. Разбира се, от премиера на Канада зависи кога да резервира самолетните си билети за Брюксел, но очевидно, ако не можем да се разберем по споразумението , не може да има среща на върха. Федералното правителство на Белгия все още не е убедило местните власти във Валония да подкрепят търговското споразумение между ЕС и Канада, потвърди Дидие Рейндерс, министър на външните работи и търговията: Не става въпрос да се блокира СЕТА, или не. Причините са в Конституцията. В Германия Конституционният съд има специфични изисквания. У нас регионите трябва да дадат съгласието си, когато международните договори са от смесен тип. Целта ни е да постигнем напредък до лидерската среща на ЕС в края на седмицата.

Още

Днес е решителен ден за бъдещето на СЕТА

Европейският съюз /ЕС/ и Канада ще решават днес дали в четвъртък да се проведе планираната среща на върха за подписване на търговското споразумение СЕТА, предава Франс прес. Подписването на споразумението се блокира от ветото, наложено от белгийската провинция Валония. Заради възраженията на Валония, днес в Белгия се събира Комитетът за разбирателство - съвещателен орган между 5-те регионални правителства и федералната власт на страната. В късния следобед премиерът на Белгия Шарл Мишел ще уведоми председателя на Европейския съвет Доналд Туск за резултатите от заседанието на Комитета. В случай, че Мишел не може да даде уверение, че Белгия ще подпише пакта, срещата ЕС-Канада ще бъде отложена. Вчера Европейската комисия /ЕК/ е изпратила на ръководителя на правителството на Валония Пол Маниет проектодекларация за защита на инвестициите - една от ябълките на раздора, попречили на подписването на споразумението с Канада.

ЕС и Канада решават за СЕТА

Европейският съюз и Канада ще решат днес дали да се проведе планираната среща на върха в четвъртък за подписване на търговското споразумение СЕТА. Очаква се председателят на Европейския съвет Доналд Туск да обсъди темата по телефона с канадския премиер Джъстин Трюдо.ПОКРИТИЕ

Валония пак попари ЕС и Канада: Отхвърляме всякакви ултиматуми за СЕТА!

"Отправянето на евентуален ултиматум не е съвместимо с упражняването на демократичното право", заяви Ръководителят на правителството на белгийската автономна област Валония Пол Маниет, чиято съпротива срещу споразумението пречи на приемането му

ЕС даде на Белгия ултиматум за СЕТА

Брюксел има срок до понеделник вечер да каже вдига ли блокадата

Валония има срок до утре да одобри СЕТА

Евросъюзът и Канада утре вечер ще решат дали срещата на върха за подписване на договора за свободна търговия ще се състои в четвъртък. Това съобщават Франс прес и Ройтерс, като се позовават на източници от Евросъюза.

ЕC даде на Белгия ултиматум до края на деня в понеделник да осигури подкрепата за СЕТА

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск ще разговаря с премиера на Белгия Шарл Мишел в края на утрешния ден. Ако Мишел не може да даде уверение, че Белгия ще подпише пакта, срещата ще бъде отложена.